Vije-sti

Dead Kennedys premijerno u Zagrebu

Dead Kennedys premijerno u Zagrebu

Najveće ime drugog vala punk rocka i trenutno najveći još uvijek postojeći punk band iz stare garde, američke legende Dead Kennedys, nastupiti će 27.listopada u zagrebačkom Boogaloo klubu u sklopu svoje Europske turneje. To će biti njihov prvi dolazak u Hrvatsku u svojoj 38 godina dugoj karijeri.

Dead Kennedys su osnovani 1978. u San Franciscu i jedan su od najutjecajnijih punk rock bendova koji su utjecali na mnoge bandove i izvan punk rock scene. Svoje ime ne povezuju direktno sa obitelji Kennedy već sa njihovom tragedijom koju povezuju sa krajem "Američkog sna". Prvi singl "California Uber Alles" objavili su 1979. i sa njime odmah uzburkali javnost zbog direktnog napada na tadašnjeg guvernera Californije, Jerry Browna prozivajući ga nacistom. Zbog takvih angažiranih stavova su ih mediji prozvali američkim Sex Pistolsima.

Sa svojim drugim singlom "Holiday In Cambodia" su potvrdili svoje stavove dok su glazbeno dokazali da donose nešto novo i zanimljivo u punk rock scenu. Gitarist East Bay Ray iskombinirao je punk energiju sa garage surferskim načinom sviranja i postao jedan od najzanimljivijih, ne samo punk gitarista kojeg štuju mnogi etablirani glazbenici i izvan punk scene. Sa svojim prvim albumom "Fresh Fruit For Rotting Vegetables" koji je objavljen 1980. godine Dead Kennedys postaju uz škotske The Exploited i britanske U.K.Subs predvodnici druge punk generacije tako postavši uz Ramones najznačajniji američki punk band. Sve ovo se smatra još većim uspjehom kada se zna da Dead Kennedys ne pripadaju ni jednoj velikoj izdavačkoj kući, već da su sva njihova izdanja objavljena za njihovu izdavačku kuću "Alternative Tentacles" koju je osnovao pjevač Jello Biafra te su zbog toga postali inspiracija i uzor cijeloj DIY (Do It Yourself) sceni. Idući singl "Too Drunk To Fuck" dolazi do 30. mjesta oficijalnih top lista u Americi i Europi i ostaje na listi 100 najpopularnijih pjesma iz osamdesetih.

Na idućem EP-u "In God e Trust Inc." i albumu "Plastic Surgery Disasters" se Dead Kennedys odmiču od tipičnog punk rock zvuka kombinirajući ga jazzom te primičući hard core zvuku dok gitara East Bay Raya sve više zvuči surferski što im osigurava još veću popularnost. "Plastic Surgery Disasters" je licencno objavljen i bivšoj Jugoslaviji za slovensku diskografsku kuću RTV Ljubljana. Na idući albumu "Frankenchrist" koji je objavljen 1985. se Dead Kennedys okreću mekšem i komercijalnijem zvuku, no još uvijek zadržavajući socijalno političko angažirane tekstove otpjevane na specifičan satirički način. 1986. godine objavljuju svoj četvrti i posljednji album "Bedtime For Democracy" i sa kojim se vračaju punk rock zvuku dok je sam naziv i tematika albuma inspirirana tadašnjim američkim predsjednikom Ronaldom Reganom. Naziv albuma je inspiriran igranim filmom "Bedtime For Bonzo" iz 1951. u kojem glumi Ronald Regan. Nakon koncerta u San Franciscu u veljači 1986. Dead Kennedys prestaju sa radom i svatko od članova kreće svojim solo karijerama. 1987. izlazi kompilacijski album "Give Me Convention Or Give Me Death", fantastična kompilacija ranih singlova i njihovih B strana.
2002. godine se Dead Kennedys ponovno okupljaju i od tada konstantno sviraju turneje po cijelom svijetu. 

Cijena ulaznica iznosi 120 kn u pretprodaji do 1. srpnja, dok će od 2. srpnja ulaznice koštati 150 kn, a na ulazu 170 kn. Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim pretprodajnim mjestima i online shopovima: u Zagrebu: Dirty Old Shop – Tratinska 18 (online: http://www.dirtyoldempire.com/shop/ i 01 5573 888), Kloto – Masarykova 14, Purgatory – Ozaljska 46, Octopus Piercing Studio – Gundulićeva 37, Octopus Tatto Studio – Ilica 98, Rockmark – Berislavićeva 13. U Rijeci: Dallas Music Shop - Splitska 2A, ON PAROLE - http://www.on-parole.com/shop/tickets, preko Eventim sistema www.eventim.hr.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni