Vije-sti

Glazbena tribina prvi put u Zagrebu

Glazbena tribina prvi put u Zagrebu

Glazbena tribina, događaj koji jednom godišnje predstavlja recentno stvaralaštvo domaćih autora suvremene glazbe i slovi za mjesto okupljanja brojnih generacija, prvi put se održava u Zagrebu!

Nakon 56 godina stvaranja povijesti u Opatiji i Puli, gradovima koji su oduvijek slovili za vrhunske domaćine najbitnijih glazbenih događanja, u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa, 57. Glazbena tribina slijedom pandemijskih okolnosti održat će se u hrvatskoj metropoli od 20. do 23. veljače.

Glazbena tribina mjesto je rezervirano za skladatelje, muzikologe, glazbene teoretičare, ansamble, soliste i orkestre; to je mjesto praizvedbi i izvedbi koje se pamte, mjesto diskusija i polemika, ali prije svega mjesto gdje se hrvatski umjetnici povezuju i gdje se predstavlja scena suvremenih glazbenika. I ove godine će po prvi puta sve biti dostupno – online.
 
“Festival smo u prosincu prošle godine morali odgoditi, što je bilo vrlo zahtjevno jer nije jednostavno organizirati cijeli tim i izvođače i onda sve u posljednji trenutak odgoditi. Pokazalo se da je to dobra odluka jer ćemo sada uspjeti održati cijelu manifestaciju u sažetom obliku. Svaki dan bit će po jedan koncert, a dva su unaprijed snimljena zbog pandemije koronavirusa. Nažalost, neće biti puno publike zbog cijele ove situacije, no svi koncerti bit će dostupni online na službenom YouTube kanalu Hrvatskog društva skladatelja”, najavio je umjetnički voditelj Glazbene tribine Tibor Szirovicza.

 

SUBOTA, 20.2. u 20 sati:
ONLINE PRIJENOS KONCERTA

Laureati Natjecanja Papandopulo

Natjecanje Papandopulo prethodnih godina zauzelo je važno mjesto u afirmaciji mladih glazbenika i prva stepenica u profesionalnoj karijeri. Laureati dosadašnjih Natjecanja predstavit će svježe interpretacije skladbi mladih autora, ali i skladateljskih legendi s “pozornice najboljih mladih umjetnika Hrvatske”.

 

NEDJELJA, 21.2. u 10 sati:
ONLINE PRIJENOS SNIMKE
artist talk: Ansambl Antiphonus
Moderatorica: Dina Puhovski

u 20 sati: HRVATSKI GLAZBENI ZAVOD, VELIKA DVORANA / PRIJENOS KONCERTA UŽIVO

Ansambl Antiphonus

Ove godine imat ćemo vrijednu i rijetku priliku za ponovno slušanje djela naručenih za partikularne izvođačke sastave - u izvedbama dviju skladbi koje je Muzički biennale Zagreb 2015. naručio upravo za članove vokalnog ansambla Antiphonus, uz istaknute gostujuće glazbenike.

 

PONEDJELJAK 22.2. u 10 sati:
ONLINE PRIJENOS SNIMKE
artist talk: Ansambl Synchronos
Moderatorica: Dina Puhovski

u 20 sati: ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH, DVORANA ISTRA / PRIJENOS KONCERTA UŽIVO
Ansambl Synchronos

Probrani glazbenici iz Austrije, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država odlučni su odabirom repertoara odmaknuti se od već poznatoga i zadržati interes slušatelja za glazbenu sadašnjicu. Ovaj put slušamo ih u interpretacijama recentnih djela autor(ic)a mlađe generacije te u dvjema praizvedbama hrvatskih autora.

 

UTORAK 23.2. u 20 sati
KONCERT ZEMLJE PARTNERA / ONLINE PRIJENOS KONCERTA

Ansambl Riot

Ansambl Riot jedan je o najambicioznijih ansambala za novu glazbu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dvadeset stalnih članova ovog ansambla neki su od najboljih europskih solista iz područja nove glazbe. U ansamblu Riot oni su izvođači, kustosi, naručitelji i suradnici koji stvaraju te produciraju raznolike projekte diljem Europe. Na 30. MBZu Riot je predstavljen kao rezidentni ansambl na prvom masterclassu za skladatelje u povijesti MBZ-a. Ove godine su u pokušaju da zadrže i podupru tijek glazbenoga stvaralaštva, naručili skladbe od sedmero mladih autor(ic)a iz cijeloga svijeta, predstavljajući izvedbe u virtualnom obliku. U istome obliku ovaj put slušamo odabir dviju skladbi iz te serije

 

Kroz četiri koncerta koji će se održati u Hrvatskom glazbenom zavodu i Zagrebačkom kazalištu mladih, publici će se predstaviti laureati natjecanja Papandopulo, ansambl Antiphonus, ansambl Synchronos te ansambl Riot. Margareta Ferek Petrić, Mirela Ivičević, Davor Branimir Vincze, Sara Glojnarić i Marko Slaviček samo su neka od imena domaćih skladatelja čija će djela predstaviti upravo spomenuti domaći i međunarodni izvođači, dok su Saarijaho, Murail, Pintscher, Salem i Muntendorf međunarodno poznata imena iza istaknutih glazbenih opusa koje će publika također imati priliku čuti na istim koncertima.
 
Znatna ulaganja Hrvatskog društva skladatelja u snimanja omogućit će trajnu dostupnost svih koncertnih i popratnih materijala. Drago mi je da smo pronašli način da sve funkcionira u ovim vremenima. Kao umjetnički voditelj vrlo sam zadovoljan da se na bilo kojoj razini festival uopće odvija. Uz prethodno snimljene umjetničke razgovore s gostima na Glazbenoj tribini, nakon festivala ćemo napraviti okupljanje glazbenika gdje ćemo razgovarati o novim idejama i modelima rada - istaknuo je Szirovicza.

Više detalja o 57. Glazbenoj tribini možete pronaći na službenim stranicama na adresi tribina.eu, na kojoj je dostupan i program ovogodišnje manifestacije. Svi koncerti biti će dostupni putem prijenosa uživo na službenom YouTube kanalu Hrvatskog društva skladatelja. Glazbena tribina održava se uz potporu Ministarstva kulture RH i zaklade Ernst von Siemens.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni