Vije-sti

IN MEMORIAM: Miljenko Prohaska (1925. - 2014.)

IN MEMORIAM: Miljenko Prohaska (1925. - 2014.)

[caption id="attachment_2263" align="aligncenter" width="547"]Miljenko Prohaska (izvor: stranica IHG) Miljenko Prohaska (izvor: stranica IHG)[/caption]

Jučer je u svojoj 89. godini preminuo jedan od naših najistaknutijih skladatelja, aranžera, urednika, dirigenta i glazbenih pedagoga, Miljenko Prohaska. Njegov rad može poslužiti kao primjer i inspiracija mnogim drugim glazbenicima i glazbenim djelatnicima, bez obzira na to bili oni novi u svijetu glazbe ili mnogo iskusniji.

Više od trideset godina djelovao je kao stalni šef-dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba (današnjeg Big banda HRT-a), a široj javnosti je poznat po sudjelovanju na Eurosongu gdje je dirigirao pet puta. Surađivao je s mnogim orkestrima, uključujući Zagrebačke soliste, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-aZagrebački kvartet saksofona, a bio je i direktor Zagrebačkog festivala.

Vlastitim skladbama dirigirao je na 10. Jazz festivalu u Montereyu 1967. godine s orkestrom Dona Ellisa. Na tom su festivalu sudjelovala velika solistička imena - Dizzie Gilespie, John Lewis, Ray Brown, James Moody.

Pisao je za slovenske vokalne ansamble New Swing Quartet i Perpetuum Jazzile. Skladao je glazbu za radio i TV drame, za kratkometražne filmove, televizijske serije (Kuda idu divlje svinje i Sumorna jesen), kao i za 15 dugometražnih filmova poput Kiklopa, Rondo i Visoki napon.

Koautor je prve hrvatske rock opere, ujedno jedne od prvih rock opera u svijetu, Gubec-beg, a dirigirao je orkestrom u rock operi Grička vještica i hrvatskom produkcijom Jadnika (Les Miserables) koja je ujedno prva produkcija ovog svjetski poznatog mjuzikla nakon originalne pariške produkcije.

Dobitnikom je mnogih nagrada od kojih valja izdvojiti Porin za životno djelo, Vladimir Nazor za životno djelo, te Josip Štolcer Slavenski.

Opširniju biografiju ovog svestranog umjetnika, čijim odlaskom naša glazba gubi jako mnogo, možete pročitati ovdje.

Tekst: Ana Hotko

http://www.youtube.com/watch?v=pST8S0LRNVg
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni