Vije-sti

Jazz.hr/Jesen 2017. zatvara fantastični Eric Reed

Jazz.hr/Jesen 2017. zatvara fantastični Eric Reed

Svojim nastupom 18.10. festival će otvoriti Shake Stew, septet nekonvencionalnih austrijskih glazbenika, od reda zanimljivih improvizatora i osobnosti na novoj europskoj jazz sceni.

Zajedno s vođom: basistom, skladateljem i aranžerom Lukasom Kranzelbinderom, prozvanim glazbenim čarobnjakom, sastav traga za novim zvukom i mogućnostima stvaranja glazbe izvan granica postojećih žanrova. Album “The Golden Fang”, koji će promovirati u Zagrebu, zasniva se na bogatom zvuku, širokom rasponu glazbenih zamisli i utjecajima koji uključuju razne vidove umjetnosti.

19.10. nastupa poljski Tomas Chyla Quintet, koji čine od reda najbolji mladi poljski glazbenici koji su surađivali s poznatim umjetnicima, redefinira mainstream jazz, podarujući mu iskren i često romantičan lik. Nerijetko nadilaze jazz idiom te istražuju i u svoje izvedbe uključuju elemente rocka i folka, a također eksperimentiraju na raznim glazbenim područjima. Na koncertu u Zagrebu predstavit će skladbe s albuma “Eternal Entropy” koji je objavljen ove godine.

20.10. predstavljamo ovogodišnje izdanje Jazz Ex Temporea, projekta Elvisa Stanića, koje se bavi istraživanjem zvukova “Sjeverne Tišine” – usporedbi hrvatske i norveške glazbene tradicije, izrečene jezikom jazza. Glazbenici dvije potpuno različite, no u nekim segmentima čak i vrlo slične glazbene tradicije, ispričat će svoju priču, a zatim je međusobno razmijeniti i stvoriti sasvim novu glazbu, nastalu na licu mjesta i na tragu najboljeg iz oba svijeta. Povezuje ih zajednički jezik jazza, kojim se svi tečno koriste mada ga govore s različitim naglascima.

Festival će 21.10. svojim nastupom zaključiti trio pijanista Erica Reeda, jednog od najnaprednijih mislilaca u glazbi. Tijekom karijere Reed je surađivao s uglednim jazzistima, međi ostalima s Wyntonom Marsalisom, Clarkom Terryjem, Elvinom Jonesom, Joeom Hendersonom, Freddie Hubbardom, Ronom Carterom, Christianom McBrideom, Dianne Reeves i Cassandrom Wilson, a vodi i vlastite sastave s kojima je snimio tridesetak albuma. Djeluje i kao skladatelj. Osim za vlastite sastave piše glazbu za igrane filmove, uključujući komediju “Life”, s Eddiem Murphyjem i Martinom Lawrenceom.

Glazbene radionice
Festival je poznat i po svojem pedagoškom djelovanju. Tako će na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 20.10. radionicu pod nazivom “Sounds of the Northen Silence” održati norveški glazbenici Erlend Apneseth i Maren Selvaag, a 21.10. pijanist Eric Reed. Radionice organizira Jazz.hr u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži – Jazz Lab radionice.

Ulaznice su u prodaji preko Ulaznice.hr on-line i na svim njihovim prodajnim mjestima te na blagajni Muzičke akademije u Zagrebu 2 sata prije koncerta.

Cijena ulaznice: 70 kn i 100 kn

Cijena kompleta ulaznica za sva 4 koncerta: 280 kn
20 % popusta za učenike, studente, umirovljenike, invalide i članove Jazz kluba Zagreb. popust se ostvaruje na blagajni.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni