Vije-sti

Jedan od trenutno najboljih svjetskih world music izvođača uskoro u Močvari

Jedan od trenutno najboljih svjetskih world music izvođača uskoro u Močvari

Vrelo zvuka u Močvaru dovodi jedan od trenutno najboljih svjetskih world music izvođača.

Iako u Zagrebu posljednjih godina u svim žanrovima imamo priliku vidjeti mnoštvo sjajnih izvođača, malo tko dolazi na vrhuncu svoje popularnosti kao što je to slučaj s grupom Monsieur Doumani. Ovi Ciprani 2.5. u Močvaru dolaze kao službeni vlasnici titule najboljeg world music albuma godine u izboru uglednih Transglobal World Music Charts koju kreiraju radijski urednici i producenti iz cijelog svijeta. Uz njih u Močvaru nam se vraća hrvatska etno atrakcija Kazan.

 

MONSIEUR DOUMANI (Cipar)

Monsieur Doumani je osnovan 2011. u Nikoziji, a ovaj trio na akustičnim instrumentima (tzouras – instrument jako sličan bouzoukiju, flauta, trombon, gitara) uz malu pomoć elektronike izvodi ciparske tradicijske pjesme kao i autorske pjesme naslonjene na tamošnju tradiciju, bilo tekstom, bilo melodijom. Od početka svojeg rada privukli su pažnju svih world music medija pa su odmaj počele pljuštati sjajne recenzije i nagrade. Prvi album ("Grippy Grappa") je objavljen 2013., a uz maksimalne ocjene u najvažnijim world music časopisima, Songlines i fRoots, Monsieur Doumani su proglašeni jednim od najboljih debitanata na world music sceni. "Sikosis" iz 2015. je, uz sjajne recenzije, donio grupi i prva mjesta na mjesečnim listama World Music Charts Europe i Transglobal Music Charts, a Songlines i fRoots su ga proglasili albumom kojeg se mora imati. Sve je kulminiralo kada je Songlines ove Ciprane nominirao za najbolju world music grupu 2016., ali to nije uljuljkalo Antonisa, Angelosa i Demetrisa. Lani su objavili svoj treći album, "Angathin", a on im, osim već uobičajenim sjajnih recenzija i mjesečnih titula najboljeg world music albuma, donosi i prvo mjesto na godišnjoj listi Transglobal World Music Charts. Iako su požnjeli sve ove uspjehe, Monsieur Doumani su zadržali DIY pristup svojem radu. I dalje sve albuma izdaju samostalno, a najviše ih vesele koncerti pa su praktično pola godine na turneji. U sklopu jedne od nje dolaze u Močvaru kako bi nam donijeli dašak ciparske glazbe i pokazali zbog čega su toliko cijenjeni u world music svijetu.

 

KAZAN (Zagreb)

Uz Monsieur Doumani na pozornicu Močvare će se popeti i Kazan. Ovaj sedmeročlani bend izvodi glazbu inspiriranu tradicijom Hrvatske i Balkana, a nakon dugogodišnje pripreme, prošle godine je za Geenger Records objavio svoj prvi album nazvan "Ružo". Za njega su dobili sjajne kritike, a koncertne promocije su pokazale kako ih je i publika sjajno primila pa s pravom možemo reći kako je Kazan trenutno jedan od najatraktivnijih hrvatskih world music izvođača. Članovi Kazana su: Dunja Bahtijarević (vokal), Lucija Stanojević (violina), Tatjana Bijelić (flauta), Danijel Maoduš (gitara), Zvonimir Mikulandra (gitara), Marko Šturman (udaraljke) i Sebastian Jurić (bas, kontrabas).

 

DJ EMIR (Dubrovnik/Zagreb)

Nakon koncerta će nas u Močvari DJ Emir (Izvorišta, Radio Student) provesti etno/world music glazbom iz cijelog svijeta. Vrelo zvuka je projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni