Vije-sti

J.R. August uz brojne goste slavi 10 godina karijere u Petom kupeu

J.R. August uz brojne goste slavi 10 godina karijere u Petom kupeu

J.R. August, jedan od najistaknutijih regionalnih glazbenika nove generacije, stiže u Peti kupe u četvrtak 14. ožujka. J.R. će u ovom istaknutom zagrebačkom klubu snimiti live album povodom 10 godina od prvog EP-ja "Change of Seasons", nakon fenomenalnog koncerta kojeg je sa svojim osmeročlanim bendom održao na istom mjestu u listopadu prošle godine.

Ovaj put će mu se na pozornici pridružiti i njegovi kolege glazbenici koji će starim pjesmama udahnuti svježinu.

J.R. August, pravog imena Nikola Vranić, jedan je od vodećih glazbenih talenata u regiji. Nakon niza zapaženih EP izdanja, godine 2019. potpisao je ekskluzivni ugovor s izdavačkom kućom Croatia Records pod kojom je objavio svoj debitantski album "Dangerous Waters". Album je naišao na nepodijeljeno oduševljenje kritike, koja je J.R.-a proglasila glazbenikom svjetskog kalibra, kao i publike, koja je album prihvatila do te mjere da je u tjednu nakon objave bio najprodavaniji u državi – prvi put u povijesti da je album domaćeg izvođača koji pjeva na engleskom jeziku zauzeo to mjesto.
"Dangerous Waters" je na većini kritičarskih top-lista proglašen albumom godine, uključujući i veliku Nacionalovu anketu u kojoj sudjeluje tridesetak najuglednijih glazbenih novinara i kritičara, a dobitnik je i nagrade emisije Music Pub Zlatka Turkalja (Drugi program Hrvatskog radija) za album godine.
 
Priznanja su dosegnula su vrhunac na dodjeli glazbene nagrade Porin 2020. godine: J.R. August i njegov debitantski album osvojili su ovu prestižnu nagradu u čak tri kategorije; za alternativni album, za najboljeg novog izvođača i za album godine – prvi put u povijesti da je album na engleskom jeziku osvojio tu nagradu. Iste godine August je slavio i na dodjeli Rock&Off nagrada. Tamo je osvojio nagradu za "veliki prasak" godine, Rock&Off izvođača godine i album godine.

Konsenzus kritike je da je riječ o glazbeniku spremnom za svjetske uspjehe, a da i međunarodna scena počinje prepoznavati o kakvom talentu se radi potvrđuje i činjenica da je "Dangerous Waters" bio nominiran za Impalu, europsku nagradu za indie album 2020. godine. Definitivna je to potvrda da veliki Coldplay nije bio u krivu kada je J.R.-a na svojoj stranici predstavio kao svjetski potencijal 2012. godine.
 
U narednoj 2021. godini osvojio je Porina za najbolji live album za "Live at Hrvatski glazbeni zavod", ali i onoga za najbolji videospot, za pjesmu "Dangerous Waters". Iste godine osvojio je još dvije Rock&Off nagrade, za najboljeg rock izvođača i za najboljeg live izvođača.

U travnju 2022. godine, J.R. August je objavio svoj 2. studijski album, "Still Waters", koji je, kao i njegov prethodnik, naišao na oduševljenje kritike i publike. Album je nominiran za Nagradu Rock&Off u tri kategorije, a osvojio je nagradu Porin u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe.

Ulaznice za koncert J.R. Augusta u prodaji su u sustavu
Entrio po cijeni od 10 eura za earlybird. Regularna cijena iznosit će 15 eura, a ukoliko ih ostane na vratima će za ulaz trebati izdvojiti 20 eura.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni