Vije-sti

Laibach dolazi u Tvornicu

Laibach dolazi u Tvornicu

Laibach

Laibach promovira novi album

Jedan od najvećih bendova u glazbenoj povijesti naše regije, slovenski Laibach, nastupit će u Velikom pogonu Tvornice kulture u petak, 9. svibnja u sklopu turneje na kojoj će promovirati novi album naziva “Spectre”.

Laibach se u Zagreb vraćaju nakon više sezona, no po prvi put do sada nastupiti će u Tvornici kulture gdje dolaze s potpuno novim audio-vizualnim programom. Naravno, sve će biti obojano u album “Spectre”, njihov prvi nakon poznatog albuma “Volk” iz 2006. godine i dva side projekta, “Laibachkunstderfuge” i “Iron Sky”.

Album “Spectre” po mnogočemu će označiti novo poglavlje u povijesti Laibacha. Velik i važan, ali usudili bi se reći i, opasan korak naprijed za grupu koja se politički nikad nije jasno opredjelila, ali je konstantno analizirala politiku kroz svoja djela. Sad je došlo vrijeme da se puno toga promjeni jer “Spectre” doslovce zvuči kao politički manifest u poetskoj formi. S novim tekstovima i pjesmama Laibach, koji su uvijek djelovali kontroverzno ili odavali dojam da djeluju, jasno zauzimaju stranu i svjesno napuštaju udobnost svoje nekadašnje političke slobode i neutralnosti.

Album otvara “The Whistleblowers”, zarazna i optimistična tema s klasičnim “militantnim i simfonijskim” štihom Laibacha koja zvuči kao nastavak “Colonel Bogey Marcha” i aludira na heroizam novih, “digitalnih” Prometeja slobode - Bradleya Manninga, Edwarda Snowdena, Juliana Assangea.

“No History” ne pokazuje milost i ne ostavlja trunka sumnje – Laibach traže beskompromisnu akciju, zahtjevaju hrabrost i odvažnost heroja “koji će biti vjera nove političke sudbine”. U jednoj od strofa “No History” može se pronaći i mini manifest o albumu i poziciji grupe u odnosu na njihovu povijest.

Među opasnim pozivima benda smjestila se jedna od rjetkih Laibachovih ljubavnih pjesama – “We Are Millions And Millions Are One” koja se bavi ljubavlju i odnosima u današnja nemoguća vremena, vremena ozbiljno blizu onima iz klasičnih anti-utopijskih djela poput “Mi” Jevgenija Zamjatina koje je bendu poslužilo kao inspiracija.

“Spectre” zatvara elegantna “Koran”, pjesma koja pokazuje da je moguć bolji i pošteniji život na ovom svijetu ili onom poslije. Na neki način “Koran” se referira i na seriju revolucija i pobuna koje se dešavaju u arapskom svijetu proteklih godina, a sam album dolazi do kraja nezavršenim, otvorenim notama klavira.

Album “Spectre” bit će objavljen 3. ožujka 2014. godine nakon čega Laibach kreću na veliku turneju u sklopu koje će po prvi puta nastupiti u Kini. Laibach Kunst izložba održava se u Hong Kongu od 17. siječnja do 20. ožujka nakon čega će grupa 21. održati predavanje na hongkongškom Sveučilištu, a dan kasnije i koncert.

U Veliki pogon Tvornice kulture dolaze u petak, 9. svibnja.

  Ulaznice Cijena ulaznice iznosi 95 kn, a na dan koncerta 110 kn Prodajna mjesta: Tvornica kulture (Ljudevita posavskog 1) Entrio prodajna mjesta i www.entrio.hr Eventim prodajna mjesta i www.eventim.hr
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni