Vije-sti

Moonlee Night u Močvari: ŽEN, Lelee, Gazorpazorp

Moonlee Night u Močvari: ŽEN, Lelee, Gazorpazorp

Moonlee Records u Močvaru dovodi neka od svojih istaknutih glazbenih imena.

ŽEN (Zagreb)

Audio-vizualni projekt ŽEN, osnovan krajem 2009., svoj je kreativni dom pronašao u AKC Medika. Njihov debi "I onda je sve počelo" (2013) i sljedeći album "Jantar" (2015) plasirali su ih među najprodornije gitarske bendove šire regije. U posljednjih nekoliko godina ŽEN su nastupile na brojnim većim europskim festivalima (Europavox, Colours of Ostrava, Tallinn Music Week, Eurosonic, INmusic, Superuho, Welcome to the Village...) i klubovima od Balkana do Baltika, od Atlantika do Visle. Početkom 2017. godine udružile su snage s Moonlee Records, što je urodilo njihovim trećim albumom "Sunčani ljudi", koji je izašao u studenom 2017.

Posljednji album ŽEN "Sunčani ljudi" dolazi kao u flašicu uhvaćena i ispunjena esencija svih njihovih dosadašnjih izdanja. Zvuči kao manifest ljubavi prema filigranskom prepletanju različitih žanrovskih elemenata – hipnotičkih post-rock repetitivnosti, atmosferskih elemenata shoegaza na gitari, afektirane vokalne artikulacije alter-rocka devedesetih i srdačne eksperimentalnosti u kraut rock duhu. Njihova glazbena ekspresija ostaje psihodelična i sanjalačka, slična zvuku bendova poput Warpaint, The War on Drugs, Lush ili Pinkshinyultrablast. Njihov zvuk s teksturno bogatim gitarskim aranžmanima i troglasnim vokalnim harmonijama asocira na zlatnu eru gitarske muzike, pogotovo na epohalna izdanja kao što su "Loveless" (My Bloody Valentine) ili "Souvlaki" (Slowdive).

ŽEN su 2020. godinu zabilježile vinilnim reizdanjem debitantskog albuma "I onda je sve počelo" i kompilacijom remikseva njihovih pjesama "Blender", a novim singlovima "Uroni u san" i 'Krizantema' potiho najavljuju novi album.

LELEE (Slovenija)

Slovenski razigrani indie/post-punk bend Lelee su savršen primjer multikulturnog povezivanja među balkanskim glazbenicima od Vardara do Triglava, jer ga sastavljaju beograđanka Jelena Rusjan (Borghesia, TRUS!) na vokalu i basu, makedonac Damjan Manevski (Rush to Relax, Molokai) na vokalu i gitari te slovenca Jan Kmet (balans, Kalu) na bubnju i Blaž Gracar na synthovima. Kao dio karavane Klubskog maratona Radia Študent u 2020. godini su se svojim iskričavim i uzbudljivim indie gitarskim zvukom te muško-ženskim vokalima na srpskom i makedonskom jeziku brzo upisali u svijest alternativne javnosti širom regije.

GAZORPAZORP (Srbija)

Predstavljamo Gazorpazorp, kreativno jednog od najpotentnijih gitarskih bendova nove generacije na Balkanu! Kao predstavnici novog vala nabrijanih srpskih bendova, koji polako a sve opasnije preuzimaju štafetu iz ruka starije generacije gitarskih bendova regije. 2018. godine su izdali debitantski EP jednostavnog naziva "EP #1" s hiperenergičnim pjesmama, prepunim distorzije i hrapavih vokala.

U 2020. godini su Gazorpazorp izdali EP "Od vazduha i sunca" (Moonlee Records), koji donosi pet svježih pjesama, prepunih mladalačkog duha, razigranosti i strastvenosti. Pored očiglednih utjecaja bendova kao što su Repetitor ili Metz njihov neuhvatljiv zvuk predstavlja spoj udarne snage noise rocka, kompleksnost math-rocka, razigranost post-punka i eksperimentalnost psihodeličkog rocka, kombinirajući tako anglo-američku kao i regionalnu muzičku tradiciju. Sa svojom suvremenom rock estetikom se Gazorpazorp postavljaju rame uz rame s aktualnim bendovima poput Squid, Black Midi, Oh Sees, Protomartyr i Tropical Fuck Storm. Unatoč mladosti benda jasan je zreo i profinjen pristup aranžmanima pjesama, koji s nevjerojatnom lakoćom preskaču s eksplozivnih napada ludila u plutajuće smirene pejzaže i natrag.

Gazorpazorp su glas nove generacije, prepoznatljivog beogradskog šarma, a prvenstveno fantastičan bend, koji nastavlja tradiciju regionalne muzičke beskompromisnosti! 

 

ČETVRTAK 22.12.2022. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:30

ŽEN (Zagreb), LELEE (Slovenija), GAZORPAZORP (Srbija)

Upad u pretprodaji: 50 kn
Upad na dan događanja na blagajni kluba: 65 kn
Pretprodaja ulaznica: core-event.co

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni