Vije-sti

Na Hoomstocku nećete vidjeti livadu punu plastičnih čaša!

Na Hoomstocku nećete vidjeti livadu punu plastičnih čaša!

Previranja na globalnoj razini oko smanjenja upotrebe jednokratne plastike, sve glasnije najave europske direktive oko smanjenja plastičnog otpada i želje za čišćim okolišem potaknule su Hoomstock, festival u Humu na Sutli, da se od ove godine približi takozvanim zelenim festivalima kakvih je sve više diljem Europe.

Plastični otpad u kućanstvima čini 20% ukupnog otpada, a u Hrvatskoj ga trenutno reciklira tek 17% kućanstava. Sa staklenom ambalažom nešto je bolja situacija - 50% staklenog otpada vraća se u proizvodnju, no ta je brojka i dalje daleko od europskog prosjeka gdje prednjači Švicarska koja reciklira 95% staklenog otpada. Kako bi te brojke porasle i u Hrvatskoj, potrebno je podići svijest o važnosti recikliranja, ne samo kod kuće već i na javnim okupljanima. 

Ovo će biti testna godina za organizatore, ali i posjetitelje, da dokažu da je moguće bezbrižno se zabavljati u odličnu glazbu i pritom očuvati prirodu koja ih okružuje. Krajem kolovoza, točnije 24. i 25.8. u Humu na Sutli nećete gledati tlo prepuno plastičnih čaša jer festival uvodi plastične čaše za višekratnu upotrebu. 

Hoomstock od ove godine surađuje s Friends of Glass koji će na festivalu tijekom dana održavati radionice na kojima će posjetitelji moći naučiti kako ponovno upotrijebiti stakleni otpad i od njega izrađivati nove proizvode. 

Kako bi smanjili i emisije ispušnih plinova, za posjetitelje je osiguran i prijevoz autobusom iz Zagreba. Broj mjesta je ograničen, a prijave su otvorene na sljedećem linku - http://bit.ly/Hoomstock-prijevoz

Svim posjetiteljima s festivalskom ulaznicom osiguran je i besplatan kamp u kojemu će, kao i na cijeloj festivalskoj lokaciji, biti postavljene kante za razvrstavanje i recikliranje otpada. Svoje mjesto u kampu možete rezervirati ovdje - http://bit.ly/Hoomstock-kamp

Na Hoomstocku će 24. i 25. kolovoza nastupiti Rundek i Ekipa, Urban&4, Debeli Precjednik, Antenat, Ogenj, Koala Voice, Stray Dogg, Dogs in Kavala, NLV, J.R. August, Tus Nua, The Guru Guru, MRFY, Mary May, Bruto Geto, Rezerve, Harvo Jay, Home Conflict i Pat Tern.  Posjetitelji će po kaucijskoj cijeni od 10 kuna na ulazu moći podići svoju kvalitetnu polipropilensku čašu s festivalskim dizajnom. Organizatori pozivaju sve posjetitelje da tijekom trajanja festivala koriste svoje Hoomstock čaše koje će im ponovnim punjenjem na šanku biti i oprane. Po završetku festivala, čašu će moći vratiti i dobiti povrat kaucije ili jednostavno ponijeti sa sobom kao uspomenu na 13. izdanje Hoomstocka i nastaviti ih upotrebljavati kod kuće jer su čaše perive u perilici posuđa. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni