Vije-sti

Nadolazeći koncerti u Močvari

Nadolazeći koncerti u Močvari

Već u prvim mjesecima 2015. godine, Močvara će biti poprište sjajnih i raznolikih koncerata, a samo letimičnim pogledom na ovaj popis jasno je da ona stara otrcana fraza "za svakog ponešto" u ovom slučaju zaista nije pretjerana. Ovo su sve za sada potvrđeni koncerti, a lako moguće da još koji uleti između ovih datuma.27.01. MUDBATH, MUKA

Krenuvši od disonantno/melodične, donekle i post-metal varijacije Eyehategod-om inspiriranog sludge-a na prošlom albumu, Mudbath dolaze sa ultra-svježim novim, na kojem su zaokrenuli na drugu stranu – pomalo drone-asti, vrlo pocrnjeni sludge/doom, negdje vrlo blizu određenih faza Unearthly Trance. Patnja i zid buke garantirani! Muka su novi lokalni favoriti sporosti na krilima prvog full-length albuma "Svi šute", što i ne iznenađuje s obzirom na all-star postavu benda (Avicularia, Drama, Duskburn, J.W. Pozoj). Ako slučajno još niste naletili na njih, sukladno i postavi očekujte dosta neugodnu i zlokobnu kombinaciju post/black/doom/death metala.

29.01. ATMOSPHERIC, JASTUK

Atmospheric(Rijeka): Ambijentalni, lepršavi zvuk elektro-popa kojeg potpisuje multiinstrumentalist i autor Lado Bartoniček. Jastuk (Francuska/Zagreb): Hrvatsko-francuski duo, čija je autorska muzika spoj zapadnoeuropskih, balkanskih, afričkih i svemirskih zvukova.

03.02. EARTH, BLACK SPIRITUALS, DON MCGREEVY

Sada već davne 1989. velika ljubav i opčinjenost gitariste Dylan Carlsona gitarističkim bučnim, dugim i sporim zvukovima bogatim u niskim (bass) frekvencijama rezultirala je formiranjem benda Earth, ali i nastankom novog glazbenog žanra drone metal. Kao što je i glazba benda Earth spora i hipnotizirajuća, na isti način je bend temeljito proučavao i uživao nepoznate mračne prijedele nekih drugih dimenzija rocka što je rezultiralo izdavanjem 8 kvalitetnih i jedinstvenih albuma. Kao predgrupa na koncertu nastupiti će BLACK SPIRITUALS (SAD) i DON MCGREEVY (SAD).

06.02. FINK

Fin Greenall, rođeni Englez odrastao u Bristolu, svoju višeslojnu, zanimljivu i sada već bogatu glazbenu karijeru gradi od početka 90-ih godina vodeći se instinktom i ljubavi prema glazbi bez ograničenja u žanrovima, koristeći bogato iskustvo stečeno kroz rad u raznim segmentima glazbene industrije. Zadnjih 8 godina Greenall je frontman i duša inspirirajućeg tročlanog benda FINKFin Greenall – vokal i akustična gitara, Tim Thornton – bass gitara, Guy Whittaker – bubnjevi.

20.02. KULTUR SHOCK

U sklopu novog izdanja Balkan rock partya dolaze nam stari poznanici –Kultur Shock. Bend koji je čest gost na hrvatskim binama, na Močvarinu se vraćaju nakon više od 8 godina. Tada, te davne 2006. ova multikulturalna ekipa predvođena Srđanom Jevđevićem (starijim pratiteljima glazbe poznatim pod imenom Gino Banana) u punoj Močvari napravila je rijetko viđen dernek. Njihova mješavina rocka, punka, metala, ciganske glazbe i balkanskih utjecaja uvijek je nailazila na plodno tlo na ovim prostorima. Tijekom godina uglavnom su ih uspoređivali s velikanima poput System of a Down ili Gogol Bordello, ali Kultur Shock su uvijek bili dovoljno originalni...

05.03. JARBOE & HELEN MONEY

Najkraća moguća najava ovog koncerta izgledala bi ovako: "U Močvaru dolazi jedna od najkultnijih ikona alternativne kulture". I time bi sve rekli. No nikad nije naodmet ovako "hrabre" izjave potkrijepiti i dodatnim riječima. Naravno, većina glazbenih znalaca uvijek će Jarboe poistovjetiti i povezivati uz Swanse.

12.03. IVA BITTOVÁ, DUNJA KNEBL

Nakon što je 2010. u Močvari još jednom očarala posjetitelje svojim nezaboravnim nastupom na kojem je vrijeme naprosto stalo i gdje smo se ponovno uvjerili da jedna osoba i jedan instrument mogu zadržati koncentraciju publike kroz cijeli koncert, Iva Bittová nam se ponovno vraća. Svi koji su prisustvovali njenim koncertima u Zagrebu kažu da su nazočili nečemu nesvakidašnjem, vanserijskom i posebnom. A takva je i Iva. Ovom koncertu će se u jednom dijelu pridružiti i Dunja Knebl, jedna od najpredanijih istraživačica hrvatskog glazbenog tradicijskog stvaralaštva, osoba koja uporno pronalazi drevne i zaboravljene pjesme te ih prenosi dalje.

19.03. BAD MANNERS

Postoje bendovi koji su toliko legendarni da ih nije potrebno posebno predstavljati. Ska institucija Bad Manners jedan je njih. Osnovani 1976 u Londonu, prvi album Ska 'N' B izdaju 1980., na vrhuncu drugog ska vala i odmah po popularnosti staju rame uz rame s bendovima s 2 Tone Records. No za razliku od njih, Bad Manners se u svojim pjesmama ne bave previše politikom i društvenim nepravdama...

17.04. BEN FROST

Prvi samostalni koncert Ben Frosta u Močvari posjetiteljima obećava neponovljiv, upečatljiv doživljaj koji će lako moguće biti uvršten na listu ponajboljih koncerta u 2015. godini održanih u Hrvatskoj.

03.05. THE UNDERGROUND YOUTH

Inspirirani legendarnim The Velvet Underground i The Jesus & Mary Chain, britkom Dylanovom poetikom i DIY filozofijom The Underground Youth su već dugi niz godina autentični i iskreni predstavnici nove generacije post-punk bendova u Britaniji.

11.05. COMEBACK KID, BANE, MY IRON LUNG, WORLD EATER

Jedan od najvažnijih hardcore bendova današnjice koji ne treba posebno predstavljati. Comeback Kid je nastao 2000. u Winnipegu i od tada objavio 5 studijskih albuma i odradio velik broj koncerata diljem svijeta. Karakterističnog zvuka, koji se može opisati kao savršena kombinacija težine modernog hardcorea i melodičnosti skate punk zvuka '90-ih. Legendarni Bane također je svima poznato ime u hardcore krugovima. Nastali 1995. u Worcesteru pored Bostona, jedan su od važnijih bendova popularne bostonske "straight edge" hardcore scene. Iza sebe imaju 4 studijska albuma i velik broj koncerata i turneja. My Iron Lung je nastao 2010. u San Diegu od strane članova bendova kao što su A Better Hope FoundationHeritage i Crowne Hill. Njihov bi se zvuk najlakše mogao opisati kao post-hardcore/screamo kombinacija, a moglo bi ih se usporediti s bendovima poput Caravels ili State Faults. U Zagreb nam dolaze u sklopu promocije svog prvog studijskog albuma "Relief" koji je izašao ovog ljeta. World Eater dolazi iz Saarbrückena i osnovani su 2009. godine. Bend karakterizira klasičan New York Hardcore zvuk, kratke pjesme i brzi ritmovi. Iza sebe imaju jedan studijski album "Wormfest" izdan 2013.
 
Također u sklopu programa Začarana Močvara nastupiti će 26.02. Pridjevi i Mokre Gljive, a 14.04. Iconoclast(SAD) i Franz Kafka Ensemble(ZG) vas očekuju na Avant Freak Punk Jazz koncertu. O tome više detalja uskoro.
 
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni