Vije-sti

Najblistavije svjetske zvijezde klasične glazbe u zlatnoj sezoni Dvorane Lisinski

Najblistavije svjetske zvijezde klasične glazbe u zlatnoj sezoni Dvorane Lisinski

Već pola stoljeća Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog neizostavni je simbol glazbene umjetnosti u Republici Hrvatskoj, središnje mjesto vrhunskog glazbenog doživljaja gdje su odsvirane i otpjevane note velikih događaja ključnih za kulturu ovoga područja.

Ciklus Lisinski subotom već zlatnih pedeset godina parira programima najprestižnijih koncertnih dvorana svijeta ugošćujući najveće svjetske zvijezde klasične glazbe današnjice i predstavljajući blistave velikane budućnosti.

Ususret velikoj 50. obljetnici Dvorane, koncertni ciklus Lisinski subotom u sezoni 2023./2024. s ponosom predstavlja 15 koncerata najvećih umjetnika svjetskih pozornica.

„Pedeseta obljetnica nam puno znači i slavimo je zajedno s publikom, drago nam je i zahvalni smo što nas podupirete svih ovih godina“, izjavila je na današnjoj konferenciji za medije Kristina Bukojević Flegar, v. d. ravnateljice Dvorane te predstavila nadolazeća koncertna gostovanja.

Ciklus 30. rujna otvara Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestralnog šefa dirigenta Pascala Rophéa, koji će obilježiti još jednu obljetnicu – 210. godišnjicu rođenja Richarda Wagnera programom Opera bez riječi. U nešto više od jednog sata gledatelji će doživjeti glazbeni presjek opernog ciklusa Prsten Nibelunga, poznatog po veličanstvenim produkcijama i složenim skladateljskim rješenjima, kao i suitu iz opere Peleas i Melisanda Wagnerova poštovatelja Claudea Debussyja. „Poziv da SO HRT-a otvori slavljeničku sezonu Dvorane Lisinski velika je čast. Za naš orkestar ova je Dvorana neizmjerno važna. Jedina je dvorana u gradu, usudila bih se reći i u zemlji, koja svojom veličinom, reputacijom i akustikom odgovara koncertima simfonijske glazbe, kao i studijskim snimanjima simfonijske glazbe, koji su također važna djelatnost SO HRT-a. To nije samo prostor, to je jedan važan i potentan organizator glazbenih događanja te za nas jako važan strateški partner. Drago mi je da je taj odnos uzajaman. Ispred nas je još jedna ekskluziva, još jedna hrvatska praizvedba dviju orkestralnih suita. Ovaj put na pozornici nemamo pjevače, nemamo soliste, samo orkestar i maestra Rophéa, ali imamo repertoar toliko glazbeno snažan i moćan da doista ne treba ništa više“, izjavila je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a.

Početak jeseni obilježit će koncert orkestra grandiozne povijesti, jednog od najboljih njemačkih orkestara, Drezdenske filharmonije pod ravnanjem Krzysztofa Urbańskog uz gostovanje nove zvijezde svjetske glazbene scene Julie Hagen, koji će 7. listopada izvesti djela Mozarta, Saint-Saënsa i Čajkovskog.

Bečku eleganciju, prepoznatljivu toplinu zvuka i nevjerojatnu radost muziciranja u Lisinski 21. listopada donose legendarni Bečki simfoničari pod ravnanjem Jaapa van Zwedena te uz gostovanje virtuozne i intrigantne nizozemske violinistice Simone Lamsme. Veličanstvena Beethovenova Peta Sudbinska simfonija zvučat će bolje nego ikad!

Joshua Bell, ikona svjetske violinističke scene vraća se u Lisinski 11. studenoga, a izvrsne je dojmove već sada zasigurno podijelio s orkestrom NDR Elbphilharmonie pod ravnanjem maestra Alana Gilberta, koji vjerojatno ima najekskluzivniji i najpoznatiji 'dom' na svijetu – futurističku zgradu sazdanu na divovskom žitnom silosu na lučkim dokovima – ujedno i novi zaštitni znak Hamburga – Filharmoniju na Labi.

Dijeliti pozornicu sa svjetskim zvijezdama zasigurno nije lak zadatak, no Solisti, Zbor i Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu svake godine nadmaše očekivanja te u ciklusu Lisinski subotom publici pružaju posebnu večer otkrića novih glazbenih svjetova i budućih velikih zvijezda. „Imamo čast nastupiti čak dva puta, što nije ništa novo. Prilika našem orkestru i studentima da nastupe u ovako elitnom koncertnom ciklusu je veoma dragocjena. Ne samo za nas, već i za publiku. Uvijek smo uspijevali ponuditi nešto novo i drugačije, s renomiranom gostima, a tako će biti i ovaj put“, najavio je Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Tako će pod ravnanjem maestra Dawida Runtza Solisti, Zbor i Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu nastupiti 18. studenoga, a 20. travnja pod ravnanjem maestra Eitana Globersona. Ovi će koncerti publiku zasigurno pokrenuti, usrećiti, pomladiti i ispuniti dobrom energijom!

Orgulje Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog ponovno će zasjati i pokazati svoju moć, i to u rukama kraljice orgulja Ivete Apkalne, koja u rodnoj Latviji ima status superzvijezde. Koncertnim programima uvijek priča uzbudljivu priču, a zagrebačkoj će se publici predstaviti 25. studenoga.

Prosinac u Lisinskom započinje s večeri glazbe strasti ponajboljega mađarskog orkestra, izvanserijske dirigentice i novog dragulja u kruni svjetske klasične glazbe. Djela Prokofjeva, Liszta, Chopina i Bartóka izvest će 2. prosinca Mađarska nacionalna filharmonija, koja ove godine obilježava stotu godišnjicu utemeljenja, pod ravnanjem Alevtine Ioffe uz solista na glasoviru Aleksandera Malofejeva.

U naš hram glazbe vraćaju se talijanski majstori barokne glazbe Il Giardino Armonico koji će pod umjetničkim vodstvom Giovannija Antoninija nastupiti 16. prosinca te ugostiti prvog mandolinista na svijetu nominiranog za nagradu Grammy, Avija Avitala.

Predvalentinovsko ozračje ljubavi i romantike obilježit će gostovanje Slovačke filharmonije pod ravnanjem maestra Daniela Raiskina koja će 10. veljače publici otvoriti neslućene horizonte glazbene ljepote. Uz ovaj ponajbolji orkestar srednje Europe nastupit će naš nagrađivani mladi pijanist Lovre Marušić te izvesti grandiozni Beethovenov Četvrti koncert za glasovir i orkestar u G-duru.

Ove sezone slave i poznati Zagrebački solisti koji 24. veljače pripremaju svečani koncert u povodu svoje 70. obljetnice. Ovom karizmatičnom ansamblu svjetske klase koji je ispisao najljepše stranice hrvatske umjetničke glazbe na slavlju će se pridružiti violinistička zvijezda Julian Rachlin. „Velika nam je čast što smo tu, što smo dio ovog društva. Već pedeset godina najbolja svjetska glazba dolazi u Zagreb. Lisinski je nositelj kvalitete i veliki ansambli, orkestri i solisti dolaze ovdje i čine naš grad jednim od kulturnih središta ovog dijela Europe. Sretni smo što imamo odličnu suradnju s Dvoranom Lisinski i što ćemo ovdje proslaviti našu 70. obljetnicu. Ansambl svake godine naruči praizvedbu djela hrvatskog autora. Za ovaj koncert ta je čast pripala našem sjajnom skladatelju, akademiku i prijatelju Zagrebačkih solista, Frani Paraću. Na kraju cijelog će nam se programa pridružiti svi naši stari članovi i odsvirat ćemo jedan stavak iz Trećeg Brandenburškog koncerta“, izjavio je Krunoslav Marić, član Zagrebačkih solista.

Jedinstveno i nesvakidašnje glazbeno iskustvo orkestralnog muziciranja svjetskoga sjaja publici će 16. ožujka pružiti Simfonijski orkestar grada Birminghama pod ravnanjem maestra Kazukija Yamade uz gostovanje svjetski poznate pijanistice Alice Sare Ott. Radi se o jednom od najiščekivanijih koncerata ove sezone ciklusa!

Mozart i Chopin pod prstima omiljenog Ive Pogorelića. Ciklus unutar ciklusa, koncert za koji se uvijek traži ulaznica više, ove će se sezone održati 13. travnja, a bit će to večer nenadmašnog pijanizma i vrhunskog užitka.

Blagdan umjetnosti za one koji vole glazbu u boji 'plavičastih tonova' sa 'Zapadne strane' u interpretaciji svjetskoga pijanističkog virtuoza i orkestra fenomenalnih glazbenika je 11. svibnja 2024. kada nastupa Slovenska filharmonija te uz dirigenta i pijanista Waynea Marshalla izvodi djela Ravela, Bernsteina i Gershwina. „Zahvaljujem se na pozivu što možemo sudjelovati u društvu ovako dobrih orkestara, dirigenata i solista. Čestitke na ovako odličnom programu. Velika nam je čast što smo dio tog programa. Program će biti lakši po karakteru, ali će izvođači biti malo stariji, mislim da su ovogodišnji favoriti Muzička akademija i onda mi!“ rekao je Matej Šarc, direktor i umjetnički voditelj Slovenske filharmonije.

Za sam kraj sezone – gitaristički spektakl! Miloš Karadaglić jedan je od najvećih umjetnika gitare današnjice, karizmatični glazbenik čiji se solistički recitali i nastupi s orkestrima rasprodaju netom nakon objavljivanja datuma. Zato obvezatno zapišite datum - 18. svibnja 2024. i osigurajte ulaznice na vrijeme.

Ulaznice su u prodaji, a moguće ih je nabaviti na blagajni Dvorane te online na www.lisinski.hr

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni