Vije-sti

Noć americane u Vintageu uz Amy LaVere i Willa Sextona

Noć americane u Vintageu uz Amy LaVere i Willa Sextona

[caption id="attachment_3454" align="aligncenter" width="547"]Amy LaVere i Will Sexton (izvor: Facebook) Amy LaVere i Will Sexton (izvor: Facebook)[/caption]

Talentirana kantautorica i kontrabasistica Amy LaVere, koje će se fanovi filma 'Walk the Line' sjetiti po ulozi kojom je utjelovila legendarnu rock'n'roll divu Wandu Jackson, u pratnji vrhunskog gitarista i producetna Willa Sextona, mlađeg brata Charlieja Sextona gitarista Boba Dylana, stiže u petak 12. rujna u Vintage Industrial Bar.

Život u pokretu i stalna promjena mjesta boravka za mnoge su samo san, a Amy LaVere, mlada kantautorica i kontrabasistica iz Memphisa, tako živi od kada zna za sebe. Rođena u Louisiani kao Amy Fant s roditeljima glazbenicima selila se dvadeset i dva puta. Stalnu adresu obitelj je konačno pronašala u Detroitu, ali za Amy to nije bio kraj jer je na ''svoju ruku'' od kuće odlazila i vraćala se u najmanje dva navrata. Paralelno s bježanjem predvodila je punk-rock bend Last Minute.

Nakon završetka srednje škole Amy seli u Nashville gdje se nakon kraće romanse udaje za Gabea Kudela, bivšeg kontrabasista benda Th’ Legendary Shack Shakers. Gabe ju je naučio svirati kontrabas te zajedno osnivaju duo The Gabe & Amy Show. Par se rastaje 2003. godine, Amy se nastanjuje u Memphisu gdje nastavlja svirati kontrabas, pisati pjesme i s nekolicinom prijatelja nastupati jugom SAD-a. Paralelno s glazbenom karijerom, Amy se pojavljuje u dva filma; ''Walk The Line'' u ulozi Wande Jackson te u ''Black Snake Moan“. Nedugo potom Archer Records izdaje njezin prvi solo album This World Is Not My Home. Između ostalih, na ploči je surađivala s legendarnim Jimom Dickinsonom i posljednjih godina vrlo utjecajnim Jimbom Mathusom (Squirrel Nut Zippers).

Na oba naredna izdanja, albumu Anchors & Anvils i EP-ju Died of Love Amy je surađivala upravo s Jimom Dicksonom, no njegova smrt kao i raskid veze s bubnjarem Paulom Taylorom obilježit će njezin sljedeći album tmurnim i tužnim raspoloženjem. Stranger Me izlazi 2011. godine i popraćen je s pozitivnim kritikama glazbene štampe. Iste godine, Amy LaVere je drugu godinu zaredom proglašena za najbolju pjevačicu u Memphisu i to u konkurenciji s imenima kao što su Shannon McNally i Valerie June. Malo kasnije, Amy udružena s njih dvije osniva kantautorski trio koji posljednjih nekoliko godina privlači pažnju ljubitelja americana zvuka, a i sve tri se pojavljuju u supergrupi Luthera Dickinsona The Wandering. Trio je 2012. godine objavio album Go On Now, You Can’t Stay Here. Godinu dana kasnije, Amy se udružuje s Johnom Paulom Keithom, sjajnim gitaristom kojeg smo nedavno imali priliku gledati i u Zagrebu; njih dvoje osnivaju raspojasan country & western bend Motel Mirrors.

U svibnju ove godine Amy je izbacila novi album naslovljen Runaway’s Diary. Album neki nazivaju 'road' pločom kojem se otvaraju mnoge dileme iz uvijek uzburkanih dana odrastanja. Isto tako mnogi se slažu da se Amy svojim posljednjim izdanjem dokazala kao kantautorica visoke kvalitete i ogromnog talenta na današnjoj americana sceni.

Runaway’s Diary je producirao Luther Dickinson, koji je ujedno na albumu odsvirao gitaru i mandolinu. Još jedan gitarista bitan u životu Amy LaVere je Will Sexton koji je svirao gitare na ovom albumu, a pored toga je pjevao i prateće vokale. Will Sexton ima zavidnu country karijeru obzirom na to da od malena svira gitaru sa starijim bratom Charliejem Sextonom.

Amy LaVere posjeduje zavodljivi baršunasti glas kojim obara s nogu i tjera vas da obratite pažnju na pjesmu koja je, obično, neka zanimljiva priča. Ona je sitna, krhka i nježna, ali svoj ogromni instrument svira bjesomučnom žestinom kao da je kontrabasist nekog punkabilly benda. Njen rast, djetinji izgled, ljepota i boja glasa mogu vas navesti da pomislite kako ste suočeni s jednim ranjivim i osjetljivim bićem. Međutim, ovoj džepnoj Veneri ne treba vaša pomoć. Ona još od ranih tinejdžerskih dana živi na putu i njena iskustva premašuju iskustva mnogih od nas.


Cijena ulaznice iznosi 30 kn. Početak koncerta malo iza 21:30 h.

NAGRADNA IGRA

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni