Vije-sti

Pet imena u bubnju za Rock&Off koncertnog izvođača godine!

Pet imena u bubnju za Rock&Off koncertnog izvođača godine!

Na prvi pogled, kategorija koncertnog izvođača godine za 2020. može izgledati kao loša šala, ali ovih pet imena uspjelo se provući kroz ušicu igle: ABOP, Damir Urban, J.R. August, Jonathan i Porto Morto su, u godini bez koncerata, ipak uspjeli, na ovaj ili onaj način, uspostaviti kontakt s publikom i predstaviti svoju glazbu uživo. Čiji je nastup ostavio najviše traga, saznajemo na završnoj dodjeli Rock&Off nagrada u zagrebačkoj Tvornici kulture, 4. veljače.

Za live techno bend ABOP, 2020. je počela trijumfom u zagrebačkom klubu Boogaloo. Koncertne kritike bile su sjajne, portali su nastup okarakterizirali kao „prijelomnom točkom“ u karijeri benda, a onda je sve stavljeno na čekanje, kao uostalom i većini njihovih kolega. Hoće li početak 2021. i dodjela Rock&Off nagrada označiti još jednu „prijelomnu točku u karijeri benda“?

Kako je malo toga u 2020. bilo normalno, vjerujemo da ni Damir Urban nije mogao predvidjeti da će mu godinu obilježiti koncert – na krovu autobusa! Imao je, istina, Urban koncert i uz filharmoniju, ali autobusna turneja po riječkim kvartovima bila je više od turneje, više od koncerta. „Treba nam tako malo, skoro ništa“, a opet...

Radi se o vanserijskom glazbeniku u kojem se zajedno nalaze i Cave i Dylan i Bowie i Leonard Cohen, a njegov koncert u zagrebačkom HGZ-u doživio sam kao jedan od najljepših koncerata u svojem životu - tim je riječima Dino Merlin pohvalio svog mlađeg kolegu, J.R. Augusta. Ovome ne treba ništa dodati, osim složiti se s Merlinom i još jednom pustiti blu-ray snimku J.R.-ovog fantastičnog nastupa.

Još su jedni Riječani uspjeli, bar na nekoliko večeri, pobijediti epidemiju. Indie ekipa Jonathan održala je nekoliko nezaboravnih nastupa, od šibenske tvrđave do sunčane strane Prisavlja, uz par usputnih stanica u Rijeci i Puli. Njihova glazbena tvrdoglavost i upornost očito je i karakterna crta benda – svaka im čast na tome!

Koncertom u dvorištu zagrebačke Medike, dečki iz benda Porto Morto othrvali su se gorkom osjećaju 2020. Pritom su u svoj balon, pardon kuću, smjestili i publiku kojoj je itekako bila potrebna jedna večer u kojoj će predahnuti od prijelomnih vijesti, loše energije i seizmičkih aktivnosti. A ima li boljeg soundtracka za to?

Podsjećamo i na glasovanje za Iskonovu nagradu publike – svoj glas jednom dnevno može dati svaki zaljubljenik u dobru domaću glazbu do 31. siječnja i to na Iskonovim stranicama.

Više o trećem izdanju Rock&Off nagrade saznajte službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici i pratite nas 4. veljače uživo iz zagrebačke Tvornice kulture!

Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni