Vije-sti

Početni Entuzijazam objavio spot za

Početni Entuzijazam objavio spot za "Prazan i siv"

Komorni swamp rock zvuci sumornog ritma pjesme Prazan i siv sukladni su pesimistički nastrojenoj lirici

[caption id="attachment_6355" align="aligncenter" width="547"]Foto: Facebook.com/Početni Entuzijazam Foto: Facebook.com/Početni Entuzijazam[/caption]

Glazbeni sastav Početni entuzijazam nastao je 2013. godine u Stocu (BiH). Već godinu nakon toga, predstavio se publici sa svojim prvim singlom Još malo, zatim izlazi i Nevrijeme - drugi singl i naslovna numera njihovog prvog albuma. Nakon kraće pauze, koncem siječnja ove godine, bend je na svom YouTube kanalu objavio i spot za sljedeći (treći) singl. Riječ je o kompoziciji Prazan i siv,  koja je zahvaljujući suradnji sa Zdravkom Terkešom dobila i svoj izraz u formi videa.

Prazan i siv snimljena je u svibnju prošle godine, u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, dok su završni zahvati, za koje je zaslužan producent Saša Karabatak, napravljeni koncem studenog iste godine na istoj adresi. Tekst pjesme napisao je Igor Borozan, muziku Ale Puzić, dok iza aranžmana stoje članovi benda: Nedim Zaklan (bubanj), Nedžad Zaklan (bas gitara) i Ale Puzić (gitare i vokal).

Komorni swamp rock zvuci sumornog ritma pjesme Prazan i siv sukladni su pesimistički nastrojenoj lirici, a rutina turobne svakodnevice mediokriteta naglašena je riffom koji se ciklički provlači kroz čitavu numeru. "Prazan i siv prolazi dan" refren je koji slušatelja drži čvrsto, s obje noge na zemlji i kuje ga za tlo; svojevrstan je to summa summarum svake strofe. Lagani ritam bubnjeva nježno je nadglasan zvukom gitare praćene basom i daje određenu dinamiku, no učinak harmonije neće vam slomiti srce - naprotiv, ukupan emocionalni doživljaj mogao bi se svrstati u 2 riječi: Rezignacijski stoicizam.

Paralelno s pjesmom, spot je crno-bijel, izrazito komoran i svojom alegorijskom pričom vizualno podržava glazbu. Jedan od kadrova prikazuje čovjeka koji stopira pored ceste držeći transparent "bolje sutra", automobili prolaze kraj njega, ali on ne odustaje, već ustraje - nada se. Na kraju pjesme, stari automobil ipak staje i on, na iznenađenje gledatelja, uspijeva otići na put u bolje sutra čineći tako pozitivni preokret; kontrira glazbi, lirici i ugođaju. Ipak, gorak okus u ustima ostavlja posljednja scena, kada glazba gotovo potpuno utihne i ostane samo jeka koja se sve više utišava. Čovjek u crnom pješači duž cijelog kadra ispred svijetlog, limenog zida. Zatim, već prije nego on izađe iz kadra, s desna ulazi njegov klon i tako opet i tako opet. Ta nas SF scena vraća nazad u stanje svijesti one bezizlazne, cikličke rutine koja se proteže duž cijele pjesme - zvukom, slikom i izgovorenom riječi.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gG1AMbyfMVQ] Facebook stranica benda*

 
Ivana Belošević
Ivana Belošević

urednica, lektorica; "The west's asleep, let England Shake!"