Vije-sti

Preminuo Saša Gočanin, glazbeni novinar i direktor Take It Or Leave It Recordsa

Preminuo Saša Gočanin, glazbeni novinar i direktor Take It Or Leave It Recordsa

Saša Gočanin, urednik i producent diskografskih izdanja, vlasnik i direktor diskografske kuće Take It Or Leave It Records, odgovorni urednik Rockomotive, dugogodišnji novinar i urednik u glazbenim novinama, na radiju i televiziji, ugledni član stručnih udruženja u Srbiji i svetu preminuo je jutros, u 53. godini, u Covid bolnici u Kruševcu.

Rođen je 15.03.1968. u Kraljevu. Završio je Gimnaziju u Vrnjačkoj Banji. Od listopada 1988., živio je u Beogradu. Studirao je medicinu i pravo na Sveučilištu u Beogradu.

Svoju karijeru započeo je u listopadu 1984. kao muzički suradnik i novinar u Radio Vrnjačkoj Banji. 1988. godine počinje da pisati za Pop Rock. 1990. piše za, u to vreme, najtiražniji tinejdžerski časopis u SFR Jugoslaviji, magazin ĆAO. U siječnju 1991. počinje raditi i kao glazbeni suradnik, a vrlo brzo i kao glazbeni urednik i voditelj na Radio Politici. Pored svih obaveza na Radio Politici sudjeluje kao jedan od urednika u osnivanju i radu sveučilišnog radija Index u Beogradu 19. lipnja 1992. godine.

U svibnju 1992. pokreće vlastitu diskografsku kuću Take It Or Leave It Records (prvo izdanje bio je debi album “Samo hladno” tuzlanske grupe Rupa U Zidu, koja definitivno 1994. po njegovom dolasku sa Radija Politika prerasta u profesionalnu diskografsku kuću. U to vrijeme Take It Or Leave It Records, vodeći diskograf u oblasti domaće rock glazbe (Deca Loših Muzičara, Atheist Rap, Direktori, Block Out, Darkwood Dub, Orthodox Celts, Del Arno Band, Neverne Bebe, Kerber, Osvajači…), s početka devedesetih, na taj način prerasta u multižanrovsku kuću koja se specijalizira za izvoz domaćeg Ethno / World musica, s posebnim naglaskom na trubačkim orkestrima (prvi u SR Jugoslaviji izdaju muziku tog žanra na novom formatu - kompakt disku (CD) što bi trebalo da predstavlja glavni izvozni proizvod na tržište Europe i sveta apostrofirajući Fejata Sejdića, Milovana Miću Petrovića, Slobodana Salijevića, i naravno, Šabana Bajramovića, kao autohtone glazbene ličnosti s naših prostora. Te godine, 1994., album "Arhangel II" objavljen za Muzičku i kasetnu produkciju Makedonske radio televizije juna 1993, pod nazivom "Dno", u Jugoslaviji je na kaseti licencno objavio Take It Or Leave It Records. Bila je to prva licenca na teritoriji Srbije po raspadu SFR Jugoslavije. Danas TIOLI Records predstavlja respektabilno ime u povijesti domaće diskografije, ali se kao i ostali nalazi na prekretnici jer se sa sigurnošću ne može odrediti buduća funkcija diskografa u sklopu glazbenog posla.

Veliki rock ’n’ roll entuzijast, strastveni kolekcionar ploča, CD i DVD, s bogatim znanjem i osobitim darom za otkrivanje novih strujanja u glazbi, bio je spreman da uvijek pomoći mladim snagama da dođu do svoje šanse u diskografiji, od tinejdžerskih dana svjestan da glazbena grupa ne može uspjeti bez pomoći sa strane, gotovo uvek u ulozi izvršnog producenta, uvijek spreman kvalitetnim savetom pomoći... Kosmopolit, ali prije svega humanist i tradicionalist, smatrao je da je rock, ali i uopšteno uzevši i kompletna glazbena scena u zemlji u kojoj je rođen, SFR Jugoslaviji, bila veoma bogata i ravnopravna s ostatkom sveta. Zbog toga je bilo nemoguće ne baviti se baš tim poslom.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni