Vije-sti

Punk rock legende GBH 18. studenog u Vintage Industrial Baru

Punk rock legende GBH 18. studenog u Vintage Industrial Baru

GBH

U zagrebački Vintage Industrial Bar u utorak, 18. studenog, dolaze britanske punk rock legende GBH.

S njima dolazi nova španjolska celtic punk atrakcija Bastards On Parade, a kao lokalna potpora publiku će zagrijati zagrebački punk rock veterani, Eksodus, i nešto mlađe punk snage, Abergaz. Ovaj koncert će se održati u sklopu tjedna-festivala „Taste Of Madness“ koji traje od 18. do 22. studenog u kojem će nastupit cijeli niz punk, hard core i inih bendova, a sve u sklopu proslave osamnaestoga rođendana zagrebačkog Radio Studenta.

Punk rock legende GBH snovani su 1978. godine u Birminghamu. Već sa svojim prvim singlovima "No Survivors" i "Give Me Fire" probijaju se na vrh britanskih top ljestvica i odmah zadobivaju veliku pažnju svojim specifičnim hard core punk rock zvukom i ekscentričnim punk imidžem koji predvode vrlo dugačka kosa dignuta u zrak. Prvi album, City Baby Atatcked By Rats, izlazi 1982. i GBH odmah dovodi do vrha punk scene. Ubrzo slijede američke i japanske turneje gdje sviraju u velikim dvoranama i uz The Exploited postaju najveći punk rock band. Album City Baby Attacked By Rats i njegov nastavak iz 1983., City Baby Revenge, danas slove za punk klasike. Kroz godine GBH izdaju cijeli niz albuma, pune dvorane po cijelom svijetu, pjevač Colin Abrahall postaje ikona punk scene, a njihov logo se nalazi na gotovo svakoj kožnoj jakni punkera širom svijeta. Zahvaljujući svojoj beskompromisnosti i originalnosti postaju jedan od najvećih punk rock bendova druge generacije uz The Exploited, Dead Kennedys, UK Subs, Discharge. Zbog svojeg koketriranja s metal zvukom cijela moderna metal scena navodi GBH kao jedne od svojih uzora, pa tako i Sepultura, Metallica, Slayer (obradili pjesmu «Sick Boy»), a neki ih prozivaju „Motorhead on '45“ što bi značilo - ubrzani Motorhead.

Zanimljivo je da su GBH jedna od rijetkih grupa koja je opstala u originalnoj postavi od samog početka što je vjerojatno i jedna od tajni njihovog uspjeha. 1996. objavljuju album Punk Junkies koji je uz album Beat the Bastards od The Exploited proglašen najboljim punk rock albumom godine zbog svoje odlične  moderne produkcije.

S posljednjim, jedanaestim studijskim albumom, Parfume and Piss, GBH se vraća svom prvobitnom sirovom zvuku, vjerojatno navjećom zaslugom producenta Larsa Frederiksena iz Rancida, čime ponovno dobivaju veliku pažnju medija i publike što rezultira većim turnejama. Nakon američke turneje u rujnu i listopadu, GBH u studenom kreću na europsku turneju.

GBH su prvi puta nastupili u Zagrebu 1987. u legendarnom Kulušiću, a posljednji put prije pet godina, u klubu Boogaloo gdje su održali odličan koncert.

Dan nakon GBH-a, u srijedu, 19. studenog u Vintage dolaze još jedne legende, američki hardcoreaši Madball s kojima sviraju Upset i Last hope. Za ova dva koncerta se može kupiti i povoljnija zajednička ulaznica (80 kuna) i to samo u Vintage Industrial Baru i to samo do 1. studenog. U četvrtak će u sklopu regularnog programa Good Vibrations nastupiti Narednik Lobanja i Vod smrti, MBurns i Overpower. U petak nakon dugog vremena ponovo u Zagreb dolazi Đubrivo koje predstavlja svoj novi album a predgrupa će biti Mrtvi petak. Festival u subotu zatvara The Clash tribute band Radio Clash.


Cijena ulaznice iznosi 50 kuna u pretprodaji te 70 kuna na ulazu. Ulaznice se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Tratinskoj 18 u Zagrebu i u Vintage Industrial Baru, Savska 160.

Ulaznice se također mogu naručiti preko Dirty Old Shopa na http://www.dirtyoldempire.com/shop/ ili preko telefona Dirty Old Shopa +385 1 55 73 888.

U prodaji su također zajedničke ulaznice za koncert GBH 18.11. i Madball 19.11. po cijeni od 80 kn koje se mogu kupiti samo u Vinatge Industrial Baru i to samo do 1. studenog.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni