Vije-sti

Russ Spiegel i Zoran Majstorović u sklopu 20. Festivala gitare

Russ Spiegel i Zoran Majstorović u sklopu 20. Festivala gitare

Jubilarno izdanje Festivala gitare, koje traje do 15. kolovoza, predstavlja brojne glazbene poslastice. Koncertni program 20. Festivala gitare otvaraju Russ Spiegel i Zoran Majstorović zajedničkim koncertom u subotu, 22. srpnja s početkom u 21 sat na kastavskoj Crekvini u sklopu 26. Kastafskog kulturnog leta.

Suradnja Russa Spiegela i Zorana Majstorovića na tragu je velikih dueta iz povijesti jazz gitare, poput dueta Joe Passa i Herb Ellisa, ali isto tako duo u svojim izvedbama ima vlastiti, prepoznatljivi, osobni zvuk. Atmosfere koje stvaraju kroz interakciju vibrantnih električnih jazz gitara te toplinom zvuka akustičnih gitara variraju od intimnih balada pa sve do virtuoznih izvedbi raznih kompozicija proizašlih iz tradicije jazz i blues glazbe. Ovo je suradnja dvojice glazbenika različitih generacija i zaleđa, ali s istom idejom posvećenosti i ljubavi prema gitari i glazbi.
Russ Spiegel je američki gitarist, skladatelj i aranžer rođen u Los Angelesu koji već dugi niz godina djeluje na jazz sceni u New Yorku. Diplomirao je na Berklee glazbenoj akademiji te ima doktorat iz jazz glazbe s prestižnog Frost sveučilišta u Miamiju. Skladao je i aranžirao glazbu za mnoge bendove (US Army Big Band West Point NY, Harlem Renaissance Orchestra), a pisao je glazbu za brojne filmove. Osim što sklada i aranžira glazbu, Russ prvenstveno svira u mnogim aranžmanima, od solo jazz gitare do vlastitog dvadeseteročlanog orkestra – The Russ Spiegel Jazz Orchestra – izvodeći vlastite skladbe i aranžmane. Tijekom svoje dosadašnje karijere svirao je s mnogim velikanima; Tony Bennettom, Petulom Clark, Angelom Brown i mnogim drugima.

Zoran Majstorović je jazz glazbenik, multiinstrumentalist, aranžer i skladatelj. Magistrirao je na jazz odjelu Glazbene akademije Giuseppe Tartini u Trstu, a do sada je surađivao s mnogim hrvatskim i svjetski jazz i etno glazbenicima. Osim gitare svira na instrumentima kao što su oud, saz, charango, pipa, tamburica, cindra, mandolina, ukulele, kora, kamal, sitar. Sudjelovao je u snimanju mnogih albuma jazz i etno glazbe, objavio knjige transkripcija i svirao diljem Europe. Zoran je također iskusni aranžer u domeni jazz i improvizirane glazbe, pisao je i adaptirao glazbu za mnoge hrvatske i inozemne orkestre. Osim jazz i etno glazbom, bavi se i drugim aspektima zvuka kao što su sound art, projekti usmjereni ka poimanju zvuka kao materijala u umjetnosti, site-specific koncerti itd. Višestruki je dobitnik nagrada Status i Porin.


Ulaznice po cijeni od 50,00 kn mogu se nabaviti u Festivalskom uredu, Trg Matka Laginje 4, Kastav te na sljedećim prodajnim mjestima: Dallas Records Rijeka, Splitska 2a; Foto Revija, Užarska 28; Robna kuća Korzo – caffe bar Nad Urom – IV kat, Trg Ivana Koblera 1; New Sound d.o.o., Trg maršala Tita 2; KD Kostrena, Žuknica 1b, Kostrena; Istra Sport d.o.o., Marsovo polje 8, 52100 Pula te na www.mojekarte.hr.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni