Vije-sti

Sara Renar u novoj pjesmi uprizorila lik Medeje, tragične priče ženske emancipacije i težnje prema vlastitom samoostvarenju

Sara Renar u novoj pjesmi uprizorila lik Medeje, tragične priče ženske emancipacije i težnje prema vlastitom samoostvarenju

"Medeja je arhetip. Ona je žena, majka, strankinja, čarobnica. Medeja je osveta prevarene supruge, žrtva očekivanja okoline i žrtva igre političke moći. Medeja je ubojica u najstrašnijem smislu."

Ona se ne prepušta sudbini već istu uzima u svoje ruke. Ona je i histerična i hladnokrvna. Ona je tragična priča ženske emancipacije i težnje prema vlastitom samoostvarenju. Medeja je ono "dvostruko drugo" i strankinja i žena. Sa Medejom se suosjeća, Medeju se osuđuje i Medeje se boji. Lik Medeje predmet je istraživanja psihoanalize, književne teorije te inspiracija za nebrojena umjetnička djela - opisuje Sara Renar novu pjesmu Medeja koja je inspirirana likom Medeje iz istoimene Euripidove tragedije. 

Ovom pjesmom Sara Renar se još jednom ističe kao nevjerojatna autorica dosljedna svjetske indie scene, a avangardni, odnosno apstraktni pristup novim pjesmama Saru svrstava i među konceptualne glazbene umjetnike. Medeja zrači glasnom melankolijom, ali se i odupire današnjem netrpeljivom i ekstremističkom svijetu. Otuda glasna i jasna poruka - prije bih u tristo bitaka nego jednom rodila u ovaj svijet...osveta je jača od ljubavi, a ti si dobro unovčio moje uloge.

Sara Renar potpisuje glazbu i tekst, dok su se na aranžmanu pridružili Dimitrije Simović, Vedran Peternel, Zdeslav Klarić i producentica pjesme Ivona Eterović iz Playground Hustlea. Apstraktnu i pomalo jezivu videoanimaciju potpisuje zagrebačka animatorica Ira Bulić, a montažu je radio Valent Balun.

Ovom pjesmom Sara Renar najavljuje izlazak novog studijskog albuma na Dan žena, 8. ožujka.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni