Vije-sti

Splitski virtuozi za obnovu zagrebačkog HGZ-a na Svjetski dan glazbe!

Splitski virtuozi za obnovu zagrebačkog HGZ-a na Svjetski dan glazbe!

Komorni orkestar "Splitski virtuozi" utemeljen je 2012. godine u Splitu, a čini ga jedanaest istaknutih profesionalnih splitskih glazbenika pod umjetničkim vodstvom internacionalno renomiranog violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka.

Od osnivanja Splitski virtuozi održali su preko 40 koncerata diljem Hrvatske, ali su zabilježili i važna inozemna koncertna gostovanja među kojima se izdvaja Međunarodni festival "Celloherbst am Hellweg". Također zanimljivo je da su jedini hrvatski ansambl koji je održao Koncert posvećen obljetnici pada Berlinskog zida. Splitski virtuozi izveli su 69 skladbi od razdoblja baroka do 21. stoljeća među kojima 14 praizvedbi u Hrvatskoj. 

Na ovoj turneji posjetit će pet gradova. Turneja je krenula u utorak 15.6. iz JK Marina u Kaštel Gomilici, a nastavila se 16. lipnja u Splitu., u Sv. Ivanu Zelini 18. lipnja te 19. lipnja u Zavičajnom muzeju u Ozlju na proslavi 50 godina rada muzeja. 

Turneja će kulminirati večerašnjim nastupom (21. lipnja) u 20 sati, na svjetski Dan glazbe u zagrebačkom Hrvatskom Glazbenom Zavodu u znak solidarnosti i podrškePrihod od karata će biti doniran za obnovu povijesne zgrade HGZ-a u Gundulićevoj ulici. U tijeku su i pripreme za gostovanje Splitskih virtuoza (prvo u povijesti dviju država) na Međunarodnom festivalu Forte Music u Kazahstanu.

PROGRAM:
Franz von Suppé: Uvertira iz operete „Laka konjica“ (obr. W. Kossjanenko)
Max Bruch: Romanca za violu i gudače op. 85 (obr. W. Kossjanenko)
Ludwig van Beethoven-Gustav Mahler: Quartetto Serioso u f-molu op. 95
Gustav Theodore Holst: St. Paul’s Suita
Ivo Tijardović: Mein Shimmy i Foxtrot iz „Loulou la languide“

Splitski virtuozi surađivali su s preko stotinjak renomiranih svjetskih solista kao što su gitaristi Zoran Dukić i Edin Karamazov, pijanisti Vesna Podrug, Lovre Marušić, Grigory Gruzman i Alexander Vitlin te Nataša Veljković, violinisti Mai Suzuki, Fritz Gearhart, Dragan Radosavljević i Arman Mourzagaliev te violončelistice Kim Cook, Felicitas i Pauline Stephan, Kajana Pačko i brojni drugi. Posebno zanimljiva je i suradnja s njujorškim zborom West Village Choral.

Wladimiru Kossjanenku, kao osnivaču i umjetničkom ravnatelju Splitskih virtuoza u rujnu 2019.g. dodijeljena je nagrada „Zlatni Grgur" za izniman doprinos glazbenoj sceni Grada Splita, a Međunarodni festival „Dani Bacha u Splitu" u organizaciji g. Kossjanenka nagrađen je prestižnom EFFE nagradom „Remarkable Arts Festival of Europe 2019 -2021" od strane "European Association of Festivals".

Odgoj i obrazovanje budućih profesionalaca kroz rad orkestra posebna je briga članova i utemeljitelja „Splitskih virtuoza". U radu orkestra participiralo je 17 studenata raznih glazbenih akademija čime orkestar dokazuje poseban odnos prema mladim glazbenicima i njihovom profesionalnom razvoju. Za visoku profesionalnu razinu ansambla odgovorni su aktivni internacionalno priznati glazbenici s dugogodišnjim iskustvom na koncertnim pozornicama diljem svijeta, a ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Splita.

O tome svjedoči i unisona pohvala kritike koja među ostalim i navodi: "Potvrda njihove vrijednosti jest i veliki interes publike za njihove koncerte. Prepune dvorane postale su njihov zaštitni znak. Dupkom pun foyer splitskog HNK pozdravio je novi odličan glazbeni pothvat Virtuoza" ili „Kad publiku držite u šaci tijekom izvedbe delikatnih stavaka koji su se učestalo nizali ovim koncertom, onda znate da ste postigli umjetnost".

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni