Vije-sti

Svjetski glazbenici protiv rata u Gazi

Svjetski glazbenici protiv rata u Gazi

[caption id="attachment_3048" align="aligncenter" width="547"]Nastup Massive Attack na Longitude festivalu (izvor: Twitter) Nastup Massive Attack na Longitude festivalu (izvor: Twitter)[/caption]

Situacija u Pojasu Gaze nemirna je već dugi niz godina, no u posljednjih devetnaest dana odnos između Izraela i Pojasa Gaze znatno se pogoršao. Takva situacija zasmetala je poznatim svjetskim glazbenicima koji se nisu libili izraziti svoje stavove o ratu na bliskoistočnom području.

Jedan od prvih među njima bio je frontmen Pearl Jama, Eddie Vedder, koji je 11. srpnja, na koncertu u Londonu, tijekom pjesme „Daughter“ oštro kritizirao izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze. Iako nije direktno spomenuo za koga misli da je agresor, može se zaključiti da je Vedder mislio na Izrael. Pjesmu je završio moleći za prestanak ratovanja. Nakon koncerta javnosti se obratio i putem službene internetske stranice Pearl Jama gdje je napomenuo kako se zalaže za antiratnu politiku.

Veddera je putem svog bloga podržao njegov prijatelj i bivši basist Nirvane, Krist Novoselić. Prvo se zahvalio Eddieu što se zalaže za mir u svijetu. Nakon toga naveo je primjer Jugoslavije i Sjeverne Irske kao država koje su, kako kaže, uspjele riješiti konflikte i doći do konačnog primirja. Tako, navodi Novoselić, i Izraelci i Palestinci također zaslužuju mir i blagostanje.

Serj Tankian (System Of A Down) se 21. srpnja oglasio na svojoj Facebook stranici i pozvao na prekid Izraelske okupacije Pojasa Gaze i Zapadne Obale istaknuvši da pjesma „Occupied Tears“ govori o „dvoličnosti naroda koji je pretrpio užasne okrutnosti Holokausta, a sada je okupator drugog naroda“.

Glazbenici Roger Waters, Brian Eno, Kool AD i Boots Riley, uz mnoge ugledne znanstvenike, umjetnike i humanitarce poput Noama Chomskog, Desmonda Tutua, Alice Walker i Slavoja Žižeka, potpisnici su otvorenog pisma kojim se od UN-a i vlada diljem svijeta traži uvođenje vojnog embarga Izraelu.

Britanskom premijeru Cameronu u petak je dostavljeno otvoreno pismo kojim se traži hitan prekid trgovine oružjem između Ujedinjenog Kraljevstva i Izraela. Neki od potpisnika tog pisma su Peter Gabriel, Bobbie Gillespie (Primal Scream), Robert Del Naja (Massive Attack), Brian Eno i Brian Adams.

Britanski bend Massive Attack svoj je nastup na Latitude festivalu u Dublinu iskoristio za podršku Gazi prikazavši poruku „Gaza je pod okupacijom ili pod restrikcijama od 1948.“, dok su tijekom izvedbe svog velikog hita „Unfinished Sympathy“ prikazali broj Palestinaca do tada ubijenih u najnovijem izraelskom napadu na Pojas Gaze. Taj je broj u međuvremenu više nego udvostručen.

Neki glazbenici poput Annie Lennox, Toma Morella, Selene Gomez i Madonne podršku Gazi su dali putem Twittera.

I prije najnovijih sukoba, za malo drugačije iznošenje svojeg stava odlučili su se Elvis Costello, Pete Seeger, Carlos Santana, Bon Jovi, Brian Eno i Pixies koji su navodno odbili svirati u Izraelu, što se smatra rezultatom aktivnosti pokreta BDS („Boycott, Divestment, Sanctions“). Koncerte u Tel Avivu otkazali su Crazy Horse i Neil Young, a svoju odluku objašnjavaju time da žele svirati u miru, a ne u ratu. Za bojkot sviranja u Izraelu zauzeo se i Roger Waters koji je čak poslao pismo u kojem se obratio Neil Youngu i rekao da mu se pridruži u odbijanju korištenja njihovih imena za ilegalnu kolonizaciju palestinske zemlje. S druge strane, neki glazbenici, poput Eltona Johna, Alicie Keys, Red Hot Chili Peppersa i Lady Gage, odbili su na taj način bojkotirati Izrael.

Tekst: F.K. i A.H.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni