Vije-sti

The Business u Vintage Industrial Baru

The Business u Vintage Industrial Baru

Vintage Industrial Bar u utorak 10.ožujka, ugostiti će britanske Oi punk legende The Business.


The Business promo pic


It's Oi!, it's punk, it's rock 'n' roll... it's The Business  - kultna četvortka koja je na pozornice južnog Londona prvi put stupila krajem 1979. godine pa zajedno s kolegama Angelic Upstarts, Blitz i The 4-Skins postala predvodnik novog vala britanskog punka. Taj novi val je pod njihovim vodstvom postao žešći nego ikad, te je više nego ikad prije prenosio streetwise poruke.

Predvođeni jedinstvenim Mickyjem Fitzom, The Business se nerijetko dovode u vezu s ranom američkom hardcore scenom. Iako žestoki, njihove pjesme su himnične na čemu mogu zahvaliti svojim prethodnicima Sham 69. Prvi koncert odsvirali su 1981. godine kao support bend za The 4-Skins što ih je dovelo u prisan odnos s Oi! scenom. Kako je pak Oi! pokret često krivo etiketiran kao desničarski i rasistički, The Business su na turneji „Oi Against Racisam and Political Extremism.. But Still Against The System“, očito zauzeli stav protiv bilo kakvog političkog ekstremizma. Krajem '81. godine izbacili su debi singl „Harry May“, koji je nekoliko mjeseci proveo na ljestvici „UK Indie Chart“. Ubrzo nakon, raspala se prvobitna postava, a novookupljena ekipa snimila je „Smash the Discos“ EP, a nedugo zatim i ono što je trebao biti debi album naslova „Loud, Proud, and Punk“. No, u tijeku razmirica između izdavačke kuće i studija u kojem su pjesme snimane, izgubljeni su masteri što je prisililo band da album snimi još jedanput pa ga objavi pod naslovom „Suburban Rebels“. Tadašnja izdavačka kuća Secret, album je potajice remiksirala pa ga zbog financijskih poteškoća loše promovirala, a bend nezadovoljan svime što se dogodilo se na neko vrijeme razišao. Syndicate label je u međuvremenu objavio album s demo i live snimkama, a interes koje je izdanje izazvalo natjeralo je The Business na ponovno okupljanje i snimanje live albuma „Loud, Proud, and Punk“. Taj live album je zapravo sniman u studiju dok je buka publike nadosnimljena. Nešto kasnije, Syndicate label se preimenovao u Wonderful World pa je kao takav do 1985. objavio nekoliko The Business albuma te organizirao turneju kontroverznog naziva „Drinking and Driving“. Od 86'. do '94., bend je bio u raspadu, a okupljanje, u ponovno novoj postavi, iznjedrilo je singl „Anywhere But Here“ te album „Keep the Faith“.

Nakon nekoliko turneja zapadnom Europom, u kolovozu 1994. godine stigli su do Amerike. Album „The Truth, The Whole Truth and Nothing But The Truth“ objavili su 1997. pod produkcijskom paskom Larsa Frederiksena iz Rancida. Za njihov najveći hit objavljen u posljednje vrijeme slovi pjesma „England 5 – Germany 1“ koja je nastala kao rezulatat kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo 2001. godine.

Usprkos čestim preinakama u postavi, gotovo da i nema dijela svijeta u kojem The Business nisu svirali pa je tako bend koji je prve korake napravio po zapučcima londonskih ulica i pubova postao izuzetno važan dio globalne punk scene, čiju energiju i tridesetogodišnje iskustvo nikako ne bi smjeli propustiti na koncertu u Vintageu.

Ulaznice za koncert 30 kn u pretprodaji, 50 kn na dan koncerta! Ulaznica u pretprodaji ima u Dirty Old shopu i Vintageu.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni