Vije-sti

The Chweger i Svemir otvaraju drugu sezonu programa MIMO

The Chweger i Svemir otvaraju drugu sezonu programa MIMO

[caption id="attachment_3854" align="aligncenter" width="547"]The Chweger The Chweger[/caption]

Ekipa iza programa MIMO (Medijski inventar muzičkih originala) nakon godinu dana "kemijanja" opet kreće u akciju kako bi predstavila novu rundu kvalitetne, autentične i originalne glazbe marljivo stvarane MIMO etera, sa zadaćom upoznavanja šire javnosti s vlastitim kulturnim bogatstvom i raznolikošću hrvatske glazbene scene.

Drugu sezonu projekta MIMO 5. listopada u 20 sati otvorit će Svemir i The Chweger koncertom u Muzeju suvremene umjetnosti u dvorani Gorgona, uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatskog radija te videolivestreaming na nekoliko web stranica i glazbenih portala.

Druga sezona MIMO-a drži se i dalje istog koncepta i na svakom koncertu će predstaviti dva izvođača, jednog samostalnog (u nekim slučajevima duo ili trio) i jedan glazbeni sastav. Kako bi publici što bolje predstavili izvođače, voditeljica Jelena Balent će tijekom koncertne stanke ugostiti glazbene kritičare, renomirane glazbenike, stručne osobe iz svijeta medija ili pak „glazbene industrije“ koji će komentirati glazbu koju slušamo, kao i same izvođače i scenu općenito.

Svemir je zagrebački bend okupljen oko kantautorice Zvonke Obajdin, koja djeluje na sceni još od 2009. godine. Iako je i kao samostalni izvođač bila zapažena, pravo lice svojih pjesama Zvonka ipak pokazuje tek kroz bend, koji postoji od 2011. godine godine. Prva postava benda, u kojoj je drugi stalni član uz Zvonku bio samo gitarista Robert Kanizsai, snimila je, uz pomoć nekoliko gostujućih glazbenika, te u vlastitoj nakladi objavila, svoj debut nazvan jednostavno Svemir. Album je bio vrlo hvaljen od kritike te se pojavio na nekoliko regionalnih lista najboljih nezavisnih izdanja u 2012. godini.

Nakon izlaska albuma bend mijenja članove i postaje klasična rock četvorka – dvije gitare, bubanj i bas, i u toj postavi, nastupa i brusi nove pjesme, koje su tokom proljeća i ljeta zabilježene na njihovom drugom studijskom albumu Tako jako koji je objavljen u rujnu.

Grupa The Chweger osnovana je 1997. godine u Puli. Iako korijeni muziciranja benda sežu u vrijeme studiranja njegovih članova početkom 90-ih godina, on prvi put javno nastupa sredinom 1999. na gitarijadi u Puli. Na prvim koncertima predstavlja se isključivo instrumentalnim skladbama, a posebnu pažnju privukao je nastupima na legendarnom Art & Music festivalu 1999., 2001. i 2008.

Prvijenac The Chweger sadrži pjesme iz desetogodišnjeg razdoblja, a objavljen je 2007. te je na dodjeli nagrade Zlatna Koogla 2008. bio nominiran u kategorijama albuma godine, grupe godine, novog izvođača godine te za producenta godine (Edi Cukerić).

Nakon vrlo hvaljenog prvijenca, 2012. stiže novi album grupe The Chweger pod nazivom Mir na kojem se, između ostalih gostiju, pojavljuje i legendarni zviždač iz Leoneovih špageti-vesterna Alessandro Alessandroni. Produkciju i za ovaj album potpisuje renomirani i višestruko nagrađivani glazbeni producent Edi Cukerić. Album je u Londonu masterizirao Streaky Gee iz Streaky Masteringa (Moby, Death in Vegas, Groove Armada, Depeche Mode, Kasabian, Fatboy Slim, Snow Patrol). Album je dobio izvrsne recenzije kritičara i pohvale publike, te se našao na svim relevantnim toplistama najboljih albuma 2012. godine u Hrvatskoj.

Facebook event

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni