Vije-sti

Tinariwen - kraljevi pustinje u Vintage Industrial Baru

Tinariwen - kraljevi pustinje u Vintage Industrial Baru

Ovjenčani glazbenim nagradama, među njima i nagradom Grammy za najbolji album world glazbe te BBC-jevom nagradom u istoj kategoriji, šesteročlana skupina tuaršekih nomada s šest studijskih i jednim live albumom u posjedu proputovala je pola svijeta i svirala na gotovo svim, većim, važnim festivalima od Glastonburyja, Coachellae, Roskildea, Les Vieilles Charruesa, Printemps de Bourgsa do WOMAD-a.

Zbog svog mantraškog fuzz funka i "blues riffsa" u kombinaciji s alžirskim raiom i egipatskim popom u najavama i opisima često ih vole okarakterizirati kao Led Zeppeline iz Sahare. Glazba koju stvaraju šarmirala je publiku, glazbene kritičare te brojne top glazbenike, od kojih su s nekima i uskor surađivali na svojim izdanjima I nastupima; bili bi to Carols Santana, Robert Plant, U2, Radiohead, Coldplay, Wilco, Brian Eno, Dirty Dozen Brass Band, TV On The Radio i Henry Rollins.

Tinariwen i Zagreb do sada su se nekoliko puta ugodno podružili na njihovim sjajnim koncertima, a novi susret zakazan je za 10. srpnja u Vintage Industrialu. Ulaznice za ovaj koncert u pretprodaji će iznositi 90 kn dok će na dan cijena skočiti na 120 kn. Ulaznice u pretprodaji mogu se nabaviti u Dirty Old shopu u Tratinskoj 13 te na šanku Vintage Industriala svaki dan, osim ponedjeljka, od 20 sati. 

Tinariwen dolaze iz Sahare, iz sjevenog dijela Malija, no okupljeni su 1979. godine u Alžiru. Naziv grupe na tamasheku, jeziku Touarega, znači "prazan prostor", a opisuje njihov dom, beskrajnost pustinje iz koje dolaze. Nakon mirovinskog sporazuma u Maliju, Tinariwen se vraćaju svojemu domu, a svoružje mijenjau za električne gitare. Pažnju glazbene scene izvan Sahare dobivaju 2001. godine nakon izdanja ‘The Radio Tisdas Sessions" i nakon izvanrednih live izvedaba na festivalima "Festival au Desert" i "Roskilde". Svjetska slava širi se poput pupoljka nakon albuma ‘Aman Iman’.

Kada su jednom prilikom Thoma Yorka iz Radioheada upitali čime se bavi u slobodno vrijeme, odgovorio je da upravo pokušava "skinuti Tinariwen na gitari". Među poklonike tih pustinjskih rockera ubrajaju se i The Rolling Stones koji su ih pozvali da im budu specijalni glazbeni gosti na festivalu Isle of Wight.

Od 2001. do kraja 2015. godine, Tinariwen izbacili su ukupno sedam, sjajno prihvaćenih izdanja; "The Radio Tisdas Session", "Amassakoul", "Aman Iman: Water is Life", "Imidivan: Companions", "Tasslli", "Emmaar" I "Live In Paris".

Stoga, ukoliko se nekim  nemilim slučajem još uvijek niste, svakako se susretnite s albumima Tinariwen.

I što reći za kraj, osim da dođete na koncert, ovog kako ih je jednom NPR music okarakterizirao,"…the best guitar-based rock band of the 21st century."

Pretjerano ili ne, prosudite sami 10. srpnja u Vintage Industrialu. Ulaznice u pretprodaji 90 kn, na dan koncerta 120 kn.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni