Vije-sti

Truth ≠ Tribe s „LA 1992“ najavljuju „Zagreb Calling“

photo: Zagreb Calling, credit: Sara Sicic

Truth ≠ Tribe s „LA 1992“ najavljuju „Zagreb Calling“

Truth ≠ Tribe sa spotom za pjesmu „LA 1992“ otvaraju niz spotova koje je snimao Bojan Koštić i koji će pratiti kompilaciju „Zagreb Calling“.

Kompilacija okuplja deset alternativnih zagrebačkih bendova koji su početkom 2021. četiri dana snimali po jednu pjesmu u KSET-u. Pjesme će uskoro biti objavljene na vinilu (Menart), a uz Truth ≠ Tribe na ploči sviraju: Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto.

Truth ≠ Tribe  je primarno klupski bend koji koristi tradicijske ritmove u neobičnoj kombinaciji udaraljki i bubnjeva Nenada Kovačića, zvukove elektroničke tube Jurice Rukljića, jazz rokerskog pristupa gitari Nenada Sinkauza i saksofonske i druge puhače te melodije Maka Murtića.

O skladbi „LA 1992“, Mak Murtić kaže da je napisana kao svojevrsna refleksija na njegovo najranije djetinjstvo u urbanim sredinama. Baš je te godine proveo u Los Angelesu, taman kada su nastajali veliki prosvjedi vezani uz rasnu i etnicku netrpeljivost u SAD-u koja se nažalost i dan danas nastavlja:

 

 

Skladba se veže uz obećanje grada i traženje identiteta u njemu pa tako nalazi svoje mjesto baš u zagrebačkoj underground sceni gdje svi stvaramo nove identitete neopterećujući se s onim poželjnim ili nepoželjnim.Tamo gdje nam je omogućeno biti ono što želimo, ali nekad je to samo naizgledno.

Zagreb Calling se Truth ≠ Tribeu svidio kao projekt jer objedinjuje njihove kolege, a možda i najbliže prijatelje na jednom mjestu: Kompilacija dokumentira jednu scenu koju je  glavni organizator Vedran Peternel zajedno s nama nedokumentirano živio i čiji je razvoj često i organizirao zadnjih godina, a mi smo sudjelovali sa sastavima: Mimika, Živa Voda, Truth ≠ Tribe i mnogima koji možda nisu preživjeli višegodišnju selekciju, ali su ostali u sjećanju i inspiraciji za daljnji rad. Taj dokument vremena će svakako ostati u sjećanju velikom dijelu zagrebačke publike i kreativne energije naših kolega, a možda ta energija potekne dalje od samog grada - prisjećaju se članovi benda napominjući kako im je snimanje u KSET-u uvijek srcu blisko jer je KSET ujedno i njihov drugi dom.

Truth ≠ Tribe, odnosno Pravda ≠ Plemja je bend nastao 2018. kao projekt stapanja svirača i organizatora raznih sastava (Antenat, Mimika, Živa Voda…) inicijalno za jam sessione u klubu Medika. Bend je naglo počeo pisati materijal inspiriran raznom glazbom našeg područja, našeg Zagrebackog najnovijeg vala i glazbe okolnih ruralnih naslijeđa

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni