Vije-sti

Začarana Močvara: Niko Novak i Vilim Mance

Začarana Močvara: Niko Novak i Vilim Mance

U srijedu, 4.10., u Močvaru dolaze značajni slovenski kantautor Niko Novak te mladi zagrebački kantautor Vilim Mance.

NIKO NOVAK (Slovenija)
Web: BandcampSpotify

Drugi imaju Leonarda Cohena i Nicka Cavea, mi imamo Niku Novaka. Tom rečenicom koju smo preuzeli iz jedne najave Novakovog koncerta u ljubljanskoj Gali Hali, najbolje se opisuje što to svira Niko Novak i koji mu je status u Sloveniji. On je jedan od najvažnijih slovenskih kantautora koji je na sceni prisutan već godinama, a koji dolazi u Močvaru promovirati svoj posljednji album “Ambition To Help Is A Killer”. Njegov specifični bariton ostavlja slušatelje bez daha, a uz Cohena i Cavea, neizbježne su i usporedbe s Markom Laneganom čije izvedbe u sebi prizivaju i Novakove pjesme.Niko Novak glazbom se počeo baviti u bendovima Dicky B. Hardi i Duo Incurabili, a nakon što je jedan dio života proveo u Berlinu gdje je počeo kantautorsku karijeru. Pjesme piše na engleskom jeziku, a njegov nastup je mješavina pjevanja, pripovijedanja, ali i dramske izvedbe. Ponekad se čini kao da Novakovi nastupi nisu koncerti nego intimno predstavljanje njegove poezije.

Novakovi nastupi u Sloveniji redovno su dobro posjećeni, a sada ga ima priliku upoznati i Močvarina publika te otkriti zašto ga u susjednoj državi časte tolikim epitetima.

“If you’re fed up with the prettily pointless, the garishly glittering, the baubles and modern-day soulless, sweat-factory bric-a-brac, Niko Novak has come to release you from any semblance of cloying, sickly-sweet hopefulness. No, Niko Novak has come to you from the darkness, the one that resides in yourself.” IndieRepublik.com

“His dark and haunting voice tells reflections and stories that are sung over the minimalistic strumming on his electric bass guitar. His stripped-back music with his deep haunting vocals reminds us of greats like Leonard Cohen, Bill Callahan or Michael Gira.” PsychedelicBabyMag.com

VILIM MANCE (Zagreb)
Web: InstagramYoutube

Vilim Mance novo je ime na zagrebačkoj kantautorskoj sceni. Piše lo-fi akustične pjesme na tragu Dylana i Cohena. Dosad je izdao dva albuma, “Bedroom Folk” i “Cheerful Love Songs” te EP “Arrival & Departure”. Do sada je gostovao na VIDA “Nevidljivi uživo” podcastu, HRT-u i OTV-u, a uskoro ćemo ga imati prilike čuti i u Močvari s njegovim prvim nastupom uživo.

▬▬▬
Više o projektu Začarana Močvara saznaj ovdje.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni