Vije-sti

Zola Jesus u petak predstavlja novi album u Tvornici kulture

Zola Jesus u petak predstavlja novi album u Tvornici kulture

Zola Jesus, jedna od najznačajnijih figura svjetske indie scene, nakon tri godine vraća se u zagrebačku Tvornicu kulture u petak 20. ožujka. Bit će to koncert u sklopu europske turneje na kojoj promovira zadnji studijski uradak “Taiga”.

“Prošli nastup u Zagrebu bio je jedan od najboljih na tadašnjoj turneji”, prisjetila se Zola Jesus svoje europske turneje koja je 2012. godine uključivala dvorane u Švedskoj, Latviji, Švicarskoj, Francuskoj, ali i Tvornicu kulture. Njen prvi posjet Hrvatskoj tada je obilježio veliki interes zbog čega je nastup prebačen u Veliki pogon.

 Na krilima novog albuma “Taiga” Zola se ponovo vraća u Veliki pogon u sklopu promocije albuma. Zola Jesus koja u Zagreb dolazi nakon europskih gostovanja u Berlinu, Copenhagenu, Stockholmu, Pragu, Beču ili pak Budimpešti i Ljubljani, poručila je:

“Imam jako talentiranog trombonista na turneji, a i perkusionist ima zanimljivu postavu na pozornici jer toliko je različitih vrsta perkusija na novom albumu. Bit će to potpuno drugačiji show od zadnjeg puta”

 Zola Jesus je multitalentirana umjetnica specifičnog glazbenog izričaja u kojem kombinira i producira elektroniku s indie, goth i pop utjecajima. Njezin zvuk često su uspoređivali s Kate Bush, Lisom Gerrard (Dead Can Dance), Joy Division i Florence Welch, a ona je stvorila svoj prepoznatljivi zvučni potpis.

 Tijekom rada na novom albumu “Taiga”, Zola Jesus se povukla u prirodu, te je dom u Los Angelesu zamjenila otokom Vashon kod Washingtona, kako bi se bolje povezala s divljinom, ali i čistom prirodom. Upravo su to krajnosti koje za nju predstavlja šuma tj. tajga koja je istovremeno nevina, ali i nemilosrdna, te je na nju neupitno utjecala zbog njenog porijekla. Za razliku od ranijih radova kada je prvo počela raditi s ritmom i sintisajzerima, ovaj album je počela snimajući sve pjesme acapella, a klasično obrazovani glas ponovo se pokazao kao jedno od njenih najvećih oružja.

“Osjećam da sam eksperimentirala sa svime osim time da moj vokal bude potpuno jasan. Dugovala sam sebi i svojoj strasti prema vokalu da to stavim u prvi plan.”

Od kada se na sceni pojavila 2009. godine s debitantskim albumom “The Spoils” ova indie heroina, amerikanka ruskih korijena pravog imena Nika Roza Danilova, počela je skretati pažnju na sebe i osvajati kritiku i fanove. Prva godina označila je i izdavanje dva EP-a, “Tsar Bomba“ i “New Amsterdam“, kao i raspored ispunjen turnejama. Jednako zaposlena ostala je i u 2010. godini kada je izdala album “Stridulum II”, EP izdanja “Stridulum” i “Valusia”. 2011. godine izdala je album “Conatus” koji ju je pogurao na naslovnice, a i izričaj pomaknuo s lo-fi prema eksperimentalnom elektro popu, dok 2013. izdaje album “Versions”. Bogati katalog radova trenutno zaključuje najnoviji album “Taiga” objavljen prošlog listopada.

Nastupala je kao predgrupa za Fever Ray i The XX, gostovala na albumu electro-pop sastava M83, a kultni režiser David Lynch remiksirao je njenu stvar “In Your Nature”. Osim u svijetu glazbe, Zola Jesus uživa i veliki ugled u svijetu mode i umjetnosti, a sve će se to spojiti i liku mlade talentirane Zole na pozornici Velikog pogona zagrebačke Tvornice kulture u petak 20. ožujka.

 Koncert Zole Jesus u zagrebačkoj Tvornici kulture odvija se u sklopu proslave 18. godina Radio Studenta.

 Ulaznice

Ulaznice su u pretprodaji 70 kuna, dok će na dan koncerta za ulaznicu trebati izdvojiti 90 kuna.

 Prodajna mjesta:

 

Organizator koncerta je Tvornica kulture.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni