Albumi

Dubioza kolektiv čvrsta i postojana u doba digitalizacije i lažnih vijesti

Dubioza kolektiv čvrsta i postojana u doba digitalizacije i lažnih vijesti

Neustrašivi i nezaustavljivi - Dubioza kolektiv bila je i ostala najjača regionalna glazbena snaga u svijetu. Nakon što su na dvostrukom zagrebačkom koncertu pokazali kako s njima nema šale, nebrojeni već sada potvrđeni nastupi diljem svijeta dokaz su kako je pozitivna energija ove ekipe toliko jaka da doseže svaki kutak planete.

Vječno nenametljivi komentatori društveno-političke situacije u regiji, koju je lako preslikati i na ostatak svijeta, čiji je skroman glas utjecajniji od onih koji se zapravo svim snagama trude da budu utjecajni, nastavili su niz objava jednog domaćeg pa jednog inozemnog albuma. Tako nasljednik “Pjesmica za djecu i odrasle” nosi upečatljiv naziv “#fakenews”, čijim su marketinški izuzetnim imenom kroz cijelu višemjesečnu najavnu promociju zapravo slušatelje držali u svojevrsnoj neizvjesnosti, postoji li uopće novi album ili su to ipak samo lažne vijesti.

No, Dubioza je bend od riječi, tako je album objavljen prije nekoliko dana i donio je devet zanimljivih i nadasve simpatičnih kompozicija koje će dodatno zapapriti njihove već sada poprilično uzavrele nastupe uživo. 

 

 

Album je dokaz kako su jednostavnost i minimalizam itekako poželjni te da teza “manje je više” uistinu u njihovom slučaju drži vodu. Sve dok je iskrena, zvučat će svježe i uvjerljivo. I s balkanskim prizvukom, naravno, baš kao u zaraznoj “Minimal”, na kojoj gostuju francuski Soviet Suprem, čiji će refren slušatelja zaraziti već pri prvom slušanju. A ima i ona, da nije važno postati najbolji, važno je da si od sebe dao najbolje što si u tom trenutku mogao. 

Kako bi se unaprijedili pomoću najmodernijih tehnologija, u goste su pozvali i humanoidnog robota umjetničkog imena Robby Megabyte, koji im je, zajedno sa svojim frendovima, na kraju u potpunosti preoteo i posao i slavu. No što su htjeli, to su i dobili. 

Šalu na stranu, glazbena prepoznatljivost Dubioze kolektiv pojačana je inteligentnim liričkim doskočicama koje ovdje nisu česte i očite, na njima ne temelje kompletne pjesme, ali su poprilično bombastične, sarkastične i dovoljno dobro upletene u priču da djeluju kao izuzetno jak punchline.

 

 

Neozbiljno ozbiljni, opterećeno neopterećeni, album otvaraju suranjom s Manu Chao i “Cross The Border”, možda najozbiljnijom stvari na albumu, a definitivno najsmirenijom. Nakon što uz Earla Sixteena odlete u reggae ritmu daleko u neki svoj skriveni, vlastiti svemir, kreću uobičajenim energičnim tempom sve dok ne nastane potpuna tišina, sa zadnjom notom pjesme “Wild Wild East”.

“#fakenews” možda ne sadrži dovoljno jake pojedinačne hitove da bi odjeknuli kao “No Escape (From Balkan)” ili “Free.Mp3”, u globalu djeluje zrelije od prethodnog engleskog albuma “Happy Machine”, ali kvalitetna je podloga za nastavak razvoja njihove uspješne inozemne karijere. Korektno odrađeno.

 

Popis pjesama:

Cross The Line (ft. Manu Chao)

Space Song (ft. Earl Sixteen)

Minimal (ft. Soviet Suprem) *

Hoy Marijuana  (ft. Los de Abajo)

Take My Job Away (ft. Roby Megabyte)

Don't Stop *

French Song *

Dumb

Wild Wild East *

 

*top pjesme

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report