Albumi

It's For Us -

It's For Us - "Stay"

Još od početka novog tisućljeća post-punk i varijacije na temu zauzimaju popriličan dio glazbenog pejzaža našeg doba.

Bendovi inspririani velikanima kao što su Joy Division, Echo and the Bunnymen ili Gang of Four zauzeli su velik dio indie scene, a neki su se probili i do mainstreama. Predvodnici žanra, očekivano, dolaze iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva – Editors, White Lies, Franz Ferdinand, Interpol ili Strokesi su nam svima dobro poznati.

Još nam jedna glazbeno nadarena zemlja donosi kvalitetan post-punk bend. It's For Us dolazi iz sjevernih krajeva, točnije iz Švedske i uskoro bi mogli stajati rame uz rame gore spomenutima. Grupu čine Camilla Karlsson, Jon Gredmark, Rebecka Johansson i Alex Nilsson. Upravo su objavili drugi album „Stay”. Sami članovi kažu da se mnogo toga dogodilo u njihovim životima od objave debi albuma „Come With Me” (objavljen 2017.) i da je to imalo velik utjecaj na zvuk novog albuma.

Album karakterizira mračan prizvuk koji bi im u osamdesetima donio kultni status. Produkcija zvuči organski i nema nepotrebnih intervencija i poliranja. Posebno se ističe melodičan bas koji nije samo pozadinski instrument, već se uklapa u instrumentalnu međuigru. Dodatnu emotivnu dimenziju dodaje Camillin vokal, snažan, a opet prožet sjetom. Tekstualno, pjesme se bave depresijom, životnim krizama i prekretnicama, te mudrostima koje možemo naučiti iz njih.

Album otvara sedmominutna „The Bottle The Bomb”. Hrabar je potez album otvoriti tako dugačkom pjesmom, budući da je zadatak prve pjesme zaokupiti pažnju slušatelja. Ovoj pjesmi to uspijeva, te se time stvara jedan kontinuitet koji album čini kompletnim i zaokruženom cjelinom. Dalje se ističu „Stay”, koja je dala ime albumu i „Huddinge”, koju krase pomalo gothic motivi. Potonja ima i odličan live potencijal, kao i „Curse” i „The Closing”. Pjesme su dobro strukturirane i iako svaka ima svoju priču, međusobno se odlično uklapaju u album. Album zatvara iznimno pamtljiva i efektna „No Apologies”.

 

 

Jedino što albumu mogu zamjeriti je to što je objavljen 2019., a ne u osamdesetima. Uvjerena sam da bi postao klasik. Realno, možda i postane, to ćemo tek vidjeti. Nadam se da će na idućim albumima uvesti još malo eksperimentiranja jer se čini da bi i u tome bili uspješni bez da izgube svoju autentičnost. U međuvremenu, neka svrate do Hrvatske na nekoj turneji. Hrvati vole post-punk bendove, a kad vidimo koliko su nam puta dolazili Editors ili Franz Ferdinand možemo reći da i oni vole nas.

 

Popis pjesama:

1. The Bottle The Bomb*

2. Stay

3. Kaos

4. All The Time

5. Huddinge *

6. Curse

7. The Closing

8. Dream Is Over

9. Catcher In The Rye*

10. Destruction

11. No Apologies *