auto-r

2 / 2
Ivana Ramljak

Ivana Ramljak

Piše od 20.11.2018.

U 5 godina napisala je 19 članaka.

Čestitke Slavenima, pokorili smo black metal – Mgla u Zagrebu

Čestitke Slavenima, pokorili smo black metal – Mgla u Zagrebu

Zanimljivo je pratiti razvoj black metala kao žanra. Sve je počelo s Venomom, Bathoryjem i Celtic Frostom, a kulminaciju doživjelo u Norveškoj početkom devedesetih. Taj nam je norveški drugi val podario nam je najpoznatije predstavnike žanra, ali i neke od najluđih priča u metal povijesti. Danas, nekoliko desetljeća kasnije, black metal se razvio u nekoliko podžanrova i poput kuge proširio po svijetu. Danas neki od najpoznatijih bendova dolaze iz zemalja koje su nekoć bile smještene iza Željezne zavjese. Razloga za to je vjerojatno mnogo, ali njihovo otkrivanje ću prepustiti nekom nadobudnom studentu sociologije. Na meni je samo da prezentiram nedavni case study – koncert tri poljska benda u prostoru zagrebačkog Boogalooa. Radi se o Odium Humani Generis, In Twilight's Embrace i glavnim zvijezdama večeri Mgli.

Tako je govorio Mamut: „Nihilist“ kao portret stvarnosti

Tako je govorio Mamut: „Nihilist“ kao portret stvarnosti

Nihilizam nije strana pojava u metalu, ali rijetko koji izvođač ga je znao pravilno artikulirati. Solidan broj njih je samo citirao Nieztschea izvan konteksta i tonuo u bezličnu mizantropiju, ne postajući ništa više od napornih edgelorda. Kod Mamuta to nije slučaj. Oni svoj bijes artikuliraju jasno, glasno precizno, popraćeni olujom distorzije, a njihove mete imaju lica i naličja i svi ih zapravo znamo, ali ih se iz nekog razloga bojimo i pravimo da ne postoje.

„Nothing Personal“: Tús Nua i spektar ljudskih emocija

„Nothing Personal“: Tús Nua i spektar ljudskih emocija

Ljeta Gospodnjega 2017. zagrebački bend Tús Nua objavio je prvi album „Horizons“ i njime iznenadio svakoga. Odlično su ga prihvatili i publika i kritika, što ga je učinilo pravim osvježenjem na domaćoj indie sceni. Objektivno gledano, sve su te pohvale bile zaslužene: radi se o stvarno kvalitetnom uratku koji kombinira najbolje od post-rocka, shoegazea i dream popa (Radi li se onda o post-gazeu? Dream gazeu? Shoedreamu?). Ukratko, Tús Nua je dijete God Is An Astronauta i Slowdivea koji su odgojili Mogwai i Warpaint i koje je dobilo najbolje osobine svih uključenih.

A što ćeš ti večeras? Album - knjiga – koncert – 14.4.2020.

A što ćeš ti večeras? Album - knjiga – koncert – 14.4.2020.

Karantena, dan… ne znam točno koji. Ovih dana vrijeme ne postoji i svi se dani pretaču u jedan kontinuum. Trenutna situacija prisilila nas je na ostanak kod kuće kako bismo zaštitili i druge i sebe. To nam daje mnogo vremena da se posvetimo stvarima koje smo zanemarivali, koje nismo stizali raditi ili nečemu posve novome. Nikad nam nije bilo lakše doći do novih sadržaja i izvora zabave kako bismo si skratili vrijeme do trenutka kad Krizni stožer kaže da se sve vraća u normalu. I Sound Report je ovdje da vam pomogne u ovoj krizi. Evo nekoliko glazbeno-knjiških prijedloga koji bi vam mogli pomoći u kraćenju vremena dok ste kod kuće. Čuvajte se!