Albumi

Krunsko izdanje Killed a Foxa

Krunsko izdanje Killed a Foxa

Iako se u zadnje vrijeme često čuju žalopojke kako više nema pravog rock n' rolla, sretno tvrdim kako to nije slučaj. Tkogod to tvrdi vjerojatno ne zna za postojanje kolektiva House of Pablo čiji članovi imaju talent za izbacivanje vrhunskih albuma punih beskompromisno tvrdog zvuka. Jedni od njih su svakako i zagrebački grunge bend Killed A Fox koji su objavili svoji treći i možda najbolji studijski album.

„Crown Shyness“ treći je uradak Chrisa Iana i ekipe. Na njemu se još uvijek drže svojeg prepoznatljivog grungea sa stoner prizvukom, ali ga isto tako donose na novu razinu. Već od prvog takta album drži i ne pušta, potpuno zaokuplja slušatelja. Rijetki su albumi kojima to uspije, i domaći i strani. Čini se da se grunge budi iz zimskog sna, potpomognut masnim grooveom.

Album otvara eksplozivna „Submission“, čija je bas dionica  savršeni uvod u ovu kolekciju riffova. Vožnja se nastavlja sa „Still Life Mirror“ koja je bila i uvodni singl za album. Pjesma je to puna potencijala koja će vjerojatno biti vrhunac njihovih budućih koncerata. Vokal Chrisa Iana se po intenzitetu može mjeriti s Layneom Staleyjem ili Chrisom Cornellom. Usporedbu sa Soundgardenom može se povući i u pjesmi „Afterglow“. Nakon akustičnog uvoda, koji pokazuje da bi Killed a Fox lako mogli napraviti i potpuno akustični album, slijede gromoglasni riffovi kakvima bi se Soundgarden ponosio. „Farside“, „Gone With the Devil's Hum“ i „Nervous Waters“ uvode ambijentalne elemente i psihodeliju. Na tim pjesmama se najbolje vidi koliko su Killed A Fox autorski uznapredovali od prvog albuma. Uspjeli su zadržati stari zvuk i žestinu i još ga dodatno oplemeniti novim elementima. „Crystal Clear“, najdulja pjesma na albumu, vraća starije elemente u igru, tako da u njoj možemo čuti mnogo stoner prizvuka. Kulminacija albuma je „Gemini“, posljednja pjesma na albumu koja spaja sve odlike ovog albuma: i novo, i staro, i grunge i psihodeliju. Nekako je pjesnički završiti album pjesmom koja ga u potpunosti zaokružuje. Valja istaknuti i glasovne sposobnosti Chrisa Iana: već sam napisala da me podsjeća na Staleya i Cornella, ali isto tako u izvedbu unosi i nešto samo svoje, čitav spektar emocija, a slušatelj čuje svaku od njih. Ima nešto propovjedničko u njegovom glasu i stilu pjevanja: ono se savršeno uklapa u cjelokupnu atmosferu albuma.

Ovo je stvarno odlično napisan album. Killed A Fox su pokazali da se snalaze u svakom stilu da su u stanju odsvirati što god požele. Ovo je jedan onih uradaka koji bi zabljesnuli na stranom tržištu i bilo bi lijepo vidjeti da se nešto takvo stvarno dogodi. Godina je još praktički na početku, a već imamo ozbiljnog kandidata za rock album godine. Grunge nije umro; dapače, revitalizirao se i promijenio adresu. Može li Zagreb biti novi Seattle? Vidjet ćemo.

Popis pjesama:

1. Submission* 
2. Still Life Mirror*

3. Dim The Lights 
4. Afterglow  
5. Farside
6. Gone With The Devil's Hum
7. Nervous Waters
8. Crystal Clear
9. ...Enemies Closer      
10. Gemini*

*Top pjesme