Albumi

Kvelertak ili Razdor, ali ne glazbeni

Kvelertak ili Razdor, ali ne glazbeni

Nekoliko godina nakon zadnjeg albuma te nešto malo manje od njihovog zadnjeg posjeta Tvornici, Kvelertak se ponovno okupio u studiju kako bi nam donijeli svoj najnoviji nalet black 'n' rolla. Iako ima par promjena u vidu novog pjevača i bubnjara, nisu suviše patili na području kreativnosti – a bome ni žestine.

Da ne duljim previše, materijal je odličan. Stil im se postepeno odmicao od bjesomučne faze s početka karijere koja je sadržavala i elemente hardcore punka, no bez sumnje i dalje znaju pisati žestoke stvari te ih još žešće izvesti. „Rogaland“ je dobar miks novog i starog, dok „Crack of Doom“ odlično demonstrira njihovu melodičnu te ritmičku stranu – a ni Troy Sander iz Mastodona na vokalima nije naodmet. Kad su im već bili predgrupa, zašto ne iskoristiti poznanstva? „Discord“ je još malo hardcore faze, dok je „Necrosoft“ još više stoga puritanci ne moraju brinuti da su bendu otpala muda. I dalje su tu, djeluju žestoko, divlje te se unose u facu baš kako to fanovi vole – pričamo o bendu, je l'. Možda će se prepasti kad čuju početke taktove „Tevling“, ali neka. Samo pravi muškarci mogu zvučat veselo.

 

 

Kad smo već  novog i starog, produkcija je znatno poboljšana. Instrumenti se jasno čuju pa se nije teško ufurati u glazbu. Tonovi su puni i topli, a ima i dinamike – relativno. Ok, na trenutke se osjeti nabijenost, ali vrlo malo uzevši u obzir žanr o kojem pričamo. Je li šokantno da nešto u rodu s punkom i black metalom može zvučati dobro? I nije baš. Samo znači da nitko nije spavao u kabini za vrijeme snimanja – da, Baroness, mislim na tebe. Kvalitetnija produkcija ipak odgovara novoj glazbi jer je prikladan primjer evolucije nečijeg zvuka na stvarima poput „Bråtebrann“ i „Fanden ta dette hull!“ koje istinski praše zvučnim valovima i odzvanjaju lubanjom.

 

 

A kad se prašina slegne, ostane osjećaj svježine i novootkrivene energije te spremnost nastaviti dalje. Čemu biti u sjeni i biti tih kad možete izaći među rulju, otkriti sebi i drugima nešto novo, a istovremeno se ispogati k'o budala. Album je odličan – mislim da sam to već rekao, ali ne škodi ponoviti. Glazba žari i pali, zvuk trešti, energija frca na sve strane, a tuš je za papke.

 

Popis pjesama:

 1. Rogaland
 2. Crack of Doom*
 3. Necrosoft
 4. Discord
 5. Bråtebrann*
 6. Uglas Hegemoni
 7. Fanden ta dette Hull!*
 8. Tevling
 9. Stevnemøte med Satan
 10. Delirium Tremens*
 11. Ved bredden av Nihil
Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."