Albumi

Struja ponovno teče: veliki povratak AC/DC-ja

Struja ponovno teče: veliki povratak AC/DC-ja

Povratak australskih rock djedica vjerojatno nije bio na puno bingo kartica za događaje u 2020., ali je i više nego dobrodošao. Nakon pauza, smrti Malcolma Younga, odlazaka iz benda i koncerata s Axlom Roseom, AC/DC su se ponovno okupili i snimili novu ploču simboličnog naziva "Power Up".

Sam album je posvećen Malcolmu Youngu, baš kao što je i "Back in Black" bio posveta Bonu Scottu, a još je ljepši tribute to što na ovom albumu svira Malcolmov nećak Stevie Young te činjenica da su mnoge od ovih pjesama nastajale još za Malcolmova života.

Može biti jako nezahvalno recenzirati albume velikih bendova koji su na vrhuncu bili prije 20, 30 ili čak 40 godina. Rijetki su glazbenici koji konzistentno desetljećima objavljuju uglavnom kvalitetan materijal (što bi značilo da nikad nisu imali neki pad kvalitete.) Primjeri toga bi mogli biti Iron Maiden ili Bruce Springsteen. Možda ovo zvuči tužno, ali mnogo je bendova postalo brand. Mogu objaviti doslovno bilo što i to će se prodavati uz pomoć stare slave koja gura to ime. To naravno nije nešto nezasluženo, već je samo nuspojava vremena u kojemu je najbitnije nešto prodati. Bez obzira na objektivnu kvalitetu izdanja, ono će osvajati mjesta na top-listama. Stadioni će se rasprodavati, a na njima će se uglavnom oriti hitovi stariji od mnogih trenutnih fanova benda. Zvuči užasno cinično, ali istina je da rock velikani odavno nisu u naponu snage. Kada se preslušava njihov novi materijal, neizbježne su usporedbe sa starijim, koliko god one možda bile nepoštene.

U slučaju "Power Up-a" nema dileme- ovo je pravi AC/DC album. Svi elementi su tu: blues riffovi i kvinte odvaljene do kraja, buntovni stav koji ih gura kroz sve ove godine, lako prepoznatljiv vokal Briana Johnsona. Nema puno promjena ili inovacija: to im nikad nije bila jača strana, ali za njih vrijedi ono dobro staro pravilo „if it ain't broke, don't fix it.“ Takva je i pjesma kojom album počinje „Realize“, sve dobro poznato i isprobano i zvuči dobro. „Shot in the Dark“, uvodni singl, mogla bi bez problema na setlistama stajati rame uz rame uz njihove najveće hitove. „Kick You When You're Down“ se ističe posebno zanimljivim gitarama koje jednostavno ostaju u uhu i ne miču se. „Witch's Spell“ još je jedna catchy numera koja bi mogla postati omiljen fanovima, a na „Demon Fire“ neprikosnovena gitarska vještina Angusa Younga najviše dolazi do izražaja. Nakon svih desetljeća, lik i dalje zna što radi i s pravom je jedan od najboljih gitarista svoje generacije.

„Money Shot“ još je jedna pjesma o ženama u katalogu AC/DC-a. Tematski se ne miču dalje od provjerenog: žene, partijanje, bunt i općenito zanemarivanje tuđeg mišljenja. Štogod netko mislio o njima, impresivno je da „guraju istu priču“ već desetljećima bez kompromisa ili potrebe za promjenama. Još je impresivnije kada se prisjetimo optužbi za sotonizam, povezivanja sa serijskim ubojicom Richardom Ramirezom (koji je tvrdio da ga je „Night Prowler“ natjerala na zločine) i ostalih turbulencija koje su ih snašle u karijeri. Sve su to nadišli i evo ih u 2020. I dalje su svoji, autentični. Daju svoj štih i nešto introspektivnijim pjesmama poput „Through the Mists of Time“. Ipak, album ima i nešto slabijih trenutaka, pa su recimo „Wild Reputation“ i „No Man's Land“ solidne pjesme, ali ipak pomalo filleri.

Povratak AC/DC-a jedna je od ljepših stvari koje su se dogodile svijetu u ovom turbulentnom vremenu. I dalje žestoki i svoji, snimili su solidan album koji će se fanovima zasigurno svidjeti, a našlo bi se svašta i za one koji to (još) nisu. Tko zna, možda nas rock n' roll stvarno na kraju spasi.

 

Popis pjesama:

 1. Realize
 2. Rejection
 3. Shot In the Dark*
 4. Through the Mists Of Time
 5. Kick You When You're Down*
 6. Witch's Spell*
 7. Demon Fire*
 8. Wild Reputation
 9. No Man's Land
 10. Systems Down
 11. Money Shot
 12. Code Red

*top pjesme