Albumi

Bandcamp recenzije: Svemirko - Uvertira u dnevne i noćne ljetne avanture

Bandcamp recenzije: Svemirko - Uvertira u dnevne i noćne ljetne avanture

Nakon "Vanilije", glazbenog manifesta jugonostalgičnih synth-pop melodija jednog od trenutno najuzbudljivijeg glazbenika na području Balkana, atelje Marka Vukovića nedavno izbacuje zbirku pjesama "Tunguzija".

U podrubrici Bandcamp recenzija dosad smo se dotakli uglavnom stranih glazbenih izdanja. Početak lipnja na domaćoj glazbenoj sceni obilježila je Svemirkova "Tunguzija" i svakako je vrijedna spomena i osvrta uz ostale recenzirane albume. Svemirko je odabrao pametan glazbeni pravac post-modernistične nostalgije koji nesumnjivo osvaja mlađu i stariju publiku. Kad se na spomenute elemente nadodaju riječi tekstova, neuobičajeni koncerti, odjevne kombinacije članova benda, opuštenost i njihova sloboda, dobivamo formulu koja ne može ne rezultirati pozitivnim reakcijama. Radi li ovaj sastav nešto potpuno novo po pitanju glazbe? Ne. Pristupaju li drugačije - svakako. Naziv drugog studijskog albuma i benda ukratko sve pojašnjava. I to je ono što osvaja regiju koja je često ukopana u monotoniji istog i kopiranja svjetskog. Svi smo u konstantnoj potrazi nečeg zanimljivog i novog, drugačijeg. Marko Vuković je to uspio formirati okupivši dobru ekipu koja zasigurno vodi novi život nakon "Vanilije", a novim izdanjem "Tunguzija" pokazali su da mogu pratiti ono što je Vuković predstavio spomenutim manifestom. 

Prvim se preslušavanjem "Tunguzija" pokazala kao mirnije i ležernije izdanje s nekoliko plesnih hitova. Ipak, svakim novim preslušavanjem sve sjeda na svoje i ova emo-macho neshvaćena živopisna poezija polako, ali sigurno, ulazi u glavu i ne pušta. Takva uzročno-posljedična veza ne funkcionira bez skakanja i znojenja u koncertnim salama. Samoprozvani kralj wc-a preferira serviranje hitova i istovremeno nije u krivu. Svemirko upravo to i jest - pop senzacija zvučnih aroma koje prožimaju vječne ljubavne tragedije i čari u suvremenom obliku. Također, specifična je priča koja veže članove benda i njihovu etiketu "više manje zauvijek". Nešto kao novi obećavajući val glazbe opjevane na materinjem jeziku popraćena zanimljivim vizualima. 

Glazba ovog sastava stvorena je i najbolje izvođena za vrijeme ljetnih večeri upravo zbog tematike i energije koju prenosi. "Tunguzija" je opjevana i osmišljena u to ime, a odigrala je svojim izlaskom u lipnju poprilično ugodnu uvertiru u ljeto. Teme koje se uglavnom protežu kroz album dotiču se uvrnutih i internih dosjetki, kao i samih misli i stavova senzibilnog muškarca. Sadržaj pretjerano ne odskače u odnosu na glazbeni prvijenac, osim što je slobodniji i otvoreniji. Primjerice, pjesma "Dizajnerica Laura" prikazuje slobodnu afirmaciju osjećaja prema stvarnoj osobi. Uzmimo u obzir činjenicu da je Vuković u počecima djelovao u misterioznoj formi skrivajući identitet neko vrijeme. Čini se da je ovaj sastav petorice i dobar broj uspješnih svirki svakako oblikovao sadržaj i opuštenost "Tunguzije". "Kako da znam" i "Gdje si do sad" definitivno predstavljaju samoprozvani emo-macho pop žanr u kojem bend djeluje. "Šapat" se nadograđuje iz "Kako da znam" i sa simpatičnim refrenom "Samo šapat u žamoru/ja sam/Kao komad u grinderu/ja sam" i popratnim vokalom predstavlja ležerni catchy, a osobno i najzanimljiviji, komad albuma. "Slučajnu cestu" otvara mlako recitiranje koje automatski asocira na ex-yu scenu, dok "34,5" predstavlja nešto moderniji, plesniji i generalno drugačiji pristup. „Meni se ne svira“ i „Zauvijek Zen“ su ukratko jedne od onih pjesama koje dugoročno ne izlaze iz glave, a okrećete ih nekoliko puta u danu.

Rijetko koji album preslušavam u komadu u tolikoj količini kao Svemirkove. Melodičnost i ritmičnost ovdje su svakako jedni od većih razloga, ali najveću ulogu igra Vukovićev specifičan univerzum kojeg simpatično i slobodno prosipa pred slušateljstvo. Ovoga puta ga naziva „Tunguzija“ i njime servira potencijalne ljetne hitove. Bend je već spakirao kofere i započeo put promocije, a čekamo ih ubrzo u Zagrebu s novim pojačanjem u sastavu!

Popis pjesama:
1. Dizajnerica Laura    
2. Meni se ne svira*  
3. 34,5    
4. Zauvijek Zen*    
5. Kako da znam*

6. Šapat*    
7. Slučajna cesta  
8. Gdje si do sad
9. Odgovoran ljubavnik
*Top pjesme

SR
SR

Novinarka Sound Reporta