Intervju

Battleme:

Battleme: "Vrlo nam je važno da koncert bude ekspresivan, performans bez granica"

Američki rockeri iz Austina čije pjesme su korištene u seriji "Sinovi anarhije", bend Battleme, po drugi put stiže u Zagreb. Koncert će se održati u petak, 13. listopada u zagrebačkoj Tvornici kulture, a bend će na europskoj turneji promovirati novi album "Cult Psyhotica". Ususret koncertu, popričali smo s Mattom Drenikom, gitaristom i vokalistom benda.

Promovirate novi album, "Cult Psychotica". Kako biste ga opisali vlastitim riječima?
"Cult Psychotica" je prije svega reakcija. Nikada nisam bio politički angažiran pisac, ali s iznenadnom promjenom događaja i pojavom Trumpovog kazališta, osjećao sam da moram nešto reći. Politika je uvijek bila smeće od showa, posebno u Americi, ali sama pomisao na reality cirkus koji smo sami s njime stvorili je odvratan. Rock'n'roll je uvijek trebao pomaknuti stvari s mrtve točke. Došlo je vrijeme za nove bendove koji imaju stavove za koje žele da se čuje. Za mene je moderna umjetnost oduvijek bila reakcija na vremena u kojima živimo. "Cult Psychotica" je naša reakcija, naš glas.

Kada biste usporedili ovaj album s debitantskim, koje biste promjene naveli kao najočitije?
Debitantsko izdanje je bilo više unutarnja vizija, unutarnja borba da pronađem glas u natrpanoj gomili. Na trenutke je bio lo-fi, na trenutke hi-fi i nije bilo interesa o tome kako će se uklopiti u glazbeni svijet. Novi je album potpuno drugačija zvijer. Bazira se na stvarnosti koja nas okružuje. Žešći je, prepun emocija koje nisam mogao pronaći u sebi na debitantskom albumu. Činjenica da smo ga zajednički snimali u studiju daje osjećaj kao da smo na bini. Nismo previše razmišljali. Bili smo zatvoreni dva tjedna, gledali smo kako se razvija radnja Trumpova kazališta, pisali smo pjesme kao jedno.

Koju biste pjesmu s albuma izdvojili kao favorita?
Sve ih volim, ali ako bih trebao odabrati jednu, to bi bila "Lowlife". Scott bi odabrao "Bitch Blues". James "Close".

Tko su članovi "Cult Psychotice"?
Ja, Scott Noben na bubnjevima, James Eliot Jones na gitari i basu te Randal Blaschke na gitari i basu.

Kako ste se osjećali kada ste čuli da su vas uvrstili u glazbenu podlogu serije "Sons Of Anarchy"?
Odlično. Jedan od glavnih ljudi na Foxu nam je poslao pilot epizodu i pitao mene i moj stari bend, Lions, da napravimo tematsku pjesmu. Nismo to napravili, ali sam ubrzo postao prijatelj s Bobom Thieleom, glazbenim nadzornikom u seriji te počeo raditi s njim na originalnim kompozicijama za seriju.

Kako se pripremate za nastupe, imate li kakvih rituala?
Pokušavam pronaći mirno mjesto i osjetiti određenu vibru - ako se počnem gubiti na bini, to znači da će biti dobar koncert. Vrlo mi je važno da koncert bude ekspresivan, performans bez granica. Nema smisla samo izgledati kul.

Što publika može očekivati od nastupa u Zagrebu?
Puno energije, rock'n'roll do daske.