Intervju

BluVinil:

BluVinil: "Heroji su nedefinirani entiteti koji postoje u budućnosti"

Večeras se u zagrebačkoj Hali s velikim nestrpljenjem iščekuje nastup jedne od trenutno najperspektivnijih domaćih bendova - BluVinila. Otvorili su novo poglavlje karijere te nam otkrili što sve možemo očekivati od njih u narednom periodu, ali i više od toga.

Kako se BluVinil priprema za nadolazeće koncerte?

S obzirom da nam je koncertna sezona krenula poprilično intenzivno i da svako malo negdje nastupamo – više nemamo vremena za probe. Današnji koncert služi kao proba za sutrašnji. Ipak, tu su i studijske obveze pa ćemo izdvojiti kratku pauzu unutar turneje kako bismo pripremili i snimili idući singl. Zasad ga vježbamo akustično u kombiju.

 

Već ste u Šibeniku nastupili s grupom Silente, kakvi su dojmovi?

Koncertiranje uz bok Silenteu je jako zabavno u najmanju ruku. Otkačena su ekipa, uvijek spremni za pjesmu – a od njih se može i puno toga naučiti s obzirom na seniorsko iskustvo koje imaju.

 

Promijenili ste diskografa, otvorili svojevrsno novo poglavlje karijere. Što vas je nagnalo na ovu promjenu?

Na promjenu nas je navela želja da čitavu priču oko benda podignemo na jednu novu, profesionalniju razinu. Došlo je vrijeme da izađemo na cestu i koncertno predstavimo naš prvi album. Dugo je trajala ta pandemijska pauza i dojma smo kao da je cijeli svijet „preselio online“. Stoga nam je izrazito nedostajao taj kontakt s publikom i osvajanje terena, a to zahtijeva poprilično puno posla u vidu logistike i organizacije. Upravo zato je odabir izdavačke kuće LAA bio pun pogodak. S njima je ova priča postala puno ozbiljnija, kako po pitanju organiziranja turneje tako i po pitanju studijskog rada.

 

Kakva je vizija novog poglavlja (faze) benda i kakva su vaša očekivanja?

Nova faza benda usmjerena je upravo na taj terenski rad. Digitalne mreže su super i sve je to divno i krasno, ali mi osobno smatramo da bez žive svirke i fizičkog kontakta s publikom nema rokenrola - koliko god to otrcano zvučalo. Pišemo pjesme od krvi i mesa, za ljude od krvi i mesa. Namijenjene su tome da se pjevaju, da se uz njih pleše, luduje i zabavlja. Vremena su luda i nepredvidiva, tko zna kad će nas ponovno sve zatvoriti -  stoga je naš primarni cilj izići na cestu i svirati, jer svirati se mora.

 

Jeste li zadovoljni odzivom publike na novu pjesmu "Heroji"?

Reakcija ljudi na Heroje je stvarno izuzetna, ostali smo zatečeni kada smo prvi put čuli kako ju publika iz petnih žila pjeva zajedno s nama.

 

Tko su "heroji" za vas i smatrate li se vi "herojima"?

Heroji su nedefinirani entiteti koji postoje u budućnosti. Oni su potencijal. Oni su sve ono što bismo jednog dana htjeli biti. Eto, to je više-manje neka definicija. Dosta pretenciozna doduše, ali stvarno to mislimo.

 

U spotu ste nastavili u retro điru. Odakle "nostalgija" za osamdesetima?

Ma joj, više ni sam ne znam kako odgovarati na to pitanje o „retro điru“. Bilo je fora u početku dok je sve to bilo osvježavajuće i novo na domaćoj sceni. No evo, nakon godinu dana kao da je čitav svijet upao u retromaniju – od Bruna Marsa i Due Lipe, pa sve do nekih naših estradnih posvuduša koji su doslovce preko noći uvalili takvu estetiku u svoje spotove. Što reći, prema toj liniji zaključivanja izgleda da smo i mi strahovito IN, ništa drugačiji od prosječnog domaćeg estradnjaka. Tko se ruga… Elem, sad ćemo mi opet bit inovativni i snimit spot sa ženskom koja hoda po rivi, a mi ju tužno gledamo i sviramo gitare.

 

Novi album je u pripremi. Kako će zvučati? Što publika može očekivati od albuma?

Drugi album donosi definiraniju verziju našeg zvuka. Disko rock na max + mega balade sa sintesajzerima i glam gitarama.

 

Osim zagrebačkog koncerta, gdje vas ovog ljeta možemo još gledati uživo?

Evo zaključno s današnjim danom (05. srpnja), zasad nas možete uhvatiti u Zagrebu, Vodicama, Sinju, na Otoku Prviću i u Pločama. Uskoro stiže još nekoliko potvrđenih lokacija i datuma, koje ćemo ažurno objavljivati na našim društvenim mrežama kako budu dolazile.