Intervju

EoT:

EoT: "Ako barataš sa svojim instrumentom izvući ćeš iz ničega nešto"

Novi album grupe EoT najnovije je punk-rock izdanje na domaćoj glazbenoj sceni. Večeras ga predstavljaju svirkom uživo u Vinylu, što je bio povod našeg razgovora.

Što je pogrešno u teoriji ludog čovjeka?

Teorija Ludog Chovjeka je za sve misfitse, one koji ne pripadaju nigdje, koji ne žele pripadati nigdje samo zbog toga da bi si mogli naći svrhu, za one koji imaju svoj put i svoj glas, i koji se lojalno drže za ono što vole i one koje vole bez obzira na prepreke.

 

Kako pati mladi meteropat?

Svjestan je svijeta oko sebe, odnosno, svjestan je kako ovo mjesto gdje živimo funkcionira, kako društvo funkcionira, kako međusobna aktivna koegzistencija u ovom određenom društvu funkcionira, ima problema sa uklapanjem jer se nikada nije pronašao među ljudima, među onime što većina zove problemi njemu to nisu problemi, živi u svom svijetu, blago autistične naravi u smislu da u sebi kreira paralelni svijet koji nema veze s ovim, u kojem su ishodi drugačiji nego u stvarnosti. Prerano je odrastao i dok je većina doma gledala crtiće i uživala u trenutku on se morao svakim danom boriti za svoj put, da bi na kraju pronašao okolinu koja ga ne razumije, a u biti je problem u tome što većina želi pripadati negdje i imati svrhu na taj način tako da se stapaju zajedno sa željenom grupacijom, gubeći svoj glas i jedinstveni otisak.Mladi meteoropat sam kaže: „Daj mi samo jedan dan da opet budem nasmijan, da opet bude sve okej, da se opet pronađem, od viška inspiracije nemam motivacije, glup sam što razumijem, slijep sam jer vidim svijet kakav je.“

 

 

Kako je proteklo snimanje vašeg novog albuma?

Snimili smo ga prošle godine u tri dana kod sjajnog i odličnog čovjeka Mateja Zeca (G.I.S. Studio), spavali smo u jednom starom stanu koji se 20 godina nije koristio, u vrećama za spavanje svi troje na istom krevetu, zajedno sa miševima i otrovom za njih posvuda. Jeli smo po benzinskim pumpama i jednom u restoranu. Bilo je kao kad ideš u Selce u 4. razredu.

 

Koja vam je pjesma s albuma posebno draga?

"Nažalost u pravu".

 

Kako su nastale pjesme s novog albuma?

U zajedničkoj sobi Borisa i Maje dok su bili klinci, maštali su da će jednog dana imati bend koji će se zvati Teorija Ludog Chovjeka i svirati zajedno, Boris uvijek kupovao cd-e od bendova koje je volio, a posebno je u tom periodu posebno volio melodični punkrock. Te pjesme nikada nisu izašle, pa smo odlučili zašto ne sada.

 

 

Kako se novi album razlikuje od prethodnika, koje su mu glavne prednosti u usporedbi?

Drugačiji je tip mjuze, jednostavan je izričaj, ujedno kratak i jasan. U pitanju je i stav koji se provlači kroz tekstove. Ovo je posveta našim punkrock korijenima, akumulaciji sirove snage i mentalnog sklopa koji će vas podići sa tla kad vam je najgore i natjerati vas da idete još jače i još energičnije kad ste mislili da ne možete.

 

Kako se pripremate za live svirke? Gdje ste dosad imali najbolji, a gdje najgori nastup?

Pripremamo se u našoj rupi na Maloj sceni u Karlovcu, tamo imamo probe zajedno sa ostalim bendovima s kojima dijelimo rupu. A ne gledamo tako nastupe, prošli smo dosta toga pojedinačno i zajedno što se tiče svirki, naše zadovoljstvo dolazi iznutra, jedno što je bitno je da u tom trenutku morate dati 110% od sebe, htjeli vi to ili ne. To je jedinih sat vremena kada možemo pobjeći negdje gdje stvarno želimo biti i gdje vjerojatno jedino želimo biti haha, tako da se ne zamaramo sa time jel dobro ili nije, kakvi su uvjeti i jel ih ima. Ako barataš sa svojim instrumentom izvući ćeš iz ničega nešto, što se tiče tehničkih stvari na koncu, navikli smo na doslovno sve tako da nam ništa nije problem. A što se tiče publike, svaki puta nas pozitivno iznenade, tako da ono hvala svim divnim ljudima na dobroj vibri koju nam šalju.

 

Što publika može očekivati od svirke u Vinylu u petak?

Ljubav, druženje i eventualno par promila.