Intervju

Garage in July -

Garage in July - "Nas troje smo prijatelji i svirat ćemo zajedno bez obzira na sve"

Garage in July nabrijani je rock sastav iz Osjeka, nastao u jesen 2009. pod utjecajem The Stoogesa, Velvet Undergrounda, The Rolling Stonesa, The Sonicsa te starog Delta i Chicago Bluesa. U četvrtak, 23.ožujka nastupaju u Vintage Industrial Baru u Zagrebu uz M.O.R.T., te smo im se povodom svikre javili kako bi smo ih malo bolje upoznali. Na intervju nam je odgovorio Bojan Đurđević.

Pozdrav Bojane. Za početak predstavit nam članove i ukratko opiši kako je nastao Garage in July.
Za bubnjem je Igor zvani Zenbaja, Bagi je na gitari, a ja sam na basu, mikrofonu i usnoj harmonici. Prošlo ljeto iz benda je otišao Leo Fekete, naš bubnjar od samih početaka. Kad je Leo otišao iz benda, Igor je sjeo za bubanj, a ja sam se prihvatio basa. Odlučili smo da nam je dugoročne bolje krenuti na taj način nego uzeti nekog novog u bend. Nas troje smo prijatelji, puno toga smo prošli zajedno i svirat ćemo zajedno bez obzira na sve jer volimo to što radimo. Bend je nastao u jesen 2009. i brojao je pet članova. Probe smo imali u Tenji, selu pored Osijeka. Kad smo se Bagi i ja upoznali, pozvao sam ga na našu probu i jako mi se svidjelo kako je svirao pa sam ga pitao da ostane s nama i on je pristao. Luka i Vedran su tad otišli iz benda i ostali smo Leo, Bagi i ja. Igor nam se pridružio na bas gitari u lipnju 2011. i tad počinje ozbiljniji rad benda. On nas je puno toga naučio, disciplinirao nas i objasnio da pjesma mora imati početak i kraj.

Ime benda je na engleskom, a imena pjesama i tekstovi su vam na hrvatskom, zašto takva kombinacija?
Na samim počecima benda pjesme su nam bile na engleskom. Onda smo nakon nekog vremena shvatili da to nije to i počeli smo stvarati na hrvatskom, a ime smo ostavili jer nam je lijepo zvučalo.

Za sebe kažete da svirate visokooktanski swamp’n’roll, pa nam opišite malo od kuda taj “swamp” i koga smatrate uzorima?
Uvijek smo se osjećali baranjskim bendom. Igor i ja smo iz Grabovca, a to je malo selo u Baranji koje ima 5 jezera, puno kanala i predivnu šumu. Mi smo se kao bend puno družili tamo, tamo smo imali dosta vremena probe, išli smo u šumu i sjedili pored vatre, išli smo pecati. Shvatili smo da je Baranja naš New Orleans i naš Mississippi. U blizini je i Kopački rit. Taj krajolik savršeno odgovara glazbi na kojoj smo odrasli, savršeno paše bluesu. Zato je Swamp 'n' Roll. Uzgibana močvara, a ne stijena. Upijali smo stari blues i maštali o tome da zvučimo kao crnci; Jimmy Reed, Muddy Waters, Son House, Howlin' Wolf, Mississippi Fred McDowell. Ima ih još.

Do sada ste objavili dva studijska izdanja i jedan live. Kako ste zadovoljni reakcijama na dosadašnji materijal te spremate li neko novo izdanje?
Najveći odjek od svih naših izdanja imao je album „Imaš li strasti?!“. Samostalno smo ga objavili i gurali i jako smo zadovoljni kako je to prošlo. Naš prvi album „7“ ima posebno mjesto u našim srcima. Tad nismo imali niti svoja pojačala, samo gitare na clean i udri. Bagi je svirao na žutom Telecasteru jer takvog Keef ima. Sola smo definirali u studiju, nismo znali ništa o singlovima, o PR-u, spotovima i cijeloj toj mašineriji. Snimili smo Rock 'n' Roll album i mislili smo da je to to.Okačili smo album na bandcamp pa što bude. Početkom 5. mjeseca počinjemo snimati novi materijal, EP pod nazivom MAST. To nam je najzreliji materijal dosad i veselimo se snimanju. Cijeli novi EP izvest ćemo premijerno u Vintage-u.

Svoj live "Live at "RIBA" objavili ste za etiketu Slušaj Najglasnije! Zdenka Franjića, koji je nedavno ponudio na besplatan download preko 200 izdanja raznih izvođača. Kako se vama čini taj korak, i da li je vaš live među istima?
Zdenko Franjić je legenda. Velika je čast biti među njegovim izdanjima i među takvim izvođačima. "Live at RIBA" je isto ponuđen na njegovom downloadu i štogod Franjić napravi s našim materijalom, mi se slažemo. On je izdao i naš prvi EP (Ravno naprijed bez sranja) Samo ljubav i Rock 'n' Roll 2011. godine. i to nam je isto otvorilo neka vrata.

Ima li “kruha” danas u rock and rollu?
I više od toga. Ima dobrih ljudi.

U četvrtak dijelite pozornicu s bendom M.O.R.T., jeste li svirali već skupa?
Jesmo! Svirali smo s njima u Kupresu i u Osijeku. I na Jelen Demo Festu smo svirali skupa. Kad su oni razvaljivali kao jedan od headlinera, mi smo svirali u natjecateljskom dijelu. S njima smo se odmah povezali i volimo ih kao braću. Svakom njihovom uspjehu veselimo se kao našem. Ja sam njima par puta gostovao na usnoj harmonici na pjesmi "Nikotinska kriza" i jednom na "Nervoznom piletu" i to prijateljstvo s njima je prekrasno iskustvo i sretan sam što ih poznajem.

M.O.R.T. je od svog osnutka dugi niz godina bio marginalan demo bend da bi preko noći narastao i odjednom (skoro preko noći) zasluženo uživao znatno veću popularnost u Hrvatskoj i regiji. Mislite li da bi i Garage mogao tim putem?
M.O.R.T. je strašno vrijedan bend! Oni su svirali doslovno svugdje i jednako su se davali kad je u publici 5 ili 500 ljudi. Bili su uporni, nisu odustajali i sve to što rade plod je ljubavi prema glazbi i prema stvaranju. Njihov put može biti putokaz svim bendovima. 

Što smatrate najvećim uspjehom benda do sada?
To što još uvijek sviramo i radimo to što volimo. To što smo na putu upoznali divne ljude. Jedni od njih su John, Kikos, Zvrk i Mile.

Kakvi su vam planovi narednih mjeseci?
U travnju svirke po Slavoniji s našim prijateljima Big Strip Gorilom, snimanje EP-a u svibnju i ljetna turneja.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."