Intervju

Intervju: Andrija Ražnatović, Muscle Tribe of Danger and Excellence

Intervju: Andrija Ražnatović, Muscle Tribe of Danger and Excellence

Muscle Tribe of Danger and Excellence svakim danom osvaja sve više fanova svojim žestokim mixom rocka, stonera i metala. Od okupljanja u jesen 2011. godine, bend radi odlične live nastupe po Zagrebu i regiji, a s njihovog koncerta nitko se ne vraća ravnodušan. Do sada su objavili po jedan hvaljeni EP i LP, dio su kolektiva House of Pablo, a članove benda djele i s drugim sve poznatijim bendovima kao što su Mašinko, She Loves Pablo, Malady Lane i Straight Outta Fridge. U srijedu, 6.1., nastupaju u sklopu stotog izdanja Good Vibrations programa u Vintage Industrial Baru, a povodom tog nastupa odlučili smo im se javiti i postaviti par pitanja o bendu. Na pitanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti benda, problemima slave, novom albumu, crnogorskom cariniku, Pablovoj kući i raznim drugim temama odgovorio nam je Andrija Ražnatović, gitarist benda.

Za početak nam predstavi Muscle Tribe. Kako je nastao bend i tko čini postavu?
Začeci benda naziru se još u Zagrebu pred skoro 25 godina kad je bubnjaru Andri mama rodila brata i basista Luku. Prije tog rođeni su i gitarist Andrija i vokal Domagoj, ali oni su rođeni sami sebi i tad još nisu bili u bendu.
Prvu zajedničku probu imaju nakon jednog slučajnog susreta ugodne jesenje večeri u Zagrebu tamo 2011. Otad smo si bend i postava se ne mijenja.

Ako se ne varam, ime Muscle Tribe of Danger and Excellence ime je fiktivnog plemena iz filma Year One (2009.) u kojem glumi Jack Black. Tko se dosjetio imena i je li to prvo ime benda ili su bile još neke "radne verzije" u igri?
Mene su dočekali u bendu s informacijom da se bend tako zove i da je to to. Mislim da sam počeo jednom rečenicu s "E a da se zovemo..." na što sam dobio dva "ne" i jedno "odjebi" i više nisam pokušavao. Sad ga obožavam i ne bih ga mijenjao nizašta, osim u momentima kad trebam strpati ime na nekakav plakat. Na mobitelu imam naljepnicu na bend, da kad me netko pita kako se zovemo mogu samo pokazati i reći "ovako".

Do sada ste objavili album "Eagles and Chainsaws" te EP "...And Bears", oba odlično prihvaćena od publike i, ako sam u pravu, oba snimljena i objavljena početkom 2013. godine.  Kada možemo očekivati novi album i možemo li očekivati jednako "mišičavo" ime za isti?
Na EP smo se bili bacili nakon što je album izašao van. Prve dvije stvari koje smo napravili plus jedna obrada su taj EP, a napravili smo ga samo zato jer nam se nije dalo čekati da složimo cijeli album pa smo ga odmah snimili, koji mjesec nakon izlaska albuma, i podijelili na prvom idućem koncertu, jednom od prvih Good Vibrationsa dok su još bili u VIP Clubu.  Dobro je ispalo, mada možda da to nismo napravili prije bismo složili novi album, tko zna.
Nove pjesme se rade, kreativa nam se ponovno upalila i prilično smo nabrijani da ljudi dobiju nešto novo od nas. 2016. će novo izdanje sigurno izaći, ima i naslov i grozan je i sramim ga se skoro koliko sam ponosan na njega. Hoće li biti album, EP ili unikatna monografija koju ćemo pokušati prodati onom debilu koji je kupio onaj Wu Tangov album, tko zna. Mi to onako malo više stihijski radimo.

Tko je glavni kreativac u bendu, a tko glavna ljenčina, ako takva postoji?
I da postoji ne bismo vam rekli. Bračni parovi u kojima supružnici stalno seru po onom drugom ne potraju. Mi se volimo, a kako funkcioniramo šta vas briga. Bitno da vi na van vidite samo ljubav, ne?

S obzirom na činjenicu da svi svirate u raznim drugim, jednako uspješnim bendovima (She Loves Pablo, Mašinko, Straight Outta Fridge...), i svi ste zaposleni, jer nažalost znamo da se od glazbe u Hrvatskoj teško živi, kako se uspijevate uskladiti s obvezama?
Sad vidim da je ovo prvi intervju koji dajem, a da smo stvarno svi zaposleni. Eto, i to se desilo.
A kako uspjevamo? Nikako. Ali gdje je volje, guramo. Ima faza gdje ne uspijemo složiti probu po nekoliko tjedana, ima faza gdje se samo po par nas nalazimo i pokušavamo nešto napraviti, a opet ima faza gdje po dva mjeseca svaki vikend negdje sviramo a u međuvremenu sa svim bendovima pa tako i Tribeom odradimo po probu-dvije tjedno. Stihijski, kao što sam rekao.

Osobno sam na vašim koncertima u prvim redovima doživio vrištanje obožavateljica i bacanje grudnjaka na pozornicu. Imate li puno grupie djevojaka i tko je najveći zavodnik u bendu?
Ja osobno na račun benda u životu ni pusu u obraz nisam dobio. A što se ostalih tiče, diplomatski ću reći da vjerujem da su sve njihove romantične epizode direktni rezultati njihovog neskrivenog šarma i elokventnosti te da nemaju veze s time što znaju nešto pjevati ili svirati. Tri četvrtine benda su u sretnim vezama, barem koliko znam nijedna od navedenih veza nije rezultat tog što volimo svirati.
EDIT NAKON NAKNADNOG UVIDA: Ukazano mi je da sam na zadnjoj brucošijadi FERa dobio puse u obraz od dva tipa kojima smo bili odlični. Tako da eto, neka se zna da je prva tvrdnja laž. Ali više od toga nisam dobio, časna riječ.

Kako se borite sa problemima slave? Vuku li vas za rukav po cesti i traže autograme?
"Problemi" "slave" (da, svaka riječ posebno pod navodnike) su takvi da ih je smiješno za spominjati. Nekakvu slavu teško da ćemo dohvatiti s ovakvom muzikom, no to ni ne pokušavamo budući da muziku radimo u prvom redu za sebe. I tako nam je u redu. To budi rečeno, uvijek je lijepo kad ti netko samo kaže da mu se sviđa to što radiš, ili kad vidiš majicu na Tribe ili House of Pablo negdje na nekom na cesti. Bude ti drago.

Andrija Ražnatović - MTDEAndrija Ražnatović - MTDE

Što smatrate najvećim dosadašnjim uspjehom benda?
Ne samo benda, nego i kolektiva House of Pablo kojem s ponosom pripadamo – definitivno naš festival u Tvornici lani u drugom mjesecu. Dva dana punog velikog pogona Tvornice nisu nešto čemu bismo i mi sami mogli povjerovati da nam je to pred koju godinu netko rekao.

Kad svirate određeni niz godina nakupi se anegdota za ispričati. Možete li izdvojiti svoju najdražu?
Svađanje s crnogorskim carinikom na albansko-crnogorskoj granici u 4 ujutro. "Imate li trave?" "Pa nemamo trave naravno" "A znači sve ste već popušili?"  je samo kratak isječak iz desetominutnog razgovora koji u sebi sadrži neke od najjačih trenutaka koje je ovaj bend doživio.

Koju biste izdvojili kao najdražu, a koju kao najgoru svirku do sada?
Ne želim izdvajati svirke, posebno kao najgore jer se na svakoj našla bar jedna osoba u publici kojoj je bilo odlično. Imali smo boljih i gorih koncerata, od osam do osamsto ljudi, nijedan od njih ne mogu i ne želim nazvati najgorim.

Što očekujete od 2016. godine?
Da je otvorimo najbolje što znamo (a znamo prilično dobro) na stotim Good Vibrationsima. Da pripremimo i izbacimo nove pjesme. Da se, što je recimo naša osobna želja, vratimo i na pozornicu KSETa. Da padne koji novi spot. Da se prošećemo malo više van granica države, kako prema središnjoj Europi, tako i ponovno posjetimo Albaniju i napravimo još par usputnih stanica u okolini. Želje i očekivanja nisu skromni, ali nismo ni mi, pa šta sad.

Kako vas tretiraju ostali ukućani Pablove kuće, je li dobra atmosfera? Tko bi bili mama i tata u vašoj velikoj bendovskoj familiji?
Atmosfera je odlična, radno, malo smrdi i treba provjetriti, ali da se živjeti s time. Taman je She Loves Pablo priveo kraju snimanje albuma, Malady Lane se nešto napenalio da će konačno i oni snimiti svoje pjesme, mi kuhamo nove stvari... Svi radimo i eto, živo je. A mama i tata? Pa ne znam, kako u kojem pogledu. Šimek urla po pitanju logistike, ja po pitanju planiranja, Leo po pitanju audio produkcije, Hrc po pitanju video produkcije... Da ne nabrajam, stalno urlamo u svakom slučaju. To je valjda posao mame i tate, ne?

Neka poruka fanovima za kraj intervjua?
Nemojte silaziti na pauze na benzinskim pumpama na Ravnoj gori i Vukovoj gorici, budući da su pumpe samo s jedne strane, navodno policija zna čekati na takvim pumpama i pretresati aute.
Također, u srijedu, 6.1., sviramo u Vintageu. Good Vibrations. Stoto izdanje. Them Moose Rush i Brain Production će također nastupiti. Dođite, mi ćemo sigurno.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."