Intervju

Ja sam autor: RØLØ

photo: RØLØ, credit:

Ja sam autor: RØLØ

Sve popularniji splitski tročlani vokalno instrumentalni sastav RØLØ svojim osebujnim i zarazno dobrim zvukom u kojem isprepliću razne žanrove, osvojio je brojne obožavatelje, a 3. studenog stiže i njihov treći studijski album “Ponte Rosso“ što je bio i povod našeg razgovora.

Kako izgleda Vaš autorski proces, kako nastaju vaše pjesme? 

Najčešće je to jam u našoj prostoriji koji snimamo mobitelom pa uz kakvo piće, slušamo i komentiramo. Ponekad nas i “greške“ s koncerata inspiriraju pri aranžiranju pjesama, jer čovjekova glupost nema granica. Volimo prije nego što snimimo novi materijal, svirati nove pjesme uživo, pa tako i reakcija publike pomogne pri kreiranju albuma. 

Što vas inspirira ovih dana?

Teško je reći, samo ovaj tjedan: Jerry Seinfeld na Netflixu, nepravda prema bubnjaru Dave Abbruzzese-u, video igrica Mad Max… Patimo od lake zaljubljivosti, pa se lako oduševljavamo sa svim stvarima, pojavama i osobama, što nas dovodi do problema jer ulažemo veliki novac u razne besmislene hobije.

Koja pjesma koju ste napisali vam je posebno draga i zašto?

Kaskader - pjesma s našeg novog albuma je za nas posebna pjesma. Odiše nostalgijom izgubljenog djetinjstva i vraća nam osjećaj kada smo iščekivali da u kino dođe film Povratak u budućnost 2. 

Kada biste mogli odabrati jednu pjesmu općenito i staviti na nju svoj autorski potpis, koja bi to pjesma bila i zašto?

Jingle Bells, svake godine u isto vrijeme ta pjesma postane najveći svjetski hit.

Koji je domaći autor imao poseban utjecaj na Vaš rad i zašto?

Boris Kontak, za one koji ne znaju, akustični gitarist unutar benda Alejuandro Buendija. Ikona splitske indie scene, u doba kada nije bilo streaming platformi Konta bi u jednoj večeri na tulumu odsvirao sve pjesme svijeta.

Preko koje platforme najradije slušate glazbu i zašto?

Spotify, fino je dizajnirana platforma i ima možda najbolji algoritam.

Koliko vam je važna prisutnost na streaming servisima i, iz Vaše perspektive, koje su im prednosti, a koje nedostaci? 

Kaže poslovica: Tko ne ide s vremenom - ode s vremenom, pa je tako važna i prisutnost na streaming servisima. Prednost je naravno što fizički ne moraš posjedovati sva izdanja koja voliš, pa kad živiš u malom stanu to je veliki puls za platforme. Istovremeno to je i mana, prisjećajući se vremena kada se drugačije konzumirala glazba, taj dio nabavljanja pojedinih kazeta/ploča/cd-ova svakako je imalo svoju draž, a u konačnici to je i stvaralo kolekcionarski odnos prema pjesmama i albumima.

Koji su najveći izazovi s kojima se susreću domaći autori? Što biste unaprijedili?

Teško pitanje. Možda da unaprijedimo Hrvatski jezik da još više zvuči kao Engleski jezik