Intervju

Mihovil - Frozen Forest:

Mihovil - Frozen Forest: "Na sceni se godinama ništa ne mijenja niti će se promijeniti raspravama i tribinama"

U petak i subotu, 11. i 12.5., u zagrebačkom klubu Močvara održati će se novo izdanje Valhalla metal festivala. Frozen Forest vraća se na Valhalla festival i sa sobom donosi opaku dozu nesvetog black metala. Ususret festivalu porazgovarali smo s frontmenom benda, Mihovilom Konečnim.

Pozdrav Mihovile. Što se događa s Frozen Forestom? Pripremate neku novu pjesmu ili album, jeste li sagradili neki novi dio scenografije, nešto drugo?
Pozdrav! S Frozen Forestom se konstantno nešto događa. Radimo na novim pjesmama i na drugom albumu. Scenografija nam raste svakim koncertom pa ćemo tako i na Valhalli imati nekih noviteta. Dajemo puno pozornosti scenografiji jer nam je to bitno, a i općenito smatram da su zanimljiviji bendovi koji imaju potpuni glazbeno-vizualni izričaj.

U zadnje vrijeme su se odvijale razne diskusije na temu hrvatske underground scene. Kakvo je tvoje viđenje na cijelu tematiku, pogotovo na metal scenu?
Mislim da su cijele rasprave oko hrvatske underground scene potpuno besmislene jer se i dalje s godinama ništa ne mijenja niti će se promijeniti raspravama i ‘tribinama’. Promjene dolaze s djelima, a ne raspravama. Kao što sam već jednom spomenuo, nikad nećete vidjeti neki naš bend u ulozi headlinera festivala ili u nekom dobrom terminu. Imamo dobrih bendova, ali se nitko ne usudi napraviti korak dalje.

Ti si glazbenik koji istovremeno svira u cover i autorskom bendu. Kakvo je tvoje mišljenje oko priče da je prevelika navala cover/tribute bendova što loše utječe na samu autorsku scenu?
Prevelika navala cover i tribute bendova uzrokovana je potražnjom. Ljudima se očito više sviđa vidjeti svoj dragi bend u domaćoj izvedbi za 10-20 kn nego autorski. Kad čovjek otvara klub ili organizira koncert, gleda kako će zaraditi novac i preživjeti, a ne kako će ‘podržati’ domaću scenu i biti u vječnom minusu. Srećom uvijek postoje entuzijasti koji i dalje rade domaće bendove. Dok god smo mi i dalje redovito pozvani na dobro posjećene svirke za vikend u Zagrebu, neću se žaliti na cover/tribute bendove. Ima vremena i publike za sve.

Svirate na Valhalla metal festivalu 11.5. U Močvari. Za one kojima je ovo prva Valhalla, što mogu očekivati?
Mogu očekivati odličan tulum koji stvarno dugo traje budući da svira 5 bendova po danu. Mi smo već svirali prije dvije godine i bilo nam je odlično.

Osim svojem, čijem se još nastupu na festivalu raduješ?
Gledao sam sve bendove koji će se naći na ovogodišnjem izdanju Valhalle, a neke i više puta. Ne mogu reći da se baš radujem jer je pitanje koliko ću nastupa uopće stići pogledati.

Dosta se trudite oko scenskog djela nastupa. Imate oltar, koristite pravu krv, boju za lice…. Koliko vam vremena treba da pripremite sve?
Treba nam puno vremena da pripremimo jer je svaki dio našeg scenskog djela pomno odabran i radimo ga sami uz veliku pomoć čovjeka koji je zapravo četvrti član benda.

Nedavno je lansiran prvi narodnjački radio u hrvatskoj i to je podiglo među dušebrižnicima veliku prašinu. Kakvo je tvoje mišljenje o cijeloj temi?
Vrlo je jednostavno - ovaj radio se ne bi pojavio da dobar dio naše države zapravo ne sluša turbofolk. Koliko čujem, odmah se prvi dan srušio zbog velike posjećenosti. U Hrvatskoj je još uvijek u kameno doba. U cijeloj priči mi je samo fascinantno da su uzeli frekvencije Laganini.fm-a.

Kakvo ljeto čeka Frozen Forest? Ima kakvih festivala u vidu?
Iako je ljeto već blizu, nismo još napravili planove. Trenutno stavljamo fokus na drugi album za koji se nadam da će biti izdan pod nekim labelom što bi za nas potpuno promijenilo cijelu situaciju s festivalima i turnejama. Ljudi su vani zainteresirani za nas, ali dok god nismo pod labelom, nećemo lako dobiti svirke na festivalima ili turneju. Nažalost, label sa sobom nosi i drugi niz stvari.

Što slušaš u zadnje vrijeme. Imaš neku preporuku za čitatelje?
U zadnjih nekoliko dana sam zavrtio novi Chaos Invocation, Watain i Ascension koji su pokazali da je black trenutno jedini žanr u metalu koji i dalje izbacuje odlične albume s kvalitetnom produkcijom koja nije plastična kao što je to slučaj sa heavyjem ili thrashom. Od blacka sam još zavrtio Carpathian Forest, Marduka, Svartidauđi itd. dok inače poslušam svašta i izvan metala, ali preferiram da je glazba koju slušam uglavnom u molu.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."