Intervju

Neno Belan:

Neno Belan: "Za uspjeh, kako i u sportu, tako i u glazbi, ponekad je potrebna i doza sreće"

Neno Belan je i ove godine umjetnički ravnatelj Zagrebačkog festivala koji će se održati 25. siječnja. Ove je godine u konkurenciji za prestižnu titulu pobjednika dvadeset i jedna pjesma, ususret velikom događaju želja nam je bila kako teku pripreme te koje nas novine ove godine očekuju na festivalu.

 

Umjetnički ste direktor Zagrebačkog festivala od 2016. Koja ste iskustva prikupili tijekom posljednjih nekoliko godina i odlučili ih 2019. iskoristiti za poboljšanje koncepta Zagrebačkog festivala?

Prvo moram naglasiti da nisam ja recimo nekakav kralj Tomislav, već da je rad na ZGF-u timski rad, te da sa svojim timom promišljam na unapređenju koncepta Festivala, a iza svega opet stoji naša krovna organizacija - Hrvatsko društvo skladatelja. Na ovom projektu radimo već šestu godinu za redom, od čega sam ja treću godinu i u svojstvu umjetničkog ravnatelja. Dakle jedna vrlo demokratska priča. Ne mogu Vam sad konkretno nabrajati o kojim se tu iskustvima radi, jer je to uostalom i teško, s obzirom da se radi o bezbroj sitnica koje se poboljšavaju iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec i tako već godinama. Dakle, to je jedno fino brušenje i poliranje Festivala, da se tako izrazim, ili strojarskim rječnikom, fino ugađanje i podešavanje stroja, kojem nema kraja, stalno se nešto dorađuje, mic po mic. Poanta je da evidentno napredujemo i da taj stroj sve bolje funkcionira iz godinu u godinu.

 

Kako ste zadovoljni odrazom pjesama prošlogodišnjih sudionika festivala, vrtnjom po radijskim eterima i prihvaćanju publike? Je li vas netko posebno iznenadio uspjehom pjesme?

U Hrvatskoj imamo danas puno radio postaja, čini mi se preko 150, i to naravno ovisi o svakoj od njih ponaosob, odnosno o njihovoj programskoj politici i ukusima radijskih urednika. Nije u našoj moći da ih kontroliramo, mi samo nudimo jedan visokokvalitetan domaći proizvod iza kojeg stojimo. Međutim po svim statističkim izvještajima iz godine u godinu, u prosjeku, radijski glazbeni urednici su nas jako dobro prihvatili i Festival svakako ispunjava svoju svrhu. Dakle, s te strane veoma smo zadovoljni. A htio bih reći da, što se tiče “formatiranog radijskog formata”, koji određeni broj radio postaja upražnjava, imamo negativan stav prema njemu jer smatramo da on ne igra u korist razvoja domaće popularne kulture. Isto tako smatramo da bi se zakonom trebalo osigurati veći postotak obaveznog emitiranja domaće glazbe u eteru, po uzoru na neke najrazvijenije europske države, recimo Francuske, i tako također njegovati i štititi hrvatsku glazbenu kulturu.

 

 

Što biste savjetovali svakom glazbeniku koji se želi prijaviti za festival?

Napravite dobru urbanu pop pjesmu, s dobrim tekstom i aranžmanom, nađite kvalitetnog izvođača da to kvalitetno izvede te kvalitetno snimite istu. I neka Vam inspiracija bude u posjeti taj dan, to Vam želim. Moram naglasiti da godišnje primimo prosječno između 200 i 300 pjesama na natječaj, a samo nažalost, dvadesetak su finalisti, i to po izboru stručnog žirija, koji je svake godine u drugom sastavu te nije nikakva sramota ne ući određene godine, a niti znak da niste kvalitetni. Neka Vas to ne obeshrabri, budite uporni. Za uspjeh, kako i u sportu, tako i u glazbi, ponekad je potrebna i doza sreće, a sreću treba izazivati.

 

Koje su pjesme vaš ovogodišnji favorit?

Imam naravno svoj subjektivni glazbeni ukus i svoje favorite. Međutim ja sam umjetnički ravnatelj Festivala i ne bi bilo u redu da protežiram bilo koga. Neki bi to nazvali sukobom interesa možda? Tako da jednostavno, moj je favorit - Zagrebački festival!

 

 

Kako i koliko vas je rad na Zagrebačkom festivalu inspirativno obogatio kao glazbenika?

Pa svakako da rad na Festivalu otvorio mi je jednu novu percepciju šoubiznisa i dodao još jednu razinu shvaćanja funkcioniranja cijelog tog procesa, u odnosu na ranije kad sam postojao samo kao autor, izvođač i producent. Nova iskustva su uvijek dobrodošla, kako i na umjetničkom, tako i na poslovnom, a rekao bih i na privatnom planu. Stoga sam sretan da sam u životu dobio priliku da okusim i ovu jabuku.

 

Kakvu viziju razvoja Zagrebačkog festivala nosite za sljedećih nekoliko godina?

Putem kojim smo krenuli idemo i dalje jer znamo i sigurni smo da je to dobar put. Kako sam već naglasio, stroj ćemo nastaviti strpljivo i pedantno „štelati“, podešavati i usavršavati i dalje, putem. Malo po malo. Mnoge stvari će nam se otvarati putem, jer dobra energija generira dobre opcije i momente. Parafrazirat ću jedan citat iz jednog poznatog filma - svakog dana, u svakom pogledu, sve vise ćemo napredovat'!

Maja Trstenjak
Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report