Intervju

Repetitor -

Repetitor - "Nemamo uzore, već se ložimo na muziku"

Tabor film festival ove će godine po prvi puta predstaviti i glazbeni program, u sklopu kojeg će nastupiti beogradski Repetitor, miljenik publike s područja čitavog Balkana, ali i šire. Boris Vlastelica nam je ispričao čime se trenutačno bend bavi, kad izlazi novi album te što misli o beogradskoj rock sceni, pa uzmite par minuta i pročitajte intervju u nastavku. A oni koji još nisu pobjegli na jug, nikako nemojte propustiti njihov nastup na TFF-u, ove subote, 09.07.

Bok! Za one (vjerujem, malobrojne) koji još ne poznaju Repetitor, recite nam ukratko tko su članovi benda i kakvu glazbu stvarate?
Milena, Ana-Marija i ja sviramo glasno, jako i prljavo.

Vaš je izričaj teško strpati u samo jedan žanr i glazbu vas se često opisuje kao miks punka, grungea, rocka i tako u nedogled. Koji su vaši osobni glazbeni uzori i kojoj su mjeri oni utjecali na žanrovsko opredjeljenje čitavog benda?
Nemamo uzore, već se ložimo na muziku, Ana-Marija je puno slušala Pixies, Sonic Youth, Velvet Underground, Nirvanu, ja sam slušao Ramones i tu New York i Detroit scenu 70ih, kao i White Stripes, Strokes i te novije bendove i domaći novi val, a Milena je negde između, i Nirvanu i Ramonese i hip-hop...

Lyricsi Repetitorovih pjesama su u najmanju ruku zanimljivi (npr. "Zakopaćemo tvog dečka u pustinji, ima jedno mesto koje znam"). Pretpostavit ću da inspiraciju za tu konkretnu  pjesmu niste crpili iz vlastitog iskustva… ili ipak da?
Kad bih vam rekao, morali bi da se skupa provozamo do pustinje, nešto samo da proverim.

Dosad ste izdali dva albuma, "Dobrodošli na okean" 2008.godine i "Sve što vidim je prvi put", 2012. godine. Budući da su od drugog albuma prošle gotovo četiri godine, možemo li se u skorije vrijeme veseliti novom materijalu?
Da, za jesen ove godine spremamo izlazak novog albuma. 8 pesama je u pitanju, neke publika koja nas prati već zna, a većinu ćemo svirati na Taboru.

Kako u Repetitoru nastaju nove pjesme, tko ima ideje, a tko je realizator?
Nastaju bez nekih pravila, od rifa, od ritma, od teksta, na probi, kod kuće... Ne postoji šablon za to, bar ne kod nas.

Repetitor na Brijačnici 2016.Repetitor na zagrebačkoj Brijačnici 2016.

Brojni su vas kritičari i glazbeni portali okarakterizirali kao glavne predstavnike nove beogradske rock scene. Laska li vam to i kakvo je vaše mišljenje o novoj srpskoj rock sceni? 
Ima sjajnih bendova poput Straight Mickey and the Boyz, ili mladih Vizelj, ali ima i puno nekih priča iz prethodnih decenija, puno zabluda i kukanja na publiku, medije, sve. Neki po meni promašeni vapaj rokenrola da bude deo kulturnog establišmenta. To ga čini manje relevantnim i ugrožava scenu više nego odsustvo medijske podrške ili subvencija.

Zajedno svirate od 2005. godine, a pročitala sam da se Ana-Marija kao posljednja pridružila bendu, nakon što je iz prve odsvirala nešto što bivši basist nije znao. Iz čiste znatiželje, sjećate li se možda o kojoj se pjesmi radilo? 
Naravno, "10x nedeljno" je bila pesma. Ana-Marija je odsvirala iz prve i to je bilo to.

Brzo ste stekli popularnost na području Balkana, široj zagrebačkoj publici ste najviše upali u oči nakon nastupa na INmusic-u prošle godine, a ta je privrženost potvrđena i odličnim odazivom na koncert u sklopu Brijačnice početkom 2016. godine. Gdje najviše volite nastupati? 
Pa Zagreb je sigurno jedan od gradova koji odmah padaju na pamet. Duboko smo tu ukorenjeni već i nama je bio neverovatno uzbudljiv svaki od tih koncerata.

Čeka vas ljeto prepuno nastupa, između ostalog u pitanju su Rusija, Češka, Hrvatska, BiH itd. Kako se pripremate za turneju koja se već polako zahuktala i kako uspijevate održati ravnotežu između privatnih obaveza i turneja?
Nema posebnih priprema, pakujemo se za 15 minuta, u sve manje torbe, i tu smo sve bolji. A nekako se uglave privatne obaveze u tih par dana kad smo kući, ali veze i prijateljstva su mnogo veći izazov za održavanje kada svaki vikend provedemo na putu. Nije da se žalimo, ovo smo od početka hteli i ovome stremili.

Nastupit ćete i u sklopu Tabor film festivala. Poruka za posjetitelje?
Gledamo filmove pa slušamo Repetitor i ABOP.

Repetitor će na Tabor Film Festivalu nastupiti u subotu, 9.7.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.