Intervju

Šumovi protiv valova:

Šumovi protiv valova: "Naša glazba je živa stvar"

Šumovi protiv valova su grupa glazbenika koji izvode svoju glazbu muzikalno, temperamentno, disciplinirano, s mnogo stvaralačke strasti i ljubavi. To je grupa pojedinaca različitih ćudi, no u zajedničkom stvaranju cjelovita. Večeras u KSET-u promoviraju svoj album prvijenac čije su nam zanimljive detalje otkrili u nastavku.

Novi album je vani, kako ste zadovoljni sa snimljenim materijalom?

Pozdrav Majo, pozdrav čitateljima! Jako smo zadovoljni, htjeli smo da album bude stvarni odraz našeg zvuka i smatramo da smo u tome uspjeli. Sve je snimano uživo i bez popravljanja, zabilježeni su autentični trenutci u kojima četvoro glazbenika stvara glazbu u jednoj prostoriji, miksano je jasno i transparentno, bez ušminkavanja i bez masteringa - ova ploča stvarno jest zvuk Šumova protiv valova, naše zvučno zrcalo.

 

Što biste istaknuli kao najveću prednost albuma? Na što bi slušatelj na prvu trebao posebno obratiti pažnju?

Bilo bi nam zapravo najdraže kad bi slušatelji svu svoju pažnju poklonili glazbi, sve ostalo je zapravo sekundarno. Šest je pjesama na ploči i one su, po našem mišljenju, najveća prednost albuma. Album se može u cjelosti poslušati na PDV-ovom bandcampu, pa eto prilike!

 

 

Kako to da ste se odlučili snimati AAA pristupom? Koje ste posebnosti time postigli, iz vaše perspektive?

Da sad ne ulazimo u rasprave zašto (i koliko) zapis s magnetofonske trake zvuči bolje od digitalne snimke, snimanje na traku (a to je prvi A iz AAA) nas je natjeralo da usavršimo izvedbu jer na traci nema undo-a, nema popravljanja i nema editinga. Želiš imati dobro izvedenu pjesmu? Dobro je izvedi, nema ti druge. Takvi uvjeti čine čuda za koncentraciju i siguran sam da smo iz tog studija svi izašli kao bolji glazbenici, a to je neprocjenjivo. Drugi A (analogni miks) je odabran zato što na analognom pultu znamo raditi i sviđa nam se kako zvuči, a treći A (analogni otisak na vinil) je tu zato što smo htjeli čuti kako ploča zvuči kad se napravi na taj način. Zapis za vinil nije masteriran jer nam je sve super zvučalo i bez toga. Lavovski dio posla oko snimanja obavio je naš Nikša u svom legendarnom Kramasonik studiju i odradio je to vrhunski. Ploču prati i digitalno izdanje koje je, za razliku od vinila, masterirano. Mastering je radio Andy Jackson, poznat po svom višegodišnjem studijskom i inžinjerskom angažmanu s Pink Floydima. Besplatan download dolazi uz ploču a digitalno izdanje se može i kupiti u većini popularnih formata, uključujući i hi-rez wav.

 

Radi se o vašem debitantskom albumu. Koliko je prošlo vremena od ideje do realizacije finalnog proizvoda? Je li se vaša vizija albuma mijenjala s nastajanjem materjiala?

Album se kuha već godinama, istina, ali u studiju smo vjerojatno proveli sveukupno oko mjesec dana, kad bi se zbrojali radni dani. Pjesme smo snimali onda kad su nam se učinile spremnima, s dugačkim pauzama između snimanja. Nije nam se žurilo. Neke od ovih pjesama danas sviramo drugačije a neke pak izvodimo vrlo slično snimljenim verzijama, naša glazba je živa stvar. Ali vizija nam je ista od početka i svi je dijelimo: graditi svoj svijet zvuka, kakav god on bio - iskreno, od srca i bez kompromisa. Jako nam je drago da smo u PDV-u pronašli partnera koji to razumije, cijeni i podržava bez rezerve.

 

 

Što donosi bliža budućnost Šumova protiv valova?

Ništa normalno :)

 

Što publika može očekivati od svirke u KSET-u?             

Ako pitate jesmo li spremni - kao i svaki put do sad, spremni nismo, ali spremni smo svirati nespremni! To je tajna našeg zvuka :) Ma bit će super, bit će proslava, kraj jednog ciklusa, bit će gužva, bit će sveta buka, bit će ploča, bit će suza, stihovi će teći :) Ako nas dugo niste gledali live, ovo je stvarno najbolja prilika jer nakon KSET-a se najvjerojatnije zatvaramo u studio i posvećujemo novoj glazbi, pa nas možda još dugo nećete imati prilike vidjeti uživo.