Intervju

Ti:

Ti: "Prezadovoljni smo kako publika i kritika prihvataju naša izdanja"

Drugo ovosezonsko izdanje programa Dozvoljeni četvrtak u Vintage Industrial baru, održava se 24. rujna. Psihodelični pop tandem, Ti, promociju je aktualnog albuma "Život u dvoje" održao 15. svibnja u Tvornici kulture, a drugi njihov ovogodišnji nastup pred zagrebačkom publikom upotpunit će i koncerti novosadskih glazbenika, kantautorice Dunje Dačić (Dojo) te acid-metal benda, Wolfram. Ususret nadolazećem koncertu, popričali smo s Ilijom Dunijem, polovicom ovog simpatičnog dvojca koji odnedavno svoj život u dvoje prakticira u beogradskoj zgradi BIGZ, žarištu nove srpske scene.

Iza vas je EP "Koliko dana" (ožujak, 2013.), prvi album "Vidimo se!" (ožujak, 2014.) te ovogodišnji album iz travnja, "Život u dvoje". Na EP-ju su četiri pjesme koje tvore jednu koherentnu priču u čijoj su srži tekstualna jednostavnost obavijena snažnim pečatom ljubavne tematike. Debitantski album "Vidimo se!" sastoji se od 9 pjesama, od kojih je najistaknutija snena balada "To su samo reči". Na aktualnom albumu s 8 pjesama, također je teško izdvojiti jednu (pa čak i više) pjesama koje bi se u nekom smislu izdvajale od ostalih. Jeste li zadovoljni dosadašnjim opusom i smatrate li da se isti najviše i uklapa u nekakav proljetni soundtrack, s obzirom na to da su od spomenutih izdanja dva objavljena u ožujku, a jedan u travnju?

Prezadovoljni smo kako publika i kritika prihvataju naša izdanja. Muziku pravimo iz ličnog zadovoljstva, ali tek u susretu sa ljudima pesme dobijaju smisao. Albumi su igrom slučaja izlazili na proleće, ali nam je ta slučajnost draga.

Budući da od svibnja promovirate aktualni album i nastupate na raznim festivalima, možete li istaknuti neki ovogodišnji nastup koji vas se najviše dojmio? Jeste li se tijekom ljeta uopće uspjeli odmoriti?

Svi koncerti su prošli odlično, a izdvojio bih nastup u Kumanovu, gde su u prvim redovima igrali i pevali klinci koji su rođeni 2000. godine. Tada smo shvatili da je budućnost stigla!

U lipanjskom intervjuu za Vice, rekli ste da prvu vašu zajedničku pjesmu, "Nama su dani odbrojani", planirate nekad i objaviti. Radite li na novim materijalima i možemo li tu pjesmu očekivati na nekom nadolazećem izdanju?

Stali smo s pravljenjem pesama početkom godine. Pauza dobro dođe, kao i promena perspektive. Istražujemo nove teritorije, hoćemo da odemo korak dalje.  

Pretpostavljam da provodite mnogo vremena zajedno. Kako izgleda vaš život u dvoje? 

Naš život u dvoje se dosta promenio prošle nedelje kada smo se iz mog stana, gde smo vežbali prethodne tri godine, preselili u BIGZ. Za one koji ne znaju, BIGZ je zgrada u kojoj vežba preko 50 beogradskih bendova. To je fabrika rokenrola. Imali smo dve probe i fantastično se osećamo u novom prostoru, melodije same teku, drugari su svuda oko nas. Idila. 

Ilija, na tvom Instagram profilu nalazi se pregršt zanimljivih fotografija – ima tu svega, od Trajčevljevih avantura na traktoru do raznih koncertnih detalja. Kako doživljavaš tu platformu, što ona tebi osobno predstavlja i smatraš li da se putem Instagrama i ostalih društvenih mreža može ostvariti dodatna spona s publikom?

Komunikacija s fanovima nikada nije bila lakša i mi obilato koristimo te blagodeti. Probili smo se i dobrim delom zahvaljujući društvenim mrežama. Čujem brige da online svet nije realan, da nema prave komunikacije, ali mislim da to nije tačno. Trebaće još malo vremena da se ljudi naviknu na činjenicu da je život otišao online.

Na Festivalu Novog Vala u Budvi koji se održavao od 10. do 12. rujna, osim nastupa, održali ste i glazbenu radionicu "Do it Yourself".  Ako se ne varam, to je ujedno bio i vaš prvi nastup u Crnoj Gori. Kakvi su dojmovi?

Bilo je odlično, svirali smo na obali mora, stvarno poseban osećaj. Dan pre Budve smo svirali u Podgorici, isto sjajan koncert i druženje za pamćenje. Putovanja su jedna od najlepših stvari koje prate život muzičara.  

Zadnji vaš nastup pred zagrebačkom publikom bio je u svibnju u Tvornici kulture. Kao jedan od vaših upečatljivih nastupa u Hrvatskoj, pamtim onaj s prošlogodišnjeg SuperUha u Šibeniku, kada ste otvorili zadnju večer festivala i u predivnoj ljetnoj atmosferi prenijeli vašu karakterističnu energiju. Kakav ambijent koncerta preferirate, klupski ili festivalski?

Klupski.

Koliko uspijevate pratiti aktualnu glazbu? Možete li izdvojiti neke ovogodišnje albume koje smatrate dobrima?

Novi album grupe Tame Impala koji se zove Currents, davim se u tome. Apsolutno je zasenio sve što sam čuo ove godine. 

S aktualnog albuma Život u dvoje, zasad su snimljena dva videospota - za naslovnu pjesmu i "Sve uz put mi je". Koliko vam je bitan vizualni identitet benda i koliko truda ulažete u spotove?

U spotove ulažemo mnogo manje truda nego u muziku, a voleo bih da se to promeni.  Dogovorili smo se da počnemo sami da radimo spotove i imamo već scenarije za 4 pesme. Mislim da će to biti zabavno jako, samo da nađemo vremena da ih snimimo.  

U Vintage Industrial baru (24. rujna) na Dozvoljenom četvrtku nastupate uz Dunju Dačić (Dojo) i novosadski Wolfram. Možemo li na koncertu očekivati instrumentalne novitete, konkretnije tamburicu i buzuki, kao i neke ove pjesme?

Tamburica i buzuki, nažalost, nisu na ATA karnetu kojim prenosimo opremu preko granice, tako da ostaju kod kuće. Biće noviteta, počeli smo polovinom godine da džemujemo na koncertima malo više i to odlično prolazi kod publike, najuzbudljiviji je trenutak kada pesma nastaje. 

 

 

Ena Carić
Ena Carić

Catching signals that sound in the dark