Koncerti

50 Cent – završni krug u punoj brzini

photo: 50 Cent, credit: Filip Bušić

50 Cent – završni krug u punoj brzini

Prošlo je 20 godina od albuma „Get Rich or Die Tryin“ koji je 50 Centa lansirao među glazbene zvijezde, a ove se godine obilježava i pola stoljeća otkad su postavljeni temelji hip- hopa. Velike obljetnice potrebno je i prikladno proslaviti, i upravo smo jednom takvom slavlju epskih proporcija svjedočili u utorak u zagrebačkoj Areni.

Vijest da je 50 Cent odabrao Zagreb kao stanicu na turneji silno je obradovala sve ljubitelje ovog sad već kultnog repera, koji može, uz nekolicinu drugih, preuzeti zasluge za proboj žanra i do šire publike, diljem svijeta. Budući da se 50 Cent zadnjih godina više bavi svim ostalim nego glazbom, a nagađa se da bi turneja mogla biti i zadnja, ovo je prilika koju se nije smjelo propustiti. 

Arena je gorjela i prije nego što je itko od predizvođača stupio na pozornicu, a čista raznolikost generacija koje su se u njoj okupile, dovoljan je dokaz za to da je 50 Cent i dalje itekako relevantan, kao i da u regiji očito nedostaje žanrovske raznolikosti jer publike je uistinu bilo sa svih strana. Kao prvi izvođač večeri najavljen je zakrabuljeni Jeremih, koji nas se, istini za volju, nije pretjerano dojmio svojim nastupom, no biti rame u rame najpoznatijim imenima hip-hopa i nije laka zadaća. Srećom, priliku da se kasnije iskupi dobro je iskoristio. 

Zato je nakon Jeremiah na pozornicu došao Busta Rhymes, dočekan apsolutnim oduševljenjem svih u Areni. 45 minuta nije puno, no Busta nas je ipak uspio vratiti u dane svoje najveće slave hitovima poput „Bounce“ i “Break Ya Neck“,, koja je ostavljena za sam kraj nastupa. Iako je skakao iz pjesme u pjesmu, ostavivši većinu pjesama nedovršenima, i dalje nas je ostavio pod dojmom svojom vještinom i brzinom, radi koje je nekoć dospio i u Guinnessovu knjigu rekorda. No apsolutni favorit publike bila je I Know What You Want“, originalno suradnja s Mariah Carey. Mariah nas nije počastila svojom prisutnošću, no zato je ekstatična publika odradila posao za nju, i više nego dobro. Iako se pola nastupa svodilo na izjave o predivnim Hrvaticama, Busta i Spliff Star, koji mu je pružao podršku na pozornici apsolutno su vladali atmosferom u Areni.

Još 45 minuta pauze i napokon je došlo vrijeme za zvijezdu večeri, a tijekom nastupa postalo je jasno čemu služi čitava svita kamiona koji su se poslagali po parkingu ispred Arene. Produkcija je bila na vrhunskoj razini, postav pozornice mijenjao se iz pjesme u pjesmu, outfiti gotovo istom brzinom, a prateće plesačice s uistinu zavidnim vještinama su izvirale iz svih kutova i dopunjavale spektakl. Na pozornici je bio i bend, koji je bio smješten na povišenim platformama dok je 50 Cent većinu nastupa nonšalantno šetao od jednog do drugog kraja stage-a.

Koncert je otvoren s  “I’m On Some Shit” nakon koje je slijedila “What Up Gangsta“, s obljetničkog albuma. No kroz večer, 50 Cent nas je proveo čitavom svojom diskografijom. Publika je oduševljeno reagirala na hitove poput „Magic Stick“, „P.I.M.P.“ „Candy Shop“ i „Window Shopper“. Nešto kasnije izvedena je i „Ayo Technology“, u originalnom izdanju suradnja s Justinom Timberlakeom, a priliku za popravni dobio je i Jeremih, koji je uz pratnju klavira izveo „Birthday Sex“, popraćen plesačicom koja se izvijala oko klavira. Kao što nas je Busta nešto ranije upozorio – oni koji su došli sjediti, bili su na krivom mjestu. Jedan od vrhunaca večeri svakako je bila i „“In Da Club“, vjerojatno najveći hit 50 Centa, koja je temperaturu u dvorani dovela do samog usijanja. Ništa nije prepušteno slučaju, svaka stavka bila je dobro promišljena, a još bolje izvedena i čitav koncert nije imao jednog "dosadnog" trenutka.

Koncert je imao i neke neočekivane trenutke, poput gitarskih solaža koje su se prilično lijepo uklopile u čitav koncept. A sama Arena, koju su preplavila svjetla lasera, konfeti i pirotehnika na jednu večer se pretvorila u ogroman klub pun ljubitelja plesa, glazbe i dobre zabave.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.