Koncerti

Koncert karijere - Urban &4 + Simfonijski orkestar HRT-a u Areni Zagreb

photo: Urban&4, credit: Filip Bušić

Koncert karijere - Urban &4 + Simfonijski orkestar HRT-a u Areni Zagreb

Iako su već mnogo puta nastupali pred brojnijim publikama, jučerašnji koncert u zagrebačkoj Areni svakako se može nazvati krunom karijere Urbana &4. Bio je to njihov najveći solo koncert u dugogodišnjoj, plodnoj karijeri.

Kad je koncert najavljen, oduševila nas je činjenica da će se na pozornici Arene Urbanu pridružiti i orkestar, što je, kako se jučer pokazao, uistinu bio šlag na torti ove magične večeri.

Iako je Arena bila na manje od pola kapaciteta, to očito nije bilo gledano na negativan način, upravo suprotno - uz dovoljno prostora da svaki fan može pronaći mjesto za sebe (pun intended), na Urbanu je bila vidljiva nervoza, koja je u neku ruku iznenadila, a drugu pokazala koliko je i njemu i bendu bilo stalo do toga da sve prođe u najboljem redu i da svoje fanove počaste koncertom za pamćenje. A to su bez sumnje i napravili.

Bez puno riječi, nešto nakon 20:40, glazbenici orkestra, a zatim i benda, su se posložili po pozornici, a Urban je iz publike, u pratnji harmonike, izveo “Mjesečev rog”, koja je instantno prekinula brbljanja i svu pozornost preusmjerila prema pozornici, zadržavši je tamo narednih nekoliko sati.

Setlista je nastavljena uz “Nitko osim nas”, jednu od najintimnijih pjesama Urbanove diskografije, ali istovremeno jednu od pjesama s kojima se vrlo lako poistovjetiti, pa nije čudo da je dočekana i otpraćena oduševljenjem.

Istu reakcija je dobila “Odlučio sam da te volim”, koja je uvrštena na samom početku večeri i time  donekle iznenadila publiku, jer smo svi naviknuti na to da se takvi hitovi ostavljaju za kraj. No nije nam dugo trebalo pa se Arena nakon par uvodnih taktova kao jedno njihala u ritmu ove predivne balade, koja, po mom skromnom mišljenju, na našim prostorima nema veliku konkurenciju.

Kako je noć odmicala, atmosfera je sve više i više rasla dok prema samom kraju regularnog dijela nije došla do vrhunca. U pratnji orkestra brojni su hitovi, ali i pjesme koje će to tek postati, dobili novo ruho. Pogotovo je dirljiva bila izvedba možda i najveće komercijalne uspješnice “Budi moja voda” na kojoj su orkestar i novi aranžman i najviše došli do izražaja. Uloga orkestra varirala je od pjesme do pjesme te je na nekima bila upečatljivija nego na drugima, no svakako je bilo magično čuti poznate pjesme popraćene ovako bogatim aranžmanom.

A Urban - njegov vokal ili volite ili ne volite, nema baš puno mjesta za sive zone. Naravno, Arena je jučer bila ispunjenima ljudima koji spadaju u prvu kategoriju, no neupitno je da se Urban može hvaliti jednim od najupečatljivijih glasova na sceni, a jučerašnja je večer još jednom pokazala vokalni raspon ovog umjetnika koji je u više od 20 pjesama parao prostorom Arene ostavivši nas bez riječi. Naravno riječi hvale su obavezne i za njegovu četvorku koji su jučer vidno uživali pa se tako u nekom trenutku, dok je Damir pričao neku anegdotu, samo iz pozadine čulo "Ajmo svirat".

Na setlisti su se, uz već spomenute, pronašle i “Ruke”, “Nebo”, kao i “Mjesto za mene” od kojih je posljednja prekinuta da se pozdravi Ante Gelo, čovjek bez kojeg jučerašnja večer sigurno ne bi bila ista.

A kao poseban gost, tj. poseban prijatelj najavljen je i Rade Šerbedžija, koji je u duetu s Urbanom posebnu počast odao još jednom kultnom glazbeniku, Kemalu Montenu, te je u njegovu čast odsvirana dirljiva izvedba “Ni u tvom srcu” koja nikog nije ostavila ravnodušnim.

“Mala truba” podigla je i najsramežljivije i najukočenije, a za vrijeme “Astronauta” u stražnjem se dijelu plesalo kao da sutra ne postoji tako da se prema kraju večeri Arena doimala kao intimna zabava, a ne koncert za 8 000 ljudi.

Za sam kraj večeri, dok je orkestar već zamijenjen zborom, ostavljena je “Svijet za nas”. I suprotno onome što kaže pjesma, barem jučer to uistinu je bio naš svijet u kojem smo svi ujedinjeno slavili karijeru ovih glazbenih velikana.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.