Koncerti

Yuja Wang u Ljubljani – nadrealna magija neopisivog karaktera

Yuja Wang u Ljubljani – nadrealna magija neopisivog karaktera

Opaki klasičari su s razlogom opaki. Osoba koja je inspirirala nastanak ove „kategorije“ jest upravo pijanistica Yuja Wang koja je u ljubljanskom Cankarjevom domu nastupila s Filharmonijom iz Luksemburga.

Očekivanja su bila ekstremno velika, ipak se radi o najpopularnijoj pijanistici na svijetu, najvećoj pijanističkoj zvijezdi mlađeg naraštaja klasičnih glazbenika. Žena zmaj – malo je za reći. Osebujan karakter, specifična tvrdoglavost uz besprijekornu tehniku publici daje ono najbolje što glazba nudi – katarzični događaj nakon kojeg slijedi nekoliko stojećih ovacija i tri impresivna bisa.

Na programu Ravel i Šostakovič, njihovi Koncerti za klavir i orkestar. Trenutci kada se sva dosadašnja poimanja o glazbi odjednom brišu, kada nastaje čarolija koju je riječima gotovo nemoguće opisati. Brišu se forme i žanrovski principi, kreće nova dimenzija koja klasičnu glazbu čini toliko moćnom i impresivnom, opet, tolikom bliskom, opipljivom.

Yuja Wang glazbu pretvara u živo biće čiji duh ulazi u svaku poru slušatelja, pomiče granice fizičkog svijeta, toliko naizgled jednostavno, no opet veoma oprezno i tehnički savršeno. Radi se o razini koju mogu postići samo najbolji – neopisivo visokom perfekcionizmu koji je rezultat cjeloživotnog predanog rada, ali i „onog nečeg“, zbog čega je na pozornici od veoma rane životne dobi.

Toliko je divlja i snažna, istovremeno toliko nježna i krhka, ali cijelo vrijeme svoja. Zvuk koji manično prolazi kroz mnoštvo emocija stvara potpuni kaos, nabrijan do krajnjih granica, opet, s njenim, prepoznatljivim potpisom koji je prisutan od prve do posljednje odsvirane note. Brzina svjetlosti njen je prirodan tempo, na tim se frekvencijama ona najviše uživa, najugodnije se osjeća i daje najbolje. Opet, krene u mekani piano i dogodi se potpuna emotivna suprotnost – kako je odjednom takva zvijer krhka i ranjiva?

Jednako ju je odlučno pratila i Filharmonija iz Luksemburga pod ravnanjem Gustava Gimena koji je ušao uistinu duboko u strast Čajkovskog i Ravela. Radi se o gospodinu dirigentu koji svoju viziju u svakom trenutku pretvara u djelo. Uvijek je korak ispred svih, a od orkestra dobiva upravo ono što je naumio. Ništa više ili manje od toga. Samouvjeren, čvrste ruke, vodio je ovu uistinu posebnu glazbenu večer i zaradio simpatije mnogobrojne publike koja je skoro pa jednako bila impresionirana orkestrom kao i solisticom. Naravno, Yujin performans ništa ne može nadmašiti, no ova se ekipa nije dala smesti – radi se o grupi vrhunskih glazbenika, impresivnih puhaćih solista, izuzetno ritmično nastrojenih kod kojih se niti najmanji detalj ne prepušta slučaju, a u svakom trenutku daju najbolje od sebe.

Velika, velika privilegija je doživjeti i proživjeti ovakav koncert. Svakako zapratite ovu ekipu opakih klasičara na njihovim mrežama i ulovite ih negdje u svijetu.