Koncerti

Dubioza kolektiv i Krankšvester za kraj jedne ere – epski završetak Pozitivnog koncerta

Dubioza kolektiv i Krankšvester za kraj jedne ere – epski završetak Pozitivnog koncerta

Preksinoćnja energetska bomba Dubioze kolektiv bila je samo zagrijavanje za veliko finale Pozitivnog koncerta.

Subotnja večer bila je rezervirana za nešto mlađu publiku od prethodnog dana – što ujedno znači i puno luđu atmosferu. Istina, pomalo i bizarni kleš svjetonazora Dubioze kolektiv i grupe Tram 11 u programu, no on je, srećom, primijetiv samo u virtualnom svijetu, a mi smo u Dom sportova došli širiti mir i ljubav.

 

foto: Dubioza kolektiv, credit: Berislav Matej Mikša

 

Zato je ponovno bitno fokusirati se na našu Dubiozu i njihovu bolesno dobru energiju kojom su još jednom ispunili svaku osobu koja se tamo našla, htjela ona to ili ne. Jer, teško je ne prepustiti im da te uvedu u svoj svijet balkanskog ludila i odvedu na putovanje koje će te, ili promijeniti kao osobu, ako si neistomišljenik, ili samo dodatno učvrstiti postojeće stavove, ako si istomišljenik. Propaganda koja to nije, koja to ne želi biti, ali svejedno je najuvjerljivija i najiskrenija od svih onih koje se trenutno vode.

 

foto: Dubioza kolektiv, credit: Berislav Matej Mikša

 

Ove su večeri podržali inicijativu “Dobrodošli”, koja “okuplja pojedince i organizacije civilnog društva s ciljem pružanja podrške izbjeglicama na terenu, ali i vršenja političkog pritiska na institucije Republike Hrvatske i Europske unije radi promjene restriktivnih migracijskih politika”. Edukativni karakter Pozitivnog koncerta, uz Dubiozu tako poprima jednu novu razinu, što je fantastičan trenutak, s obzirom na prisutnu mladu publiku koja je često izgubljena u mnoštvu informacija koje svakodnevno dopiru do njih. I zato je jedan posjetitelj ushićeno na Instagramu napisao kako na ovako dobrom koncertu nije bio od onog Thompsonovog. Come to the bright side, we have rakija.

Teška srca se zagrebačka publika oprostila od Dubioze, u nadi da možda neće više trebati proći dvije godine da se ponovno suočimo s njihovim, glazbeno shizofrenim, uspješnicama.

 

foto: Krankšvester, credit: Berislav Matej Mikša

 

Ekipa iz Krankšvestera imala je poprilično težak zadatak, popeti se na pozornicu i doseći barem približno atmosferu nije bilo niti očekivano, niti lako. No Hrvoje i Davor aka Sett i 3ki Still napumpali su bas do krajnjih granica i pokazali mišiće. Otvaranje i zatvaranje “Gaberom” bilo je nužno, uz redanje najvećih hitova kako publika ne bi u niti jednom trenutku mogla prestati ludovati. Edukaciju iz seksualnog odgoja, svetu misu ili “kako se ne jebati” obogatili su gostovanjem Damira Martinovića Mrleta s kojim su izveli novu pjesmu “Ženu varam”. Možda na pozornici nije zaživjela onako kako bi trebala, tj. postigla jednak, ili još veći efekt od ostalih hitova, ali dobila je prolaznu ocjenu. Čini se da dečki još uvijek se pokušavaju snaći u novom žanru u kojem žele djelovati.

I tako je priči Pozitivnog koncerta došao kraj. Čuvajte se, pazite se gdje god bili i što god radili.

 

Galeriju fotografija s koncerta možete pronaći OVDJE.