Koncerti

The Chemical Brothers pomeli Zagreb!

The Chemical Brothers pomeli Zagreb!

Starješine big beata i jedni od najutjecajnijih izvođača u povijesti elektronske glazbe sinoć su u zagrebačkom Domu Sportova pripremili audio-vizualni spektakl koji “diže iz mrtvih”.

Koncert slavnog manchesterskog dvojca, uz Foo Fighterse u Puli, vjerojatno je najiščekivaniji samostalni koncert stranog izvođača ove godine u Hrvatskoj. U vrijeme kada velike koncertne produkcije uglavnom zaobilaze našu metropolu, The Chemical Brothers stigli su kao melem na ranu i bili upravo ono što je zagrebačkoj publici očajnički trebalo.

foto: The Chemical Brothers, credit: Filip Bušić

The Chemical Brothers kroz svoju trideset godina dugu karijeru stvorili su reputaciju kao jedan od atraktivnijih live izvođača čiji putujući show donosi poslasticu za oči i uši, a u to smo se jučer i uvjerili. Ed Simons i Tom Rowlands na samom početku publici su otkrili svoje namjere uz Go, došli su pokrenuti i rasplesati svakog pojedinca u punoj Ledenoj dvorani.

foto: The Chemical Brothers, credit: Filip Bušić

“Braća” smještena na centralnom dijelu pozornice sa svim svojim gadgetima, synthovima i računalima savršeno su “upravljala” publikom, a kako publici ne bi dosadilo promatrati dvojicu DJ-a koji “tipkaju po svojim spravicama” tu je bio impozantni video zid te brojni simpatični efekti poput gigantskih balona puštenih u publiku, neizostavnih konfeta, dima, a u jednom trenutku na pozornici su im se pridružila i dva velika robota. “Artsy” projekcije na video zidu varirale su između uznemirujućih, fascinantnih i relaksirajućih, a svaka je poslužila kao unikatan okvir svjoj pjesmi. Hipnotizirajuće melodije bile su dodatno naglašene i pratećim light showom. Momci stvarno nisu štedjeli te su nas očarali šarenim laserima, blještavim disko kuglama, omamljujućim strobovima i ostalim svjetlećim pomagalima uz koje su nas njihove prožimajuće melodije nosile daleko, daleko, daleko...

foto: The Chemical Brothers, credit: Filip Bušić

The Chemical Brothers vodili su nas kroz presjek svoje bogate karijere u jednom uzbudljivom dahu. Jedna u drugu pretapale su se Hey Girl, Hey Boy, MAH, Escape Velocity, Swoon... Majstori zanata u stotinku znaju kada treba “podići”, a kada pustiti beat da teče i na taj način održati konstantnu euforiju. Tijekom čitavog koncerta izostala je verbalna komunikacija, ali to aposlutno nije zasmetalo jer je transkacija energije između izvođača i publike bila puno moćnija nego što bi to bila bilo kakva izgovorena riječ. Prljavi bas po kojem su The Chemical Brothers poznati do punog izražaja došao je u samom finalu regularnog dijela koncerta nakon megapopularne Galvanize na Leave Home/ Song to Siren/ C-H-E-M-I-C-A-L i žestokoj Block Rockin' Beats.

foto: The Chemical Brothers, credit: Filip Bušić

Publika je entuzijastičnim pljeskom i poklicima pozvala Chemicale na posljednji ples. Uslijedila je velika završnica uz Got Glint?, Catch Me I'm Falling, Psychodelic Reel i na sammom kraju Sympathy For The Devil koje su rasplesani Dom Sportova ostavili u stanju ekstaze koje je potrajalo i dugo nakon što su sjajni The Chemical Brothers napustili pozornicu.

foto: The Chemical Brothers, credit: Filip Bušić

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja