Koncerti

Karma to Burn @ Vintage Industrial Bar

Karma to Burn @ Vintage Industrial Bar

[caption id="attachment_3586" align="aligncenter" width="547"]Karma To Burn (promo) Karma To Burn (promo)[/caption]

Dan nakon dobrog vibriranja, Vintage Industrial Bar je u svojoj industrijskoj hali ugostio titane instrumentalnog stoner rocka, drito iz West Verginije - Karma to Burn. Uloga predgrupe pripala je švicarskom stoner rock'n'roll bendu Carson.

Kako su karte u pretprodaji bile rasprodane, Zagreb je još jednom dokazao veliku zainteresiranost za bendove takvog kalibra.

Carson je oko 22 sata počeo zagrijavati publiku i stage. Iako smo već nekako naviknuti da na predgrupama i nije neka gužva, ovog puta to nije bio slučaj. Na mnogima u publici moglo se vidjeti kako sa zaintesiranošću prate nastup benda koji je u klasičan "mastan" zvuk stoner rocka ukoponirao "plitak" rock'n'roll vokal. Iako ih je samo troje, Carson je izrazito snažan bend osobito što se tiče bezvokalnih dionica. Bas Eline Willener, zahvaljujući jednostavnim i efektnim sekvencama obojanim u mutan i prodoran zvuk, daje osjećaj dominacije, dok gitara Kierana Mortimer - Jonesa "plitkim" i fuzzy zvukom baš kao da joj prkosi, a vokal daje svojevrsni indierock'n' roll štimung. U cijeloj toj priči bubnjaru Janu Kurmannu ne preostaje ništa drugo nego održavati dinamku koju bend odlično manifestira, te energičnim prijelazima upotpuniti kopletan doživljaj benda.

Nakon odlične predgrupe, uslijedilo je ono što je većina ljudi zapravo došla vidjeti - Karma to Burn.

Iz West Virginije dojahali su kako bi predstavili svoj novi album Arch Stanton. Dvorana Vintagea se u potpunosti popunila, još smo đuskali uz jazz pozadinu, kada odjednom - Mecumova gitara oplete zvučnicima. Iako je gitara dobro izlazila van, Will Mecum se žalio na pretih stage monitoring te, pošto u nekoliko navrata nije kliknula iskra između njega i tonca, odmaknuo se do pojačala i započeo intro pjesme "Forty Seven". Tim činom započelo je i karakteritično stonersko kimanje glavom koje nije prestajalo do kraja koncerta. Malko više od sat vremena Karma to Burn prašila je po svom opusu rotirajući i stare i nove pjesme. Bend njeguje zvuk energičnog instrumentalanog stoner rocka u koji su ukomponiranijednostavni ali groovy ritmovi sa žestokim gitarskim rifovima. Pred sam kraj koncerta bend je pozdravio publiku, podsjetio ih na njihov merch i novi album, te nastavio najavnom pjesmom novog albuma, "Fifty Seven".

Nakon toga usljedio je i najbolji trenutak večeri. Prilikom izvođenja njihove najpoznatije stvari, "Twenty", publika je poblesavila; počela pogati, diveati - totalna raspaljotka. Vratili su se i na bis kojeg su započeli obradom „La Grungea“ I da, pjesma totalno ima smisla kad ju odvali Karma to Burn.

I Carson i Karma to Burn dokazali su da su vrijedni raspodanog Vintagea, a u prilog im ide i vidno zadovoljno mnoštvo koje se nakon koncerta zaputilo prema svojim toplim domovima (ili punom šanku).

Tekst: Luka Budiša

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."